Pajtim Statovcin Tiranan sydän -kirjan englanninkielinen painos ehdolle National Book Award -palkinnon saajaksi

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Pajtim Statovcin Tiranan sydän on englanninkieliseltä nimeltään Crossing.

Pajtim Statovci on ehdolla Yhdysvaltain tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Käännöskirjojen sarjassa National Book Awards -palkintoa tavoittelee Tiranan sydän -romaanin englanninkielinen versio Crossing. Keväällä 2019 ilmestyneen englanninkielisen teoksen on kääntänyt David Hackston.

Palkintoehdokkuudesta kertoo Yle.

National Book Awards -palkintojen saajat julkistetaan 20. marraskuuta. Palkinto kussakin sarjassa on 10 000 dollaria.

Statovcin toinen romaani Tiranan sydän ilmestyi loppukesästä 2016.

Tiranan sydän -romaanissa esillä on kysymyksiä sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen rajoista, niiden ylittymisestä ja määrittelystä, kun taas Statovcin ensimmäisessä ja kolmannessa romaanissa läsnä oli homoteema. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 1990 Kosovossa syntyneen ja Suomeen kaksivuotiaana muuttaneen Statovcin esikoisromaani Kissani Jugoslavia julkaistiin Suomessa vuonna 2014, ja se voitti samana syksynä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Kaikkiaan romaania on myyty noin 20 000 kappaletta ja se on käännetty useille kielilille. Kansallisteatterissa on myös esitetty romaanista tehtyä näytelmää.

Statovcin kolmas romaani Bolla ilmestyi elokuussa. Romaani kertoo Arsimista. Hänellä on vaimo, mutta Pristinan yliopistolla hänen ja Milošin välille syttyy suhde. Sota kuitenkin vie Arsimin perheineen maanpakoon. Arsimin myöhemmin palatessa takaisin alkaa epätoivoinen etsintä.

1 kommenttia

Palkintoa ei nyt tullut Statovcin kirjalle, vaan kyseisessä sarjassa voitto meni Unkariin.

Homoromantiikkaa käsitellyt ja Aids-kriisiä kuvannut kirjailija Edmund White sen sijaan palkittiin tilaisuudessa elämäntyötunnustuksella. Hänen teoksiinsa kuuluvat esimerkiksi Charles Silversteinin kanssa kirjoitettu The Joy of Gay Sex (1977), autografinen novellitrilogia A Boy's Own Story (1982), The Beautiful Room Is Empty (1988) ja The Farewell Symphony (1997) sekä toistakymmentä muuta teosta. Aiemmin tunnustuksen ovat saaneet esimerkiksi Oprah Winfrey (1999), Stephen King (2003) ja Ursula Le Guin (2014).