Lauantaina 5. syyskuuta noin 2 000 mielenosoittajaa ylitti Oder-rajajoen ja kulki Saksan puolelta Frankfurt an der Oderista Puolan Slubiceen. Huomio halutaan kiinnittää Puolan hlbti-vähemmistöjen asemaan.
Asiasta kertovat esimerkiksi uutistoimisto Reuters ja Pink News.
Samalla kun Saksassa hlbti-vähemmistöjen asemaa on kohennettu monella tapaa viime vuosina, on Puolassa kehitys pysähtynyt tai jopa heikentynyt. Puolassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien syrjintäsuoja on vaillinainen, eikä esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parisuhteita ole mahdollista virallistaa. Etenkin kaakkoisessa Puolassa laajat alueet ovat julistautuneet "hlbti-vapaiksi vyöhykkeiksi". Asiaan on kiinnitetty huomiota myös EU-tasolla.
Saksan puolella hlbti-aktivistit haluavat osoittaa solidaarisuutta naapurimaassa eläviä vähemmistöön kuuluvia kohtaan ja viestittää, että nämä eivät ole yksin.
Sateenkaarikulkue kahden maan rajan yli ei ole uusi asia. Suomen Tornion ja Ruotsin Haaparannan yhteiseen pride-tapahtumaan on kuulunut jo monen vuoden ajan rajan ylittävä kulkue kaksoiskaupungin keskustasta toiseen. Sekä Suomessa että Ruotsissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on kuitenkin keskenään suurinpiirtein samanlainen, kansainvälisesti vertaillen suhteellisen hyvä.