Euroopan komissio tuomitsi tiistaina Puolassa levinneen villityksen tehdä julistuksia "hlbti-vapaasta alueesta". Jo joulukuussa EU-parlamentti ilmaisi kielteisen kannan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastustaviin julistuksiin.
Asiasta kertoo EU Obesrver.
- Emme voi sallia "hlbti-vapaa vyöhyke" -tarrojen levittämistä tai hlbti-vastaisten päätösten hyväksymistä, ja vastata seuraavasta vaiheesta, jossa läsnä ovat fyysiset hyökkäykset, edes vaikka kyse olisi toisten ihmisten teoista, sanoi tasa-arvoasioista vastaava EU-komissaari Helena Dalli.
Dalli totesi Euroopan parlamentissa pitämässään puheessa, että komissio ottaa hlbti-vähemmistöihin kuuluvien aseman parantamisen prioriteetikseen seuraavaksi viideksi vuodeksi. Hän totesi, että tällä hetkellä kuusi EU:n jäsenvaltiota ei tunnusta samaa sukupuolta olevia pareja.
Puolassa hlbti-vastainen kampanjointi otti kierroksia kesällä 2019
Puolassa hlbti-vähemmistöihin kuuluvat on otettu etenkin uskonnollis-konservatiivien piirissä maalitauluiksi. Maassa järjestettiin vuoden 2019 aikana vaalit ja hlbti-vähemmistöillä pelottelu oli osa vaalikampanjointia. Vahvasti katolisessa Puolassa asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ovat hyvin vanhoilliset, ja aiheesta on väännetty jo pitkään.
Tähän mennessä yli 80 eri kaupunkia, piirikuntaa ja lääniä Puolassa on julistautunut "hlbti-ideologiasta vapaaksi vyöhykkeeksi" tai ne ovat hyväksyneet vastaavanlaisia säädöksiä. Suurin osa näistä "vyöhykkeistä" sijaitsee aktivistien laatiman kartan mukaan Puolan kaakkoisosassa. Aktivistit ovat myös protestoineet julistuksia vastaan kiinnittämällä esimerkiksi taajamamerkkien yhteyteen monikielisiä kylttejä, josisa kerrotaan "hlbti-vapaasta vyöhykkeestä".
Puolassa samaa sukupuolta olevien parisuhteita ei tunnusteta mitenkään. Viime vuosina samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustavaa parisuhdelakia on koetettu edistää useita kertoja, mutta ilman adoptiota ja yhteisiä veroetuuksiakin se on torpattu. Puolan perustuslaissa avioliitto määritellään vuonna 1997 tehdyn päätöksen mukaisesti miehen ja naisen väliseksi liitoksi.
Katolinen kirkko vastustaa hlbti-vähemmistöjen asemaa parantavia hankkeita. Sen kanssa on samoilla linjoilla Laki ja Oikeus -puolue, joka on harjoittanut hlbti-vähemmistöihin kohdistuvaa kielteistä kampanjointia. Puoluetta johtava Jaroslaw Kaczynski sanoi keväällä 2019 pitävänsä hlbti-vähemmistöjen iokeuksia parantavia hankkeita uhkana. Hänen mukaansa "meneillään on suora hyökkäys perheitä ja lapsia vastaan - lasten seksualisointi, hlbti-liike, sukupuoli".
ILGA-Europen 49 valtion Rainbow index -vertailussa Puola on sijalla 39. Se täyttää järjestön kriteeristön 17-prosenttisesti. Suomi on samassa vertailussa sijalla 4 ja täyttää kriteeristön 69-prosenttisesti.