Helsingissä ja monissa muissakin paikoissa merkittävä osa evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnista ovat avarakatseisia hlbti-vähemmistöjen suhteen, mutta eri puolilla maata sateenkaarihartaudet ja pride-yhteistyö herättävät kipakkaakin keskustelua.
Kokkolassa käydään keskustelua suhteesta prideen, Setaan ja koko sateenkaariiikkeeseen, kertoo Yle. Esillä on paikallisen seurakunnan mahdollinen irtautuminen yhteistyöstä näiden kanssa. Toisen jutun mukaan pridesta tuli kova pala Kokkolassa: seurakuntaneuvosto miettii nyt irtisanoutumista kaikesta yhteistyöstä sateenkaariliikkeen kanssa ja toisessa pohditaan sitä, miten määritellään sateenkaariliike – entä yhteistyö?
Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto on käynnistänyt keskustelun aloitteesta, jossa esitetään että "seurakunta ei osallistu Pride-yhteistyöhön, Pride-tapahtumiin eikä sateenkaariliikkeen/Setan järjestämään toimintaan eikä muutenkaan tue millään tavalla pyrkimyksiä, jotka ovat ristiriidassa kirkolliskokouksen hyväksymän kirkon normatiivisen käsityksen kanssa avioliitosta yhden miehen ja yhden naisen välisenä yhteiselämän muotona".
Huolta on herättänyt se, millainen viesti annetaan. Asiassa on myös juridinen ulottuvuus. Vaikka yhdenvertaisuuslakia ei sovelleta uskonnon harjoittamiseen, velvoittaa laki kuitenkin seurakuntia työyhteisöinä ja viranomaistoimijoina toimimaan niin, ettei ketään syrjitä.
Taustalla Kokkolassa käytävälle keskustelulle on seurakuntalaisilta tullut palaute.
Aiemmin syksyllä seurakuntaneuvosto äänesti nurin kirkkoherra ja seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Jouni Sirviön esityksen palveluryhmän perustamisesta miettimään ja koordinoimaan seurakunnan työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa.
Sirviö pitää uutta aloitetta pesäeron tekemisestä sateenkaaritoimintaan ongelmallisena myös juridisessa mielessä.
- Se kysymys nousee esiin, kolistellaanko tässä lain rajoja. Laithan eivät ainoastaan kiellä loukkaamasta yhdenvertaisuutta, vaan kehottavat ajamaan sitä.
Kokkolassa on pride-tapahtuma keskusteluttanut myös kaupungin hallintoa.
Helsingin kyljessä Vantaallakaan sateenkaarimessun järjestäminen ei ole aivan jokapäiväinen asia. Kirkko ja kaupunki -julkaisu kertoo, että marraskuun loppupuolella järjestettyä kahdeksaan vuoteen ensimmäistä tapahtumaa ei mainostettu ennakkoon siksi, ettei suuri julkisuus houkuttelisi paikalle häiriköitä.
- Kirkossa on edelleen ihmisiä, jotka kokevat, että on sopivaa tulla osoittamaan mieltä sateenkaarimessuun. Silloin ei ajatella jo ennestään heikommassa asemassa olevan ihmisryhmän oikeutta kokea olonsa turvalliseksi kirkossa edes messussa, kertoo sateenkaarimessun järjestäneen Rekolan seurakunnan tiedottaja Heli Yli-Räisänen julkaisulle.
Vantaan Rekolassa kirkkoherra Laura Maria Latikka oli saanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen messua vastustavaa palautetta. Hänen mukaansa seurakuntalaisten joukossa on jyrkän kielteisiä asenteita. Eräs seurakuntaneuvoston jäsen oli ilmoittanut eroavansa neuvostosta ja kirkosta, joskaan tämä ei ollut halunnut kommentoida eroamisensa syytä.
Vantaan seurakuntien luottamuselimissä istuva Helsingin yliopiston valtio-opin dosentti Sari Roman-Lagerspetz kertoo julkaisulle, että kokouksissa lausutaan avoimesti sateenkaari-ihmisiä tuomitsevia kommentteja, esimerkiksi mollataan näitä vanhempina ja kristittyinä. Hän toteaa asenteiden olevan Vantaalla Espoota ja erityisesti Helsinkiä vanhoillisemmat.
- Sateenkaari-ihmiset voivat saada koska vain verbaalisen tikarin kylkiluiden väliin seurakuntien toiminnassa. Se on tehokas tapa pitää heidät ulkona, sanoo Roman-Lagerspetz Kirkko ja kaupunki -julkaisulle.
Vantaalla Roman-Lagerspetzin mukaan rahoitetaan myös naispappeus- ja homokielteisiä lähetysjärjestöjä, mistä Helsingissä on luovuttu.
Roman-Lagerspetzin aloitteesta Vantaan seurakuntien tasa-arvosuunnitelma on määrä päivittää.
Vantaalla asenteet eri seurakuntien välillä vaihtelevat. Esimerkiksi Vantaankosken ja ruotsinkielisessä seurakunnassa samaa sukupuolta olevia parejakin on vihitty, mutta muissa seurakunnissa tilanne on vähintään avoin - ja monissa kielteinen. Yleisen seurakunnan toiminnan suhteen sateenkaariyhdyshenkilöt on nimetty Vantaankosken, Korson ja Tikkurilan seurakunnissa sekä Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa.