Sveitsin radion ja Tv:n sivuilla kerrotaan kreikkalaisesta miesparista. He asuvat Ateenassa ja ovat kiitollisia vaalit hävinneelle Alexis Tsiprasille. Nyt konservatiivinen Uusi Demokratia on voittamassa ja suunta on kääntymässä homovihamieliseksi.
Antonis ja Steve istuvat avoimen, tilavan asuntonsa sohvalla. Kaikki luukut ovat kiinni ja ilmaistointilaite viilentää ilmaa. Antonis kertoo, että vuonna 2016 heillä oli seremonia, jossa heistä tuli mies-pariskunta. Se oli romanttinen juhla vaikka edeltävä aika olikin täynnä byrokratiaa ja paperisotaa. Silloin Kreikassa tuli voimaan rekisteröity parisuhde.
He ovat olleet pari jo pian 40 vuotta. Erityisesti nuoruus 1970-luvulla oli vaikeaa aikaa Kreikassa. Antonis on jo eläkkeellä oleva psykiatri. Hän sanoo, että siihen aikaan homouteen liittyi häpeän leima. Oli pakko elää kaksoiselämää ja oli oltava naissuhteita. Hän tuli kaapista vasta vanhempiensa kuoleman jälkeen.
Steve on eläkkeellä oleva koulun johtaja. Hän sanoo, että Kreikassa asiat edistyvät hyvin hitaasti. Hän on syntyään amerikkalainen ja Amerikassa on ollut samanlainen tilanne samaa sukupuolta olevien parien kohtelussa.
Steve ja Antonis menivät vuonna 2016 ensimmäisinä rekisteröityyn parisuhteeseen. Ulkomaiset tv-kanavat, radiot ja lehdet raportoivat asian laajasti. Antonis teki vielä psykiatrin töitä ja huomasi, että konservatiiviset asiakkaat eivät enää tulleet vastaanotoille. He molemmat arvostavat sitä, että Tsiprasin vasemmistolainen hallitus salli homoliitot konservatiivisten puolueiden ja ortodoksisen kirkon vastustuksesta huolimatta. Tsiprasin hallitus meni vielä pidemmällle, kun se salli transihmisille nimen ja sukupuolen korjaamisen.
Kirkko on edustanut äärimmäistä konservatiivisuutta. Hallitus kuitenkin hyväksyi mm. polttohautauksen vastoin kirkon kantaa. Nyt ensimmäinen krematorio on jo syntymässä Ateenaan.
Nyt kun Nea Dimokratia eli keskusta-oikeistolainen Uusi Demokratia voitti vaalit, uudistukset voidaan peruuttaa. Konservatiivinen Nea Dimokratia on taistellut kaikkia vasemmistolaisen Syrizan uudistuksia vastaan. Vaalitaistelun aikana pääministeri Tsipras ja Syriza-puolue lupasivat, että seuraavaksi toteutetaan samaa sukupuolta olevien avioliitto. Vasta se toisi täyden tasa-arvon. Konservatiiveille ja ortodoksiselle kirkolle se olisi kauhistus. Kirkko on suhtautunut homoihin ja lesboihin hyvin kielteisesti. Nyt vaalituloksen tultua julki pelätään, että konservatiivinen Nea Dimokratia peruu rekisteröidyn parisuhteen.
Tätä kirjoitettaessa lopullisia prosenttilukuja ei vielä ole tiedossa, mutta on uhkana, että Nea Dimokratia saa parlamenttiin yli 40%:n kannatuksella ehdottoman enemmistön. Silloin he saavat päättää mitä haluavat. Kannatuskyselyssä kesäkuussa 2019 Nea Dimokratialle ennustettiin 38 prosenttia ja Syrizalle 29 prosenttia äänistä.