Suomalaisessa elokuvamaailmassa käydään keskustelua sukupuolesta ja moniaisuudesta. Ylen selvityksen mukaan Jussi-palkintojen sukupuolikategorioista pitäisi luopua. Palkitsemisen moninaisuusvaatimuksien suhteen mielipiteet jakautuvat.
Yle selvitti elokuva-alan ammattilaisten kantaa siitä, pitäisikö Jussi-palkinnoissa luopuoa nykyään käytössä olevista nais- ja mieskategorioista. Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta on sitä mieltä, että pitäisi. Joidenkin arvelujen mukaan muutos voisi kuitenkin lisätä miesten edustusta. Toisaalta nähdään kahden kategorian malli ahtaana, eikä kovin sukupuolisensitiivisenä ja nykyaikaisena. Luopuminen sukupuolikategorioista voisi erään näkemyksen mukaan auttaa näkemään ihmiset moninaisempina.
Jussi-patsaat jaetaan keskiviikkoiltana.
Yle kysyi ammattilaisten kantaa myös tasa-arvoon ja tuotantoryhmän moninaisuuteen liittyviin parhaan elokuvan kategoriaa koskevista reunaehdoista, jotka ehdolle asettavien elokuvien tulisi täyttää. Tähän vastaukset jakautuivat tasan.
Yle lähetti kyselyn 35 elokuva-alan asiantuntijalle ja vastausprosentti oli 43.
Elokuva-alan Jussi-palkintoja on jaettu vuodesta 1944. Palkinnoista päättää elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura.
Aiemmin syksyllä julkaistussa selvityksessä kerrottiin, että moninaisuus pääsee esiin suomalaisissa elokuvissa ja sarjoissa niukasti. Erilaisiin vähemmistöihin kuuluvien roolit ovat usein lisäksi pienrooleja, kokonaisuuden suhtee vähemmän merkittäviä ja hahmot toisaalta vallitsevien stereotypioiden mukaisia.
Elokuva-alan arvostetuimmaksi palkinnoksi nimetyn Oscar-palkinnon saaminen vaatii jatkossa moninaisuuden parempaa huomioimista. Syyskuussa kerrottiin, että vuoden 2024 Oscar-gaalasta lukien parhaan elokuvan kategoriaan kelpuutetaan ainoastaan elokuvia, joissa sekä tarina että tekijöinä olevien henkilöiden valinnassa otetaan huomioon monimuotoisuus.
Berliinin elokuvajuhlat oli ilmoittanut jo kesällä, että parhaan näyttelijän palkinnot muutetaan sukupuolineutraaliksi.
Yhdysvalloissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä mediassa annettavaan kuvaan vaikuttamaan pyrkivä GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) on kertonut, että vuonna 2019 hlbti-vähemmistöt huomioivien elokuvien määrä oli historiallisen korkea, 18,6 prosenttia, mutta transsukupuolisia hahmoja ei ollut.