Helsingissä liimailtiin seksuaalivähemmistöjä syrjiviä tarroja itsenäisyyspäivänä - tekijät kiinni

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4
Kaupungeissa erilaisiin tolppiin ja roskiksiin kiinnitetään usein erilaisia tarroja. Myös julkisen liikenteen pysäkkikatokset ja erilaiset kojut saavat usen kylkeensä tarroja. Kuvan tarrat eivät liity tapaukseen.

Itsenäisyyspäivänä poliisi otti alkuillasta neljä henkilöä kiinni, koska heidän epäiltiin liimanneen seksuaalivähemmistöjä syrjiviä tarroja. Poliisi kertoo asiasta tiedotteessaan.

Poliisi kirjasi asiasta rikosilmoituksen nimikkeellä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. 

- Neljä henkilöä otettiin kiinni. Heistä yksi oli alle 15-vuotias, joten hänen osaltaan lastensuojelu jatkaa asian hoitamista. Kolmea muuta epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tarrat on takavarikoitu. Epäillyt henkilöt vapautetaan kuulustelujen jälkeen, kertoo tutkinnanjohtaja Kalle da Silva.

Tarroissa ollutta viestiä ei tarkemmin ole kerrottu julkisuuteen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Poliisi kertoo, että itsenäisyyspäivän vietto oli Helsingissä rauhallista. Esimerkiksi drone-lennokkien lennättämiseen keskustan lentokieltoalueella oli puututtu. Myös mielenilmaukseen oli puututtu, sillä koronarajoitusten vuoksi yli kymmenen hengen kokoontumiset on kielletty. 

Monet itsenäisyyspäiväperinteet ovat jääneet väliin koronatilanteen vuoksi. Esimerkiksi perinteisiä juhlia kättelyineen presidentinlinnassa ei järjestetty. Sen sijaan oli muuta ohjelmaa tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa.

4 kommenttia

Yle kertoo poliisin katsoneen, että seksuaalivähemmistöjä ja monikulttuurisuutta halventavia tarroja itsenäisyyspäivänä liimailleet eivät ole syyllistyneet rikokseen ( https://yle.fi/uutiset/3-11691428 ). Tarrojen viestissä halvennettiin monikulttuurisuutta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen etujärjestöjä.

Kyse olisi ollut kiihottamisesta ksnasanryhmää vastaan, jos kyseisissä tarroissa olisi solvattu jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella tai niihin rinnastettavalla perusteella.

Toisen tarran viesti oli kohdistettu (hlbti-vähemmistöjen) etujärjestöjä vastaan ja toisen monikulttuurista vastaan. Kummassakaan ei viitattu suoranaisesti ihmisryhmään.
Eri asia stten onkin, olivatko tarrojen liimailijat ja heidän taustaryhmänsä erään ristiriitaisen Lähi-idän, Välimeren peräpään uskomuksen harrastajia, jotka eivät Itsenäisyyspäivänä halunneet kunnoittaa äidin maailisuuttamme ja isän maallisuuttamme.