Viides Turku Pride käynnistyy maanantaina

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Turku Pride 2019 järjestetään 19.-25.8. Tapahtuman logon on suunnitellut Jesse Kitinoja.

Turku Pride käynnistyy maanantaina 19. elokuuta avajaisilla Turun pääkirjastossa. Viikko huipentuu lauantaina 24.8. järjestettävään mielenosoitukseen ja puistojuhlaan.

Tapahtumaviikon pääteemana on "autonomia", joka oli myös edeltävällä viikolla Turussa järjestetyn TransTurku-tapahtuman teema. Pride-viikolla kiinnitetään erityistä huomiota translasten ja -nuorten sekä intersukupuolisten lasten oikeuksiin sekä sateenkaarisenioreiden asemaan. Esillä on myös Stonewallin mellakoiden 50. juhlavuosi. 

- Autonomian puutteeseen kiteytyy lopulta todella monet ajankohtaiset sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen taistelut, kuten esimerkiksi translaki, intersukupuolisten lasten asema ja sateenkaarisenioreiden oikeudet, toteaa Turku Priden 2019 tuotantokoordinaattori Minna Sumelius.

- Tämän takia olemme halunneet nostaa sen pääteemaksi, yhdessä viime viikkoisen TransTurun kanssa.

Turku Pride -tapahtumassa nostetaan esiin pride-liikkeen juuret ja sen alkusysäyksenä ollut New Yorkin Greenwich Villagessa sijaitseva Stonewall Inn, jonne poliisi teki kesällä 1969 kapinan nostattaneen ratsian. Tämän vuoksi Turku Pride käyttää lauantain pride-kulkueesta nimitystä mielenosoitus. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Mielenosoitus on rauhanomainen, mutta mutta entistä voimakkaammin poliittinen, todetaan tapahtuman maanantaisessa tiedotteessa.

Myös puistojuhlan ohjelman kerrotaan olevan vahvasti poliittisen, vaikka siellä nähdäänkin kulttuuria.

- Varsinainen karnevaali tapahtuu vasta illalla.

Turku Priden jatkobileisiin luvataan "laaja kattaus tämän hetken suosituimpia artisteja räppäri F:sta laulaja-lauluntekijä Ylva Haruun, mutta toisaalta myös marginaalisempaa ilmaisua quuerfolkista burleskiin, bingosta runouteen".

Priden juuret New Yorkissa

Kesällä 1970 Stonewall-kapinan vuosipäivän ensimmäinen mielenosoitusmarssi New Yorkissa oli nimeltään "Christopher Street Liberation Day", josta on peräisin myös Suomessa joitain vuosia myöhemmin keksitty nimi "Vapautuspäivät".

Pride-nimitys vakiintui hlbti-vähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuutta vaativien vuosittaisten mielenosoitusten, tapahtumien, muun toiminnan ja koko yhdenvertaisuusliikeen nimeksi 1970-luvun mittaan. Jo varhaisissa mielenosoituksissa sana "pride" (ylpeys) oli mukana iskulauseen tyyppisesti, vastaparille sanalle "shame" (häpeä), jolla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia leimattiin, ja jota leimaa moni hlbti-vähemmistöihin kuuluva kantoi. Eräät varhaisista tapahtuma-aktivisteista olivat mieltyneet pride-sanaan ja edistivät innokkaasti marssien nimeämistä pride-marsseiksi.

San Franciscosta lähtöisin oleva sateenkaarilippu suunniteltiin 1970-luvun lopulla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunnukseksi, ja sen asema vakiintui 1980-luvun mittaan. 

Turku Pridessa kunnioitetaan Stonewallin kapinan keskiöön nostetun Marsha P. Johnsonin, prostituoituna työskennelleen mustan transnaisen muistoa.

- Mitä marginalisoidumpi olet, mitä vähemmän sinulla on yhteiskunnassa etuoikeuksia, sitä enemmän Turku Pride on sinun tapahtumasi, sanoo Sumelius

- Tässä tapahtumassa ei mennä yhdenkään enemmistön ehdoilla.

Nykymuodossaan Turku Pride järjestetään viidettä kertaa. Tapahtuman järjestää Turku Pride ry.

Turku Priden tiimi. Sponsorivastaava-harjoittelija Meri Kaarto vasemmalla, tuotantokoordinaattori Minna Sumelius keskellä ja oheisohjelmavastaava-harjoittelija Muura Parkkinen oikealla. (kuva: Jarno Terho, © Turun teknologiakiinteistöt ja Turku Pride)

Turun pride-historiaa

Vuonna 1990 Setan Vapautuspäivät järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolella, juuri Turussa, jossa paikallinen Seta-yhdistys oli tuolloin toiminut kaksi vuotta. Jo sitä ennen kaupungissa oli ollut paikallinen seksuaalivähemmistöjen yhdistys.

Turussa lähes kolme vuosikymmentä sitten järjestetyt "vaparit" olivat nelipäiväinen tapahtuma 16.-19.8.1990, ja järjestäjä oli Turun seudu Seta ry. Tapahtumassa päällimmäisenä oli vaatimus ns. kehotuskiellon kumoamisesta - ja Kauppatorilla neljä aktivistia kehottikin lakia rikkoen julkisesti yleisöä harrastamaan seksiä samaa sukupuolta olevan kanssa. Asiaa puitiin myös oikeudessa, kun syylliset ilmiantoivat itsensä, tavoitteenaan saada asiassa ennakkotapaus. Tekijät todettiin oikeudessa syylliseksi, mutta jätettiin tuomitsematta. Lopulta kehotuskielto poistui rikoslaista vuonna 1999 rikoslain kokonaisuudistuksessa. Jo vuonna 1981 Helsingissä kehotuskiellosta oli yritetty vastaavalla tavalla saada tuomiota ennakkotapaukseksi. Tällaisesta tuomiosta olisi voinut valittaa kansainvälisiin ihmisoikeuksia valvoviin instansseihin.

Turusta sai myös alkunsa vuoteen 2005 jatkunut perinne, että Suomessa pride järjestetään joka toinen vuosi Helsingissä ja joka toinen vuosi jossain muussa kaupungissa. Erinäisten keskustelujen jälkeen vuodesta 2006 lähtien pride on järjestetty Helsingissä vuosittain ja monissa muissakin kaupungeissa on alettu järjestää vuosittain tai satunnaisemmin omia pride-tapahtumia. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!