Intian korkein oikeus laillisti samaa sukupuolta olevien väliset suhteet

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6
Intiassa korkeimman oikeuden homosuhteet dekriminalisoinut pykälän 377 kumoava päätös herätti riemua Mumbaissa (kuva: Francis Mascarenhas / Reuters / Lehtikuva)

Intian korkein oikeus kumosi torstaina samaa sukupuolta olevien väliset seksuaalisuhteet kieltäneen lain. Lainsäädäntö oli peräisin siirtomaa-ajalta.

Viiden tuomarin paneelin tekemän päätöksen mukaan kahden ihmisen välinen vapaaseen tahtoon perustuva suhde ei voi olla perustuslain vastainen. Tuomarien päätös asiassa oli yksimielinen.

The Times of India: ‘Gay sex is not a crime,’ says Supreme Court in historic judgement 

BBC: India court legalises gay sex in landmark ruling

Britannian siirtomaavallan ajalta, 1860-luvulta periytyvän lakipykälän 377 mukaan intiimit miesten väliset suhteet ovat olleet Intiassa laittomia, ja sellainen voi johtaa lain mukaan jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Laki kielsi samaa sukupuolta olevien seksuaalisuhteiden lisäksi kaiken muun kuin lisääntymistarkoituksessa harrastetun yhdynnän. Lain perusteella tuomioita on annettu viime vuosina harvoin, mutta intialaisten hlbti-aktiivien mukaan poliisi on kuitenkin tukeutunut usein pykälään vainotessaan ja kiristäessään homoseksuaaleja. Lainsäädäntö vaikeutti myös työtä hiv-tartuntojen ehkäisemiseksi.

Pitkä kamppailu

Lakia on pyritty kumoamaan 1990-luvulta lähtien. Delhiläinen tuomioistuin salli samaa sukupuolta olevien suhteet vuonna 2009. Alempi oikeusaste päätti vuonna 2009, että "luonnonvastaisen lihallisen yhteyden" kieltävä lainkohta rikkoo perusoikeuksia ja Delhiläinen ylemmän tason oikeusistuin teki vastaavan päätöksen vuonna 2012. Korkeimman oikeuden joulukuussa 2013 antaman päätöksen mukaan lain kumoaminen vaatii kuitenkin Intian parlamentin päätöksen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Syksyllä 2017 korkein oikeus tunnusti ihmisten oikeuden yksityisyyteen, ja esimerkiksi seksuaalisen suuntautuneisuuden katsotaan kuuluvan perustuslain suojaa nauttivan yksityisyyden suojan alaisuuteen.

Korkein oikeus ilmoitti alkuvuodesta aikovansa selvittää lokakuuhun 2018 mennessä sen, onko nykyisin voimassa oleva, siirtomaa-ajalta peräisin oleva samaa sukupuolta olevien välisten seksuaalisuhteiden kielto perusteltu. Oikeus ilmoitti tuolloin ottavansa käsitteltäväkseen viiden hlbti-aktivistin vetoomuksen. Vetoomuksessa pyydetään oikeutta dekriminalisoimaan samaa sukupuolta olevien väliset suhteet, koska vetoomuksen esittäjät kokevat joutuvat elämäänsä poliisin pelossa "luonnollisen seksuaalisen suuntautuneensa vuoksi".

Intia on kiinan jälkeen asukasluvultaan maailman toiseksi suurin. Varsinkin intialaiset itse kutsuvat Intiaa "maailman suurimmaksi demokratiaksi". Intiassa asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan ovat yleisesti torjuvat.

6 kommenttia

Todella hienoa, että jos maahanmuuttaja-siirtomaaisäntä-brittien kristillis-raamatullinen tuomiolaki saadaan kumottua Intiassa. Sehän ei sielläkään ole ollut maan oman perinteen arvojen mukainen, sillä Intian omissa uskonnoissa ja kulttuureissa esiintyy seksuaalivähemmistöjen ihmisiä ja hahmoja viljalti, ihan positiivisesti ja normaalisti.

Wikipedia: "Ancient India
Throughout Hindu and Vedic texts there are many descriptions of saints, demigods, and even the Supreme Lord transcending gender norms and manifesting multiple combinations of sex and gender. There are several instances in ancient Indian epic poetry of same sex depictions and unions by gods and goddesses. There are several stories depicting love between those of the same sex, especially among kings and queens. Kamasutra, the ancient Indian treatise on love talks about feelings for same sexes. Transsexuals are also venerated e.g. Lord Vishnu as Mohini and Lord Shiva as Ardhanarishwara (which means half woman)."

https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_India

Lain kumoamisen puolesta ja muutenkin Intiassa on tehnyt töitä myös avoimesti homorakas Prinssi Manvendra Singh Gohil
https://en.wikipedia.org/wiki/Manvendra_Singh_Gohil

Intian HLBTIQ-ihmiset ovat tehneet urheasti ja näkyvästi töitä valistamisen ja näkyvyyden eteen, järjestöissä, tapahtumissa, Prideissä, sekä jopa sorrettuina Gay-iloisesti tanssien eri puolilla Intiaa, eli olemalla omia hyviä rakastavia itseään

https://www.youtube.com/watch?v=5HUS8EePcoQ
https://www.youtube.com/watch?v=spXwkZ15HFU
https://www.youtube.com/watch?v=MaPvHAgXgVo
https://www.youtube.com/watch?v=4fSmPIfnfq0
(Mukavaa kun youtubessa on nykyään flashmob-videoiden tiedoissa kerrottu esitettävät kappaleetkin, sillä esim. noissa em. videoissa on mukana intialaisia homo-teemaisia lauluja, joten mukava tietää.)

Nyt kumottu lakiteksti kielsi ”luonnonjärjestyksen vastaisen lihallisen kanssakäymisen miehen, naisen tai eläimen kanssa”, eli heijasti zarathustralais-abrahamista hömppä-uskomusluulottelua ... Sillä Intiassakin luonnossa, ihmiseläinten lisäksi monilla muillakin elänlajeilla esiintyy homorakastelua - mutta ei-syntyperäistä, vaan vain opeteltua uskomuksiin suuntautumista esiintyy vain ainoastaan joillakin ihmiseläimillä.

Intian katolilaisilla ja kait Suomen plokkaaja-ulkoministerilläkin on nyt hengellinen dilemma, miten suhtautua Intiaan, jossa lapsiin kohdistuva pedofilia on tietenkin rikollista ja tuomittavaa, mutta aikuisten kesken tai nuortenkin keskinäinen rakastaminen ja rakastelu ihan perus-hmisoikeus, kuten kuuluukin olla.
Se hetki, kun 17..18 prosenttia maailman ihmisistä muuttuivat rikollisista kunniallisiksi kansalaisiksi.