Perjantaina sai ensi-iltansa Intiassa elokuva, jossa aiheena on miesten välinen rakkaus. Aihe on elokuvan pääteemana ensimmäistä kertaa Intian Mumbain elokuvastudioiden eli Bollywoodin tuotannossa.
Uutistoimisto AFP:n uutisoimasta asiasta kertoo Suomessa Helsingin Sanomat. Aihe on myös esillä esimerkiksi Pink News- ja Advocate-julkaisuissa.
Kyse on romanttisesta komediasta Shubh Mangal Zyada Saavdhan (suom. Ole avioliittoasiassa erityisen varovainen), jonka päähenkilöt ovat Kartik Singh (Ayushmann Khurrana) ja Aman Tripathi (Jitendra Kumar).
- Jokainen rakkaustarina ansaitsee onnellisen lopun, mutta sen saavuttaminen on vähän liian rankkaa Kartikille ja Amanille. Kun Amanin perhe yrittää kampittaa tämän rakkautta Kartikiin, ei Kartik aio luovuttaa ennen kuin saa Amanin.
Elokuvan trailerissa nähdään esimerkiksi miesten välinen suudelma.
Vaikka samaa sukupuolta olevien suhteet Intiassa ovat nykyään laillisia, ovat asenteet yhä kielteiset. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat joutuvat kohtaamaan syrjintää ja väkivaltaa, usein myös omassa perhepiirissä.
Tuotantoyhtiö kertoo, että elokuvan on tarkoitus vähentää homokielteisyyttä sekä koko yhteiskunnassa että perheiden piirissä. Elokuvan tarinassa otetaankin isän asenteet käsittelyyn.
Perinteisesti intialaisissa elokuvissa homoseksuaalisuus on esitetty pilkan arvoisena asiana, kuten pitkään oli laita suomalaisissa ja muissakin länsimaisissa elokuvissa. AFP:lle käsikirjoittaja ja ohjaaja Hitesh Kewalya toteaa, että tässä elokuvassa pyrkimys on auttaa ihmisiä ymmärtämään aihepiiriä ja siten lievittää suvaitsemattomuutta.
Naisten välistä suhdetta on intialaisessa elokuvassa kuvattu jo vuonna 1996. Tuolloin Fire-elokuva sai osakseen kritiikkiä, mutta samalla virisi keskustelu sekä sananvapaudesta että seksuaalivähemmistöjen asemasta.
Intiassa samaa sukupuolta olevien suhteiden kielto kumottiin vuonna 2018
Syksyllä 2018 Intian korkein oikeus kumosi siirtomaa-ajalta peräisin olleen samaa sukupuolta olevien väliset seksuaalisuhteet kieltäneen lain. Tuomarien yksimielisen päätöksen mukaan kahden ihmisen välinen vapaaseen tahtoon perustuva suhde ei voi olla perustuslain vastainen.
Britannian siirtomaavallan ajalta, 1860-luvulta periytyvän lakipykälän 377 mukaan intiimit miesten väliset suhteet ovat olleet Intiassa laittomia, ja sellainen voi johtaa lain mukaan jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.
Lakia oli pyritty kumoamaan 1990-luvulta lähtien. Delhiläinen tuomioistuin salli samaa sukupuolta olevien suhteet vuonna 2009. Alempi oikeusaste päätti vuonna 2009, että "luonnonvastaisen lihallisen yhteyden" kieltävä lainkohta rikkoo perusoikeuksia ja Delhiläinen ylemmän tason oikeusistuin teki vastaavan päätöksen vuonna 2012. Korkeimman oikeuden joulukuussa 2013 antaman päätöksen mukaan lain kumoaminen vaatii kuitenkin Intian parlamentin päätöksen.
Syksyllä 2017 korkein oikeus tunnusti ihmisten oikeuden yksityisyyteen, ja esimerkiksi seksuaalisen suuntautuneisuuden katsotaan kuuluvan perustuslain suojaa nauttivan yksityisyyden suojan alaisuuteen. Tämän myötä korkein oikeus otti uudelleen käsiteltäväksi myös samaa sukupuolta olevien suhteiden kiellon, ja päätyi lopulta kumoamaan kiellon.
Lain perusteella tuomioita annettiin 2000-luvun alkupuolella enää harvoin, mutta intialaisten hlbti-aktiivien mukaan poliisi oli kuitenkin tukeutunut usein pykälään vainotessaan ja kiristäessään homoseksuaaleja. Lainsäädäntö vaikeutti myös työtä hiv-tartuntojen ehkäisemiseksi.