Pete Buttigieg vetäytyy demokraattien presidenttikilvasta Yhdysvalloissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2
Pete Buttigieg (kuva: South Bend, Indiana)

Yhdysvalloissa Pete Buttigieg on ilmoittanut luopuvansa demokraattien presidenttiehdokkuuden tavoittelusta. Maltillista linjaa edustavan entisen pormestarin kampanja-avustaja kertoi ratkaisustaan huonosti sujuneen Etelä-Carolinan esivaalin jälkeen.

Buttigieg keräsi Etelä-Carolinan esivaalissa noin kahdeksan prosentin ääniosuuden ja jäi neljänneksi. Etelä-Carolinassa entinen varapresidentti Joe Biden sai äänistä 48,4 prosenttia. Demokraattien vasenta laitaa edustava Bernie Sanders sai äänistä 19,9 prosenttia.

Sanders on yhä johdossa esivaalien kokonaistilanteessa.

Ensimmäisissä esivaaleissa Iowassa avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut 38-vuotias Buttigieg menestyi hyvin, mutta vauhti hiipui New Hampshiressa ja Nevadassa. Buttigieg ei lähtenyt mittauttamaan suosiota enää "supertiistaissa" 3. maaliskuuta, jolloin lukuisissa osavaltiossa järjestetään samanaikaisesti esivaalit. 

Nuoresta iästään huolimatta Buttigiegin kannatus ei ollut nuorten keskuudessa laajaa, vaan erityisesti iäkäs Sanders on puhutellut nuoria. Buttigieg ei ole ollut suosittu latinoiden eikä mustien äänestäjien parissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Buttigiegin avustajien piiristä kerrotaan uutiskanava CNN:lle, ettei Etelä-Carolinan tulosten jälkeen menestyminen vaikuta enää realistiselle. Buttigieg totesi pitämässään puheessa, että hänen syrjään astumisensa parantaa demokraattien mahdollisuuksia kamppailussa Donald Trumpin uudelleenvalintaa vastaan.

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta kilpailee myös maailmaan rikkaimpiin kuuluva Mike Bloomberg. Hän ei osallistunut ensimmäisiin esivaaleihin, vaan tähtää tiistain esivaalisumaan. Bloomberg on käyttänyt runsaasti rahaa kampanjointiin, etenkin mainontaan. Bloomberg ei ole pärjännyt erityisen hyvin vaaliväittelyissä. 

Nyt kisasta luopunut Buttigieg on avoimesti homo, mutta muutkaan kärkiehdokkaat eivät ole hlbti-vähemmistöjen aseman parantamista kohtaan vastahankaisia. Bloombergin historiassa on kuitenkin sukupuolivähemmistöihin liittyviä kyseenalaisia kommentteja. 

Arvioiden mukaan Joe Biden nähdään yhä selvemmin henkilönä, jolla on realistisia mahdollisuuksia haastaa nykyinen republikaaneja edustava presidentti Donald Trump. Buttigiegin luopumisen arvellaan auttavan etenkin Bidenia kamppailussa Sandersia vastaan. 

Yhdysvaltalaiset äänestävät presidentistä 3. marraskuuta 2020.

2 kommenttia

Konservatiivit juhlivat Buttigiegin tappiota, mutta vähemmän tunnettua on se, että niin juhlii myös huomattava osa LGBT-liikkeestä. Buttigiegin vastustamiseksi järjestettiin oikein kansanliike, nimeltään Queers Against Pete, ja he ovat erittäin tyytyväisiä siihen, ettei presidenttikilvassa nähdä ensimmäistä avoimesti homoseksuaalia miestä. QAP ilmoitti vastustavansa Buttigiegin pormestarikauden politiikkaa, joka ei liittynyt millään tavalla hänen seksuaalisuuteensa, mutta teki siitä sitten homoasian julistamalla, että Buttigieg on Etuoikeutettu Valkoinen Homomies. Homouden liittäminen valkoisuuteen ja yhteiskunnalliseen hyväosaisuuteen on nykyään poliittisesti korrekti keino leimata ja mitätöidä homomiehiä.

Buttigiegin kohtelu vasemmistolaisessa mediassa on ylipäätään ollut käsittämätöntä. Kirjailija Dale Peck kirjoitti artikkelin, jossa nimitteli Buttigiegia Mary Peteksi (mukaelma sanoista Mayor Pete) ja spekuloi törkeästi hänen seksielämällään. Useita artikkeleita on julkaistu myös siitä, miksi Buttigieg ei ole oikeanlainen homomies. Vasemmistolainen Yale-professori analysoi hänen ja hänen miehensä ulkonäköä Times-lehden kansikuvassa ja totesi, että miesten avioliitto on niin porvarillinen, että se on "heteroseksuaalisuutta ilman naista". Toinen kommentaattori kritisoi niin ikään Buttigiegin ulkoista olemusta ja totesi, että hän on "heteromies homomiehen ruumiissa".

Radikaalivasemmistolla näkyy olevan nykyään pikkutarkka säännöstö sille, millainen homomiehen pitää olla. Jos homomies ei ole sääntöjen mukainen, hänen seksuaalinen suuntautumisensa ja vähemmistöasemansa eivät ole enää suojeltuja ominaisuuksia, vaan niistä tulee vapaata riistaa homofoobiselle retostelulle. On erittäin merkillepantavaa, että hyökkäykset kohdistuvat hänen seksuaalisuuteensa silloinkin, kun kritiikin aiheena on näennäisesti hänen politiikkansa.
Pete Buttigieg on vahvoilla Joe Bidenin kabinettiin kuljetusasioista vastaavaksi ministeriksi.
Samalla tähtäin on jo neljän vuoden päässä, jolloin demokraateilla on oltava valtakunnallisesti tunnettuja ja valovoimaisia vaihtoehtoja uudeksi presidentiksi. Joe Biden on silloin jo reilusti yli kahdeksankymppinen, joten hän tuskin edes haluaisi asettua uudelleen ehdolle. Hän haluaakin tuoda presidenttikaudellaan valokeilaan demokraattien potentiaalisia nuoria toivoja Kamala Harrisin lisäksi, johon katseet neljän vuoden päästä todennäköisimmin kohdistuvat.