Yhdysvaltalaisen valkoista ylivaltaa kannattavan järjestön nimi kaapattiin ottamalla #ProudBoys-aihetunniste muuhun käyttöön

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Sosiaalisessa mediassa #ProudBoys-aihetunnistetta (suom. "Ylpeät pojat") seuraavat saivat nähtäväkseen miesten välistä läheisyyttä ja suudelmia.

Aiemmin sitä on käyttänyt Yhdysvalloissa toimiva uusnatsistiseksi kuvailtu Proud Boys -niminen valkoista ylivaltaa kannattava järjestö. Black Lives Matter (BLM) -mielenosoitusten yhteydessä Proud Boys -järjestöön kuuluvia on ollut liikeellä aseiden kanssa vastapuolena. 

Viikonloppuna tehdyn #ProudBoys -tunnisteen kaappaamisen taustalla on se, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei tiistaina järjestetyssä vaaliväittelyssä selvästi tuominnut Proud Boys -järjestön toimintaa, vaan hänen tulkittiin kehottaneen näitä "perääntymään, mutta olemaan valmiina". Kommentti innosti järjestöä kannattavia. Trumpin kommenttia kritisoivat puolestaan katsoivat Trumpin "flirttailevan" äärijärjestöjen kanssa. Myöhemmin Trump korjaili sanomaansa ja kertoi Fox Newsin haastattelussa, ettei tiedä paljoakaan Proud Boys -järjestöstä. Samalla hän ilmaisi tuomitsevansa sekä sen että avoimesti rasistisen Ku Klux Klanin ja muunkin valkoista ylivaltaa kannattavan toiminnan.

Kampanjaa ideoimassa on ollut Star Trek -sarjassa aikanaan näyttellyt George Takei, joka avioitui Brad Takein kanssa 12 vuotta sitten.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esimerkiksi Yhdysvalloissa palvelevien kanadalaissotilaiden tilillä Twitterissä julkaistiin viikonloppuna #ProudBoys-tunnisteella varustettu päivitys, jossa nähdään merisotilas suutelemassa kumppaniaan.

Twitter on jo aiemmin sulkenut Proud Boysin tilin, mutta asiaa on puitu joillakin muilla sosiaalisen median alustoilla. Proud Boysin johtaja Enrique Tarrio totesi CNN-uutiskanavalle, ettei kampanja häiritse heitä, eikä järjestö hänen mukaansa ole homovastainen. Hän on kuitenkin arvioinut kampanjan olevan vasemmiston työtä ja tavoitteena olevan peittää järjestön ääni. Moni Proud Boys -järjestön kannattaja on kuitenkin esittänyt hyvin homovihamielisiä kommentteja, etenkin aihetunnisteen kaappaamisen jälkeen.

Asiasta ovat kirjoittaneet myös esimerkiksi Reuters, Forbes, TiVi ja Ilta-Sanomat.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!