Sarajevo saa ensimmäisen pride-tapahtumansa syyskuussa

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1

Balkanin maista viimeisenä pride-tapahtuma järjestetään Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupungissa Sarajevossa 8. syyskuuta.

Tapahtuman järjestämisestä tiedotettiin huhtikuun alussa.

Asiasta kirjoittavien Aftonbladetin ja Suomessa Hufvudstadsbladetin mukaan Läntisellä Balkanilla on vellonut etnisiä ristiriitoja, ja konservatiivisilla uskonnollisilla näkemyksillä on ollut tilaa vaikuttaa. Erityisesti monien etnisten ryhmiensä intressien välillä tasapainoilevassa Bosnia ja Herzegovinassa homofobisia ja äärinationalistisia asenteita käytetään poliittisessa pelissä vahvistamaan omaa kannatusta. 

ILGA-Europen 49 maata tarkastelevan Rainbow Index -vertailun mukaan Balkanilla hlbti-vähemmistöihin liittyvän lainsäädännön tila on keskivertoa ja samankaltaista moniin kolme vuosikymmentä sitten Neuvostoliiton vaikutuspiiristä irtautuneisiin Keski-Euroopan maihin verrattuna. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien väliset suhteet dekriminalisoitiin vuonna 1998. Yleinen asenneilmapiiri Bosnia ja Herzegovinan alueella seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan kuuluu Euroopan torjuvimpiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 2008 Sarajevossa järjestettyä Queer-festivaalia kohtaan hyökättiin. Samoin tapahtui vuonna 2014 järjestetyllä elokuvafestivaalilla. HBL:n mukaan pride-tapahtumaa nyt järjestävä Amina Imamovic kertoo uskonnollisten johtajien ja joidenkin poliitikkojen suorastaan kannustaneen väkivaltaan hlbti-aktivisteja kohtaan. Hän kertoo, ettei tällä kertaa tällaista ole ollut. Lisäksi hän sanoo uutistoimisto TT:lle tuulen alkaneen kääntyä: vihakommentteihin tartutaan ja hlbti-vähemmistöt saavat yhä enemmän tukea.

Turvallisuuskysymykset ovat pride-tapahtuman järjestelyissä keskeisiä ja poliisin kanssa on tehty yhteistyötä. Erityisesti kulkueen jälkeen mahdollisesti tapahtuva aiheuttaa huolta.

1 kommenttia

Puolassahan Prideä heiteltiin kivillä ja pulloilla tänä vuonna.

Tuolla Sarajevossahan on 3 etnistä asukasryhmää, ortodoksi-krisitity serbit enemmistönä (yli puolet Bosnia-Hertsegovinan nykyasukkaista), sitten katolilais-kristityt kroatit ja myös muslimi-bosniakit.

Vieläköhän tänä vuonna ekumeeninen ortodoksi-patriarkka on käskenyt kivittää hlbtq-ihmiset, kuten aiemmin on julistellut.