Tom of Finland -näyttely esillä Tokiossa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Touko Laaksosen syntymän satavuotisjuhlavuoteen kuuluva Tom of Finland -näyttely on avautunut Tokiossa. Näyttelyn toteuttaa Suomen Japanin instituutti yhteistyössä Tom of Finland Foundationin ja Suomen Tokion suurlähetystön kanssa.

Reality& Fantasy: The World of Tom of Finland -näyttely on ollut esillä Parco Gallery X:ssä 18. syyskuuta lähtien. 

Esillä on 30 piirustusta vuosien 1946 ja 1989 väliseltä ajalta. Näyttelyn kuratoinut Shai Ohayon. Näyttely on erityisesti Japaniin kuratoitu. Esimerkiksi uskalletuimmat kuvat on erillisessä tilassa, jonne ikäraja on 18 vuotta. 

- Teokset peilaavat toisaalta Tom of Finlandin oman ajatusmaailmaa, toisaalta hänen taiteellista kehitystään: 1940- ja 50- luvuilla tehtyjen piirustusten mallit olivat miehiä tyylikkäissä puvuissaan ja merimiehiä, sotilaita ja poliiseja univormuissaan. Seuraavien vuosikymmenten aikana mallit olivat korostetun lihaksikkaita, kerrotaan näyttelyä koskevassa tiedotteessa.

Esillä on myös ensimmäinen Tom of Finlandin Physique Pictorial -lehden kanteen tehty piirustus. Lehden perusti Bob Mizer vuonna 1945. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen Japanin Instituutti järjestää näyttelyn yhteydessä Tom of Finlandin taidetta ja taiteilijuutta eri näkökulmista käsitteleviä luentoja ja keskustelutilaisuuden. Luentosarjan luennoitsijoina ovat mm. FT Juha-Heikki Tihinen, FT Leena-Maija Rossi, FT Annamari Vänskä, instituutin johtaja FT Anna-Maria Wiljanen ja instituutin projektipäällikkö HuK Pasi Järvinen. Syyskuun 29. päivä on vuorossa Tom of Finland Foundationin presidentin ja sen toisen perustajan Durk Dehnerin luento verkossa.

Näyttelyä koskevassa jutussaan Yle kertoo japanilaismedian lähinnä vaienneen näyttelystä, toisaalta sitä ei ole julkisuudessa kritisoitukaan. Suomen Japanin instituutin johtaja Anna-Maria Wiljanen kertoo Ylelle, että yleisö oli vaikea saada mukaan näyttelyn avajaisten yhteydessä järjestettyyn keskusteluun. Himoa ja miesvartalon haluttavaksi tekemiseen liittyvään aiheeseen ei juuri tullut yleisökysymyksiä. Näyttelyn kuraattori Shai Ohayon puolestaan kertoo näyttelyn saamisen Tokioon olleen vaikeaa: galleriat ja museot eivät lämmenneet näyttelylle. Ylen jutussa japanilaisen homokulttuurin asiantuntijana esitetyn australialaisen Dr Thomas Baudinetten mukaan taustalla voi olla se, että Japanissa miesten alastomuus tai vähäpukeisena esittäminen julkisesti voidaan tulkita säädyttömän materiaalin levittämisenä.

Japanissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat julkisessa keskustelussa myös olleet vaiettuja aiheita. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parisuhteista ja niiden virallisesta tunnustamisesta on alettu puhua vasta hiljattain.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!