Kreikan vaalit: konservatiivit voittamassa – rekisteröity parisuhde vaarassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Sveitsin radion ja Tv:n sivuilla kerrotaan kreikkalaisesta miesparista. He asuvat Ateenassa ja ovat kiitollisia vaalit hävinneelle Alexis Tsiprasille. Nyt konservatiivinen Uusi Demokratia on voittamassa ja suunta on kääntymässä homovihamieliseksi.

Antonis ja Steve istuvat avoimen, tilavan asuntonsa sohvalla. Kaikki luukut ovat kiinni ja ilmaistointilaite viilentää ilmaa. Antonis kertoo, että vuonna 2016 heillä oli seremonia, jossa heistä tuli mies-pariskunta. Se oli romanttinen juhla vaikka edeltävä aika olikin täynnä byrokratiaa ja paperisotaa. Silloin Kreikassa tuli voimaan rekisteröity parisuhde.

He ovat olleet pari jo pian 40 vuotta. Erityisesti nuoruus 1970-luvulla oli vaikeaa aikaa Kreikassa. Antonis on jo eläkkeellä oleva psykiatri. Hän sanoo, että siihen aikaan homouteen liittyi häpeän leima. Oli pakko elää kaksoiselämää ja oli oltava naissuhteita. Hän tuli kaapista vasta vanhempiensa kuoleman jälkeen.

Steve on eläkkeellä oleva koulun johtaja. Hän sanoo, että Kreikassa asiat edistyvät hyvin hitaasti. Hän on syntyään amerikkalainen ja Amerikassa on ollut samanlainen tilanne samaa sukupuolta olevien parien kohtelussa.

Steve ja Antonis menivät vuonna 2016 ensimmäisinä rekisteröityyn parisuhteeseen. Ulkomaiset tv-kanavat, radiot ja lehdet raportoivat asian laajasti. Antonis teki vielä psykiatrin töitä ja huomasi, että konservatiiviset asiakkaat eivät enää tulleet vastaanotoille. He molemmat arvostavat sitä, että Tsiprasin vasemmistolainen hallitus salli homoliitot konservatiivisten puolueiden ja ortodoksisen kirkon vastustuksesta huolimatta. Tsiprasin hallitus meni vielä pidemmällle, kun se salli transihmisille nimen ja sukupuolen korjaamisen.

Kirkko on edustanut äärimmäistä konservatiivisuutta. Hallitus kuitenkin hyväksyi mm. polttohautauksen vastoin kirkon kantaa. Nyt ensimmäinen krematorio on jo syntymässä Ateenaan.

Nyt kun Nea Dimokratia eli keskusta-oikeistolainen Uusi Demokratia voitti vaalit, uudistukset voidaan peruuttaa. Konservatiivinen Nea Dimokratia on taistellut kaikkia vasemmistolaisen Syrizan uudistuksia vastaan. Vaalitaistelun aikana pääministeri Tsipras ja Syriza-puolue lupasivat, että seuraavaksi toteutetaan samaa sukupuolta olevien avioliitto. Vasta se toisi täyden tasa-arvon. Konservatiiveille ja ortodoksiselle kirkolle se olisi kauhistus. Kirkko on suhtautunut homoihin ja lesboihin hyvin kielteisesti. Nyt vaalituloksen tultua julki pelätään, että konservatiivinen Nea Dimokratia peruu rekisteröidyn parisuhteen.

Tätä kirjoitettaessa lopullisia prosenttilukuja ei vielä ole tiedossa, mutta on uhkana, että Nea Dimokratia saa parlamenttiin yli 40%:n kannatuksella ehdottoman enemmistön. Silloin he saavat päättää mitä haluavat. Kannatuskyselyssä kesäkuussa 2019 Nea Dimokratialle ennustettiin 38 prosenttia ja Syrizalle 29 prosenttia äänistä.

2 kommenttia

Vielä nyt aamuisessa ääntenlaskentatilanteessa Uuden Demokratian ehdoton enemmistö parlamentissa on aivan hilkulla.

Todennäköisesti yhdenvertainen avioliittolakihanke joutuu jäähylle. Toki Kreikassakin maailma muuttuu ja avarakatseisempi nuorempi polvi pääsee vallankahvaan kiinni. Tuo on hyvä aina näissä hitusen pelonsekaisissa edistys vs. taantumus -keskusteluissa muistaa pitää yhtälön yhtenä muuttujana. Näin on ollut meillä ja näin näyttää olevan muuallakin. Historiasta ei voi suoraan lukea tulevaisuutta.

Syriza nousi valtaan populistisin lupauksin, eikä utopia toteutunut. Kreikan talous on kasvanut kituliaasti. Lisäksi oli pakolaiskriisi ja monet kreikkalaiset suututtanut piste Pohjois-Makedonian nimikiistalle.

Toivottavasti tämä Kreikan poliittisen tarinan epästabiilisuus muistuttaa blokkipolitiikkaa tai kaksipuoluejärjestelmää meille haikailevia siitä, että jatkuva köyden ees-taas kiskominen barrikaadin yli haurastuttaa sitä köyttä. Joo, meillä asiat hoidetaan keskustelun kautta monenkeskisesti ja ehkä muutokset tapahtuvat joskus tuskastuttavan hitaasti. Mutta ne sitten yleensä kestävät, eikä seuraava rajalinjan toista puolta edustava hallitus ole perumassa vaikkapa yhdenvertaisuutta lisääviä uudistuksia.

Tai ainakaan sillä pelottelua ei niin helposti oteta poliittiseksi pelivälineeksi.
Kreikassa on vielä valitettavasti Istanbulissa hääräävällä patavanhoillis-kristillisellä ekumeenisella patriarkalla asenteet takapajuisesti paavalin vihapuhe-lorujen tasolla ja se valitettavasti vaikuttaa Kreikkaan yhä.

Myös kannattaa pitää mielessä se, että jos neo-patavanhoillis-umpi-kristilliset persut pääsisivät liki yksin-valtaan Suomessa, niin taantumustahan siitä saattaisi seurata meitä suomalaisia kohtaan. konservatiivit oikealla&vasemmalla ovat aina konservatiiveja, eivätkä niin sekulaarin liberaaleja.