Suomen lääkäreiden ammattijärjestön piirissä käydään vilkasta keskustelua pride-kulkueeseen osallistumattomuudesta. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa asiaa on käsitelty pitkin kesää, joidenkin huomioiden mukaan suorastaan kuumaksi äityneenä.
Yli 90 prosenttia Suomessa toimivista lääkäreistä kuuluu Suomen Lääkäriliittoon.
Prideen osallistuminen nähdään viestinä yhdenvertaisuuden tukemisesta
Viidennen vuosikurssin lääkäriopiskelija Joel Kontiainen otti esiin lääkäriliiton osallistumattomuuden pride-tapahtumaan Lääkärilehden verkkosivuilla 2. elokuuta julkaistussa kommentissa. Kontiaisen mukaan "lääkärien olisi pitänyt olla Pridella jo ajat sitten", ja muistuttaa asian liittyvän siihen, "millainen kuva lääkärien suhtautumisesta yhdenvertaisuuteen annetaan".
- Pride on suomalaisessa mittakaavassa niin merkittävä yhteiskunnallinen liike, että tapahtumasta pois jääminen on jo itsessään viesti, kirjoittaa Kontiainen.
Erityisesti Kontiainen nostaa esiin pride-liikkeen keskeisen viestin: jokainen tulee tulla nähdyksi ja kohdatuksi itsenään, vapaana pelosta ja syrjinnästä. Lisäksi hän muistuttaa lääkärin olevan usein ensimmäisen ja keskeisimmän viranomaisen, jonka esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluva tapaa yhteiskunnan puoleen kääntyessään. Kontiainen kirjoittaa, että lääkärin kanssa asioidessaan on voitava luottaa yhdenvertaisesti ja ennakkoluulottomasti kohdatuksi tulemiseen.
- Oli kyse sitten sukupuoli-identiteetin ristiriidasta tai muuhun vähemmistöön kuuluvan yleisterveydestä, tapaukset päätyvät ennen pitkää terveyskeskuslääkärin vastaanotolle.
Kontiainen muistuttaa lääkärin sitoutuvan valassaan ihmisyyden ja elämän kunnioittamiseen, ja vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden suojelemisen syrjiviltä asenteilta olevan ihmisyyden puolustamista.
- Siksi Lääkäriliiton olisi jo ajat sitten pitänyt osallistua Pride-kulkueeseen. Ei pakotettuna joukon keskellä, vaan ylpeästi eturivissä.
Osallistumattomuus prideen saa myös kannatusta
Gastroenterologisen kirurgian ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri sekä sivutoiminen kuvataiteilija Heidi Wikström puolestaan kirjoittaa lääkärilehden kommenttikirjoituksessaan vastustavansa Lääkäriliiton osallistumista pride-tapahtumiin. Hänen mielestään pride-liike "on hyvistä hoitokäytännöistä huolestuttavissa määrin eri mieltä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa".
Hän nostaa kritiikissään esiin erityisesti Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen Hyvän hoidon suositus (2017) -oppaan ja siinä mainitun sukupuolihormonien estolääkityksen varhaisnuorille, joka kuvataan "täysin peruutettavissa olevana toimenpiteenä". Hänen mukaansa asiasta ei kuitenkaan ole varmuutta. Hän nostaa esiin myös joitakin muita "poikkeavaan" sukupuolikokemukseen ja etenkin sen pysyvyyteen liittyviä esillä olleita asioita.
- Kaiken kaikkiaan sukupuolidysforian hoitolinjat ja transsukupuolisuus lapsilla ja nuorilla on alue, josta on hyvin vähän tutkittua tietoa, kirjoittaa Wikström.
Hänen mukaansa seksuaalisuuden ja sukupuolen elämänalueeseen liittyen toimii voimakkaita kansalaisjärjestöjä, jotka pyrkivät vaikuttamaan hoitolinjoihin omien ideologioidensa pohjalta. Hän toteaa painostamiseen viitaten, että "lääkäreiden on toimittava maltillisesti ja vastuullisesti, tutkimustietoon ja asiantuntijoiden näkemyksiin nojaten".
Wikström muistuttaa kirjoituksessaan jo 30 vuotta sitten olleensa sitä mieltä, että intersukupuolisten lasten kohdalla olisi viisainta odottaa, että nämä itse myöhemmin kertovat sukupuolestaan.
Lääkäriliiton puheenjohtaja: liitto kannustaa lääkäreitä yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen yksilöinä
Lääkärilehteen haastateltu Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Samuli Saarni kertoo, että liitossa ei ole keskusteltu pride-kulkueeseen osallistumisesta. Hänen mukaansa asiasta voidaan hallituksessa jatkossa keskustella.
Saarni toteaa Lääkäriliiton pyrkimyksen pysyä neutraalina ja objektiivisena asiantuntijatahona terveydenhuollon asioissa. Hänen mukaansa samasta syystä yleisiin yhteiskunnallisiin asioihin ei oteta kantaa, mutta poikkeuksena hän mainitsee tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kannattamisen. Lääkäriliiton hän kertoo kannustavan kaikkia kollegoita yksilöinä yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen, myös osallistumaan Pridelle.
Saarnin mukaan keskustelu lähti käyntiin pitkän historian omaavalla argumentaatiovirheellä: jos et ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan. Hän katsoo, että prideen osallistumattomuus ei ole viesti itse asian eli sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suhteen. Hän muistuttaa lääkärien työssä vaadittavan suvaitsevaisuuden luonteesta: "pitää paitsi suvaita, myös kyetä neutraalisti ja tasapuolisesti hoitamaan ja kohtelemaan ihmisiä joiden käytöstä, elämäntapoja tai arvoja ei hyväksy tai jaa". Hän myöntää, että sillä saralla on vielä työtä jäljellä.