Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo Helsingin Sanomissa, että HUS aikoo rajata lapsettomuushoidot lähitulevaisuudessa niin, että niitä voitaisiin tarjota muillekin kuin heteropareille. Maaliskuussa Helsingin hallinto-oikeus totesi hoitokäytännön syrjivän naispareja heidän seksuaalisen suuntautuneisuutensa perusteella.
Käytännössä myös naisparit ja yksin elävät naiset voivat päästä hedelmöityshoitoihin julkiselle puolelle mahdollisesti jo syksyllä. Mäkinen kertoo, että HUS on lokakuusta asti valmistellut tällaisia muutoksia hedelmöityshoitoihin ja myös sukusolupankin perustamista.
- Tämä on historiallinen muutos, jonka eteen olemme taistelleet siitä lähtien, kun hoidot mahdollistava hedelmöityshoitolaki tuli voimaan 12 vuotta sitten, sanoo Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.
- Edelleenkään emme tiedä tarkemmin, mitä hoitoja naispareille ja itsellisille naisille aletaan antamaan ja millä perusteilla. Lupaavaa kuitenkin on, että hoitoja aiotaan antaa myös ns. sosiaalisin perustein. Jäämme odottamaan, että HUS kertoo tarkemmin lahjasoluilla tehtävien inseminaatiohoitojen antamisen perusteista. Muut kuin inseminaatiohoidothan annetaan naispareillekin ainoastaan ns. lääketieteellisin perustein, eli silloin jos on diagnosoitu tai selitystä vaille jäävä hedelmättömyys.
Tilannetta Sateenkaariperheet ry:n mukaan on pahentanut Kelan syrjivät korvausperusteet naisparien yksityisen hoidon kustannuksista.
Sateenkaariperheet ry kertoo keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa aikovansa seurata tiukasti, että kaikki tarvittavat hoidot tulevat kuulumaan hoitovalikoimaan, hoidot annetaan yhdenvertaisin perustein, muut lapsettomuushoitoja tarjoavat sairaanhoitopiirit avaavat hoidot myös kaikille, ja että Kela alkaa korvata naisparien ja itsellisten naisten yksityiset hoidot yhdenvertaisin perustein.