Vuoden 2019 Euroviisujen sateenkaarihetkiä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 2
Alankomaiden Duncan Laurence voitti Eurovision kevään 2019 laulukilpailun (kuvakaappaus)

Alankomaat voitti lauantaina Eurovision kevään 2019 laulukilpailun, joka oli järjestyksessään 64:s. Voittoisa "Arcade"-balladi nousi jo aiemmin keväällä ennakkosuosikiksi. Laulun takana on Duncan de Moor, 25, taiteilijanimeltään Duncan Laurence. Hänen mukaansa esityksestä haluttiin tehdä yksinkertainen: esiintyjä, piano ja kappale. Haluttiin keskittyä vain musiikkiin. Laurence on kertonut biseksuaalisuudestaan joitain vuosia sitten lähipiirilleen ja laajemminkin, ja myös Euroviisujen aikana hän kertoi asiasta lehdistön haastattelussa.

Ranskaa kappaleella "Roi" edustanut homoseksuaalisuudestaan avoin Bilal Hassani, 19, puolestaan joutui niin homofobisen kuin rasistisenkin viestittelyn kohteeksi alkuvuodesta, kun hän kilpaili pääsystä Ranskan edustajaksi Euroviisuihin. Sadoista häneen sosiaalisessa mediassa kohdistuneista solvauksista tehtiin rikosiloitus. Vuodesta 2015 viihde-elämässä aktiivisesti mukana ollut marokkolaistaustainen Hassani kertoi Kesällä 2017 homoseksuaalisuudestaan, ja häneen on myös liitetty käsite queer. Nuoremman hlbti-kansan kerrotaan Ranskassa suorastaan pitävän Hassania ikonina. Têtu-lehti puolestaan totesi vuonna 2018 Hassanin olevan yksi 30:sta Ranskaa muuttaneesta hlbti-henkilöstä.

Italiaa "Soldi"-kappaleellaan edustanut Mahmood (oik. Alessandro Mahmoud) on ilmaissut vastenmielisyytensä sitä kohtaan, että hänet luokitellaan kansallisuutensa tai seksuaalisuutensa mukaan. Hän on todennut, että "julistautuminen" homoksi ei johda mihinkään, eikä homoseksuaalisuutta pidetä normaalina, mitä se on. Mahmoodin äiti on italialainen ja isä egyptiläinen. 

Euroviisulähetyksen green roomin nelikymppinen miesjuontaja Assi Azar on kotimaassaan tunnettu TV-kasvo. Hän tuli kaapista vuonna 2005 ja sen jälkeen toteutti kaapistatuloon liittyvän dokumenttifilmin. Vuonna 2016 hlbti-aktivistinakin tunnettu Azar nai Barcelonassa poikaystävänsä. Azar on ilmoittanut lahjoittavansa Euroviisujen juontamisesta saamansa runsaan 20 000 euron suuruisen palkkion seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria auttavalle Israel Gay Youth -järjestölle. Lähetyksessä hän puhui aviomiehestään haastatellessaan Madonnaa, joka esiintyi lähetyksessä. 

Myös bdsm-tematiikkaa ja sukupuolen ilmaisun moninaisuudella leikittelevä Islannin Hatari on yhdistetty queer-kulttuuriin, vaikka yhtye onkin todennut, ettei varsinaisesti ole määritellyt itseään queer-yhtyeeksi.

Varsinaisten laulukilpailuesitysten lisäksi esiintymässä nähtiin myös kilpailun vuonna 2014 voittanut Conchita Wurst ja vuonna 1998 voittanut Dana International. Homoikonina pidetty Madonna aiheutti vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa ja muuallakin epävireisen laulunsa vuoksi.

BBC puolestaan kertoo semifinaali-illan TV-selostuksesta Valko-Venäjällä. Niinsanotun pusukameran kohdistuessa suutelevaan miespariin totesi selostaja "Voi luoja, ehkä meidän ei pidä katsoa", hetkeä myöhemmin hän ilmaisi myönteisen kommentin heteroparin suudelmasta - mutta kun kamera kohdistui jälleen (toiseen) miespariin, kommentoi selostaja asiaa närkästyneenä. Selostaja esitti muissakin yhteyksissä kielteisiä kommentteja hlbti-vähemmistöistä. Asiaa käsiteltiin myöhemmin myös sosiaalisessa mediassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Bilal oli mun suosikki. Todella hyvä.

Euroviisut ovat ainoa foorumi, missä pääasiassa homot sateenkaariväestä ovat esillä ja hyvin osaavia, mikä on ilahduttavaa. Uskaltaa esiintyä 200 miljoonan edessä. Madonna oli siinä mielessä "hyvä" kun mokasi, koska tuli esille ettei viihdemaailmassa tarvitse edes osata laulaa menestyäkseen ja näytti ettei hän ole sen kummoisempi kuin kuka tahansa meistä- näytti hyvin pieneltä ja tavalliselta . Suurin osa on tekniikkaa ja markkinointia. Kunhan tahkoo rahaa.

Minusta turhaa tuoda politiikkaa Euroviisuihin. EVVK.
"Minusta turhaa tuoda politiikkaa Euroviisuihin. EVVK."

Erinomainen teko Islannin yhtyeeltä, muistuttaa ihmisoikeus-ongelmasta, eli siitä että kansanvaino-holokausti Palestiinan alkuperäisimpiä asukkaita vastaan alkoi jo 1910-luvulla ja järkyttävästi jatkuu yhä, jo yli 100 vuotta.
Kysehän tuossa ei ole politiikasta lainkaan, vaan ihmisoikeuksista, kun Kanaanin maan palestiinalaisilta, kansakunnalta on anastettu äidin- ja isänmaansa jo toiseen kertaan tunnetun historian aikana.

Israelin krokotiilin kyyneleitä valutellut kappalehan koetti viitata "uskomusjumalan antamaan kotiin "paluuseen"". Se jos mikä on silkkaa politiikkaa kyseiseltä beduiini-heimolta, jonka jäseniä toki radikalisoituneet eurooppalais-kristityt raakalaismaisesti ovat joukkosurmanneet useampaan kertaan ... Ja kristityt alkaneet syytellä niistä sittemmin täysin viattomia palestiinalaisia ateisteja / kristittyjä / muslimeita.

Ääri-kristittyjen natsien juutalaisvainothan eivät olleet ensi kerta Saksassakaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rhineland_massacres

Toivottavasti Israelin viimevuotinen julistautumien uskonto-valtioksi ei johda sen harjoittamien ihmisoikeus-ongelmien pahenemiseen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_Law:_Israel_as_the_Nation-State_of_the_Jewish_People