Setan Asiallisen tiedon omena Pinkkipartiolle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Setan Asiallisen tiedon omenan sai Pinkkipartio ry. Tunnustus jaettiin Turku Pridessa lauantaina.

Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta. Tunnustus on jaettu vuodesta 1991 lähtien.

- Pinkkipartio ry on toiminut yhdenvertaisen harrastustoiminnan mahdollistamiseksi ja sen edistämiseksi yhden Suomen suurimman nuorisojärjestön sisällä. Pinkkipartion päämääränä on, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat olla ja tulla mukaan partiotoimintaan avoimesti omana itsenään. Pinkkipartio on nostanut sateenkaari-ihmiset näkyviksi suomalaisessa partioliikkeessä, Setan hallituksesta perustellaan.

Tunnustuksen vastaanotti Setan puheenjohtaja Sakris Kupilalta ja hallituksen jäsen Petteri Keräseltä Pinkkipartion varapuheenjohtaja Käpy Tyrmi.

Yhdistys on ollut näkyvästi mukana esimerkiksi suurissa partiotapahtumissa, kuten suurleireillä sekä pride-tapahtumissa. Lisäksi se on tarjonnut muille partiotoimijoille asiallista tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä partion sisällä esimerkiksi tapahtuma- ja leiritilojen järjestämisestä, jotta ne olisivat turvallisia myös sukupuolivähemmistöihin kuuluville.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Pinkkipartio on vaikuttanut myös partion kansainvälisen toiminnan linjauksiin, jotta niissä huomioidaan sukupuolten moninaisuus. Toiminnallaan yhdistys on vaikuttanut myönteisesti siihen, että sateenkaari-ihmiset ovat tervetulleita mukaan partiotoimintaan. On arvokasta, että sateenkaari-ihmisten oma ääni kuuluu suuren nuorisojärjestön sisällä, Setan hallitus kehuu.

- Partiossa vallitsee sellainen puhumisen tapa, että uskotaan partion olevan avointa kaikille, koska peruskirjaan on niin kirjattu. Näin ei kuitenkaan valitettavasti kaikkialla vielä ole, vaan monissa lippukunnissa yksittäisten johtajien asenteet vaikuttavat huomattavasti asenneilmapiiriin tai ajatellaan, että sateenkaari-ihmisiä ei ole meidän lippukunnassa, joten asiaa ei tarvitse ajatella, kertoo Pinkkipartion puheenjohtaja Veera Hatakka.

- Olemmekin halunneet avata Suomen Partiolaisten sisällä avoimen keskustelun sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyen. Haluamme, että lippukunnissa ja piireissä aidosti pohditaan, olemmeko valmiita ottamaan kaikki ihmiset vastaan tasa-arvoisina vai emme, ja millaisiin ulostuloihin partiossa ollaan valmiita sateenkaari-ihmisille turvallisen osallisuuden edistämiseksi.

Hatakka kertoo vastaanoton olleen Partion sisällä hyvä. Toiminnan myötä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt on tehty näkyvämmiksi ja myös lippukunnissa ja piireissä on herätty ajattelemaan partiolaisten moninaisuutta monipuolisemmin. Yhdistystä on pyydetty paljon kouluttamaan ja heiltä on kysytty näkemyksiä ohjelmien toteutukseen.

- Moni on sanonut, että tiedolle on tilausta ja teemme arvokasta työtä. Suomen Partiolaisten toimintasuunnitelmaan on tänä vuonna kirjattu, että sateenkaaripartiolaisten ryhmään kuulumisen haasteisiin tartutaan. Viime vuonna Suomen Partiolaiset lähti tukemaan Translaki-kampanjaa. Uskomme, että meidän toiminnalla on ollut tässä iso vaikutus, Hatakka sanoo.

Setan Asiallisen tiedon omena -tunnustus luovutettiin Pinkkipartio ry:lle. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Seta nuhteli Kunniarotalla SLEY:tä "Kutsuvat sitä rakkaudeksi" -oppaan julkaisemisesta

Asiallisen tiedon omenan jakamisen lisäksi Seta nuhtelee Kunniarotta-tunnustuksella tahoa, joka on toiminnallaan ylläpitänyt seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää tai muuten vaikeuttanut seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten elämää.

Vuoden 2019 Kunniarotta-tunnustus myönnetään Suomen luterilaiselle evankeliumiyhdistykselle SLEY:lle. SLEY julkaisi 2018 nuorille suunnatun "Kutsuvat sitä rakkaudeksi" -oppaan. Kauttaaltaan hetero-, sukupuoli- ja perhenormatiivinen teos ylläpitää ja vahvistaa ennakkoluuloja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia kohtaan. Teos korostaa nuoren ”oikeutta” elää hetero- ja sukupuolinormatiivisen Raamatun tulkinnan mukaisesti. Käytännössä opas kehottaa sateenkaarinuoria kieltämään oman identiteettinsä. Viesti itsensä kieltämisestä ja Raamatun mukaisesta oikeanlaisesta elämästä on kääritty ymmärtävään ja lempeään sävyyn.

- Teos on omiaan vahingoittamaan jo ennestään erityisen haavoittuvassa asemassa olemassa olevia sateenkaarinuoria. Se asettaa myös eriarvoiseen asemaan uskonnollisissa yhteisöissä elävät sateenkaarinuoret, jotka ovat alttiimpia kokemaan moniperusteista syrjintää. SLEY:n julkaisu jättää kertomatta, että yhä useampi sateenkaari-ihminen voi nykyään sovittaa yhteen oman uskonnollisuuden ja sateenkaarevan identiteettinsä ilman itsensä kieltämistä. Teoksen viesti sateenkaarinuorille on täysin vastuuton ja jopa hengenvaarallinen, Setan hallitus perustelee.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!