Yhdysvalloissa Pete Buttigieg on ilmoittanut luopuvansa demokraattien presidenttiehdokkuuden tavoittelusta. Maltillista linjaa edustavan entisen pormestarin kampanja-avustaja kertoi ratkaisustaan huonosti sujuneen Etelä-Carolinan esivaalin jälkeen.
Buttigieg keräsi Etelä-Carolinan esivaalissa noin kahdeksan prosentin ääniosuuden ja jäi neljänneksi. Etelä-Carolinassa entinen varapresidentti Joe Biden sai äänistä 48,4 prosenttia. Demokraattien vasenta laitaa edustava Bernie Sanders sai äänistä 19,9 prosenttia.
Sanders on yhä johdossa esivaalien kokonaistilanteessa.
Ensimmäisissä esivaaleissa Iowassa avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut 38-vuotias Buttigieg menestyi hyvin, mutta vauhti hiipui New Hampshiressa ja Nevadassa. Buttigieg ei lähtenyt mittauttamaan suosiota enää "supertiistaissa" 3. maaliskuuta, jolloin lukuisissa osavaltiossa järjestetään samanaikaisesti esivaalit.
Nuoresta iästään huolimatta Buttigiegin kannatus ei ollut nuorten keskuudessa laajaa, vaan erityisesti iäkäs Sanders on puhutellut nuoria. Buttigieg ei ole ollut suosittu latinoiden eikä mustien äänestäjien parissa.
Buttigiegin avustajien piiristä kerrotaan uutiskanava CNN:lle, ettei Etelä-Carolinan tulosten jälkeen menestyminen vaikuta enää realistiselle. Buttigieg totesi pitämässään puheessa, että hänen syrjään astumisensa parantaa demokraattien mahdollisuuksia kamppailussa Donald Trumpin uudelleenvalintaa vastaan.
Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kilpailee myös maailmaan rikkaimpiin kuuluva Mike Bloomberg. Hän ei osallistunut ensimmäisiin esivaaleihin, vaan tähtää tiistain esivaalisumaan. Bloomberg on käyttänyt runsaasti rahaa kampanjointiin, etenkin mainontaan. Bloomberg ei ole pärjännyt erityisen hyvin vaaliväittelyissä.
Nyt kisasta luopunut Buttigieg on avoimesti homo, mutta muutkaan kärkiehdokkaat eivät ole hlbti-vähemmistöjen aseman parantamista kohtaan vastahankaisia. Bloombergin historiassa on kuitenkin sukupuolivähemmistöihin liittyviä kyseenalaisia kommentteja.
Arvioiden mukaan Joe Biden nähdään yhä selvemmin henkilönä, jolla on realistisia mahdollisuuksia haastaa nykyinen republikaaneja edustava presidentti Donald Trump. Buttigiegin luopumisen arvellaan auttavan etenkin Bidenia kamppailussa Sandersia vastaan.
Yhdysvaltalaiset äänestävät presidentistä 3. marraskuuta 2020.