Monissa maissa - Suomi mukaanluettuna - on tavoitteena tupakoimattomuus. Tupakoinnin haitallisuus ja terveyshaitat ovat olleet tiedossa vuosikymmeniä.
Tupakointia on pyritty vähentämään erilaisin toimenpitein jo pitkään, esimerkiksi ikärajoilla, kieltämällä tupakan mainonta, verotuksella, rajoituksilla, varoitus- ja mielikuvakampanjoilla sekä erilaisilla muillakin keinoilla. Tupakointiin liittyvät mielikuvat ovatkin muuttuneet vähemmän myönteisiksi ja etenkin länsimaissa tupakointi on vähentynyt. Varsinkin nuoret tupakoivat vähemmän.
Brittihallitus on kiinnittänyt huomiota siihen, että hlbti-vähemmistöihin kuuluvien keskuudessa tupakoitsijoita on erityisen suuri osuus. Myös fyysisesti raskasta työtä tekevissä tupakointia harrastetaan keskimääräistä enemmän. Asiasta kertoo Daily Mail.
Yhdysvaltain kansallinen lääketieteellinen akatemia Institute of Medicine (IOM) on selvittänyt, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvista noin joka viides (20,6 %) prosenttia tupakoi, ja transsukupuolisista jopa lähes kolmannes (35,5 %). Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kuulumattomista tupakoitsijoita on noin 15 prosenttia. Vuonna 2015 USA:n kansallinen tupakkatutkimus The National Adult Tobacco Survey kertoi, että hlbtiq-ihmiset polttavat jopa 50 prosenttia enemmän kuin muu väestö. Aiemminkin erilaisissa selvityksissä on havaittu, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat tupakoivat ja käyttävät päihteitä keskimääräistä enemmän.
Syyksi hlbti-vähemmistöihin kuuluvien tupakoinnille esitetään ryhmäpainetta, sosiaalista stigmaa, ns. vähemmistöstressiä ja addiktioherkkyyttä lisääviä henkisen hyvinvoinnin ongelmia.
Päihdelinkki.fi -sivuston mukaan hlbti-vähemmistöjen päihteiden käyttö ei poikkeaisi muusta vähemmistöstä, viittaamatta mahdollisiin asiaa koskeviin selvityksiin. Sivustolla kuitenkin mainitaan olevan erityisesti hlbti-vähemmistöjä koskevia erityiskysymyksiä ja viitataan joidenkin alakulttuurien päihdemyönteisyyteen.
Pitkään hlbti-vähemmistöihin kuuluvien sosiaalinen elämä ja tapaamismahdollisuudet keskittyivät baareihin ja yöelämään. Tällainen ympäristö toimi pakopaikkana kulissin ylläpitoa vaativasta arjesta ja erityisesti seksuaalivähemmistöille suunnatut baarit tarjosivat turvallisen ympäristön elää muiden seurassa hetken omana itsenään. Samalla tupakointi liittyi usein alkoholinkäyttötilanteeseen. Seurueessa joidenkin tupakointi saattoi houkutella muitakin polttamaan. Tupakan tarjoaminen tai tulen pyytäminen on tunnettu myös "iskukeinona". Eräissä alakulttuureissa esiintyy suoranaista päihdemyönteisyyttä. Moni sukupuolivähemmistöön kuuluva taas on kokenut päihteiden ja tupakoinnin lievittävän sukupuoliristiriidasta johtuvaa pahaa oloa.
Lontoossa Gay Star News -julkaisun 24. heinäkuuta järjestämässä tapahtumassa on määrä käsitellä hlbti-vähemmistöjen tupakointiongelmaa ja miettiä keinoja tupakoinnin vähentämiseksi.