Korkean tason hlbti-konferenssi maanantaina Brysselissä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Euroopan komissio Brysselissä.

Maanantaina EU:n puheenjohtajamaa Suomi ja Euroopan komissio järjestävät korkean tason konferenssin sateenkaarioikeuksista EU:ssa. Advancing LGBTI equality in the EU: from 2020 and Beyond -konferenssin tavoitteena on linjata mihin suuntaan sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuutta EU:ssa viedään tulevaisuudessa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe painottaa, että ihmisoikeustilanteen parantamiseksi tarvitaan yksittäisten toimenpiteiden sijaan kattava LHBTI-toimintaohjelma seuraavaksi viideksi vuodeksi. Järjestö muistuttaa, että parhaillaan ihmisoikeuksia kyseenalaistetaan ja eri puolilla Eurooppaa tehdään aktiivista kampanjointia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia vastaa ja niiden poistamiseksi.

Eurooppalaiset sateenkaarijärjestöt ovat huolissaan joidenkin jäsenmaiden, kuten Puolan, Bulgarian ja Kroatian, kehityksestä. Maanantaina Setan julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että Puolassa sateenkaari-ihmisiä demonisoidaan ministeritasoa myöden uskonnollis-konservatiivisten johtajien rinnalla. Bulgariassa puolestaan transihmisten oikeus sukupuolen juridiseen vahvistamiseen ja nimen muuttamiseen poistettiin.

Suomesta Brysselissä maanantaina järjestettävään konferenssiin osallistuvat ihmisoikeusjärjestö Seta ry:n pääsihteeri Kerttu Tarjamo ja Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

- Tämä kehitys murentaa eurooppalaista demokratiaa ja perusarvoja, kuten yhdenvertaisuutta, vapautta ja ihmisarvoa. Nyt tarvitaan sekä voimakasta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolelle asettumista että toimenpiteitä, joilla yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet varmistetaan kaikkien jäsenmaiden kansalaisille, sanoo Tarjamo.

Seta toteaa, että vaikka Suomi on sateenkaarioikeuksissa Euroopassa viiden parhaimman joukossa, myös meillä erityisesti transihmisten sukupuoli-identiteettien mitätöinti, transfobinen vihapuhe ja sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksien vastainen retoriikka ja kampanjointi ovat lisääntyneet.

- Sateenkaarioikeuksien vastainen liikehdintä Euroopassa ei ole satunnaista vaan koordinoitua ja se on kiinteä osa laajempaa tasa-arvon vastaista toimintaa. Vihapuheen lisääntyminen kaventaa sateenkaari-ihmisten elintilaa ja lisää myös viharikoksia. Tämä suunta on katkaistava. On tärkeä, että Suomi puheenjohtajuuskaudellaan nostaa sateenkaari-ihmisten oikeudet vahvasti esille ja tekee aktiivisesti töitä EU:n LHBTI-toimintaohjelman edistämiseksi, Tarjamo sanoo.

Tidotteessa on esillä myös sateenkaariperheiden vapaan liikkuvuuden turvaaminen, jonka huomioimista EU:n hlbti-toimintaohjelmassa vaaditaan. Vapaan liikkuvuuden edellytyksenä voidaan katsoa olevan se, että EU-kansalaisen perhesuhteet tunnustetaan riippumatta siitä, missä maassa kansalainen oleskelee. EU-tuomioistuin on vahvistanut 2018 (Coman ym. v Romania), että vapaa liikkuvuus kattaa myös samaa sukupuolta olevat puolisot. Tuomio ei ole kuitenkaan vielä muuttunut todellisuudeksi.

- Sateenkaariparien ja -perheiden vapaa liikkuvuus tulisi taata myös niissä maissa, jotka eivät tunnusta samaa sukupuolta olevien liittoja, tiivistää Jämsä.

- EU-tuomioistuimen päätös velvoittaa itsestään selvästi kaikkia jäsenmaita, mutta päätöksen toimeenpanossa on ollut haasteita eräissä jäsenmaissa, kuten Bulgariassa.

Setan mukaan toinen merkittävä ongelma on, ettei sateenkaari-ihmisten syrjintäsuoja ulotu kaikille elämänalueille. Syrjintäsuoja on taattu vain työelämän osalta eikä sekään kata kaikkia olennaisia syrjintäperusteita.

- EU:ssa on yritetty yli 10 vuotta saada aikaan muut elämänalueet kattavaa syrjinnän suojaa, joka huomioisi laajasti kaikki sateenkaari-ihmisten syrjintäperusteet. On hälyttävää, ettei tätä saada aikaiseksi, vaikka EU:n perusoikeuskirja takaa yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden. Suomen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolainsäädäntö on yksi hyvä esimerkki sateenkaari-ihmiset huomioivasta lainsäädännöstä, toteaa Kerttu Tarjamo.

Konferenssin hallituksen edustajiin kuuluu Suomen Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistin lisäksi edustajat Alankomaiasta, Saksasta, Maltasta, Portugalista ja Pohjois-Makedoniasta sekä EU:n tasa-arvoasioista vastaava komissaari ja perusoikeusviraston johtaja.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!