Kreikan vaalit: konservatiivit voittamassa – rekisteröity parisuhde vaarassa (juttukommentit)

Vielä nyt aamuisessa ääntenlaskentatilanteessa Uuden Demokratian ehdoton enemmistö parlamentissa on aivan hilkulla.

Todennäköisesti yhdenvertainen avioliittolakihanke joutuu jäähylle. Toki Kreikassakin maailma muuttuu ja avarakatseisempi nuorempi polvi pääsee vallankahvaan kiinni. Tuo on hyvä aina näissä hitusen pelonsekaisissa edistys vs. taantumus -keskusteluissa muistaa pitää yhtälön yhtenä muuttujana. Näin on ollut meillä ja näin näyttää olevan muuallakin. Historiasta ei voi suoraan lukea tulevaisuutta.

Syriza nousi valtaan populistisin lupauksin, eikä utopia toteutunut. Kreikan talous on kasvanut kituliaasti. Lisäksi oli pakolaiskriisi ja monet kreikkalaiset suututtanut piste Pohjois-Makedonian nimikiistalle.

Toivottavasti tämä Kreikan poliittisen tarinan epästabiilisuus muistuttaa blokkipolitiikkaa tai kaksipuoluejärjestelmää meille haikailevia siitä, että jatkuva köyden ees-taas kiskominen barrikaadin yli haurastuttaa sitä köyttä. Joo, meillä asiat hoidetaan keskustelun kautta monenkeskisesti ja ehkä muutokset tapahtuvat joskus tuskastuttavan hitaasti. Mutta ne sitten yleensä kestävät, eikä seuraava rajalinjan toista puolta edustava hallitus ole perumassa vaikkapa yhdenvertaisuutta lisääviä uudistuksia.

Tai ainakaan sillä pelottelua ei niin helposti oteta poliittiseksi pelivälineeksi.
  • 2 / 2
  • human
  • 16.7.2019 11:12
Kreikassa on vielä valitettavasti Istanbulissa hääräävällä patavanhoillis-kristillisellä ekumeenisella patriarkalla asenteet takapajuisesti paavalin vihapuhe-lorujen tasolla ja se valitettavasti vaikuttaa Kreikkaan yhä.

Myös kannattaa pitää mielessä se, että jos neo-patavanhoillis-umpi-kristilliset persut pääsisivät liki yksin-valtaan Suomessa, niin taantumustahan siitä saattaisi seurata meitä suomalaisia kohtaan. konservatiivit oikealla&vasemmalla ovat aina konservatiiveja, eivätkä niin sekulaarin liberaaleja.