Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksesta otetaan kantaa Lääkärilehdessä käytyyn keskusteluun transsukupuolisuuteen liittyvän sukupuolidysforian hoidosta. Seta katsoo, että WPATHin Hyvän hoidon suositukseen perustuvat käytännöt ovat vastuullista.
Taustalla on Suomen lääkäreiden ammattijärjestön piirissä käyty vilkas keskustelu pride-kulkueeseen osallistumattomuudesta, johon liittyen gastroenterologisen kirurgian ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri sekä sivutoiminen kuvataiteilija Heidi Wikström kirjoitti Lääkärilehdessä (5.8.2019), että sukupuolidysforian hoidossa tarvitaan malttia ja että lääkärin työssä on toimittava vastuullisesti, tutkimustietoon ja asiantuntijoiden näkemyksiin nojaten. Hänen mielestään pride-liike "on hyvistä hoitokäytännöistä huolestuttavissa määrin eri mieltä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa", ja nosti kritiikissään esiin erityisesti Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen Hyvän hoidon suositus (2017) -oppaan ja siinä mainitun sukupuolihormonien estolääkityksen varhaisnuorille.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska kirjoittaa Lääkärilehdessä ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen verkkosivuilla julkaistussa vastineessaan WPATHin suosituksista ja osaamiskeskuksen työstä transihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Hän toteaa oppaan suosituksen olevan sanatarkka käännös WPATHin Hyvän hoidon suosituksesta (Standards of Care version 7), joka on tehty WPATHin, käännöstoimiston sekä HUSin ja TAYSin sukupuolidysforian diagnosointiin ja hoitoon erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa.
- Koko hoitosuositus, myös puberteetin jarrutushoitoa käsittelevä osio, vastaa WPATHin alkuperäistekstiä.
Huuskan mukaan jarrutushoitoa kutsutaan hoitosuosituksessa "peruutettavissa olevaksi" syystä, että jos nuori keskeyttää hoidon, murrosikä alkaa edetä.
- WPATHin hoitosuositus pitää puberteetin jarrutushoitoa yhtenä mahdollisena hoitomuotona nuorille, joilla on sukupuolidysforia.
Huuskan mukaan tiedossa ei ole todennettuja näyttöjä jarrutushoidon merkittävistä haitoista - mutta eduista on tutkimusnäyttöä. Hän myös toteaa Setassa koettavan hämmentäväksi sen, että Suomessa puberteetin jarrutushoitoa voidaan turvallisin mielin tarjota esimerkiksi lapsille, joiden puberteetti alkaa liian varhain, mutta sitä ei voitaisi tarjota sukupuoliristiriitaa kokeville varhaisnuorille ja nuorille.
Huuska myös toteaa keskustelun aloittaneeseen aiheeseen prideen osallistumisesta, että yhteiskunnallisesti merkittävien tahojen osallistuminen Pride-tapahtumiin vahvistaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien ihmisten hyvinvointia. Huuska toteaa tutkitusti yhdenvertaisuutta edistävän ilmapiirin, tai sen puutteen korreloivan, vähemmistöön kuuluvien kuolleisuuteen ja sairastavuuteen.
- Uskomme, että laaja tuki pridelle edesauttaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ja valtaväestön välisten terveyserojen kaventumista, toteaa Huuska.