Setan Transtukipisteenä tunnetun erillisyksikön nimi on 4.4. alkaen Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus. Nimi on ruotsiksi Kompetenscentrum för könsmångfald ja englanniksi Gender Diversity & Intersex Centre of Expertise.
Asiasta kertoo Seta.
Vuonna 1994 käyttöön otettu nimi muuttuu, jotta se vastaisi nykyajan käsitystä sukupuolen moninaisuudesta. Yksilöille, pareille, perheille ja läheisille suunnatut tukimuodot ja toiminnan resurssit säilyvät kuitenkin ennallaan.
- Haluamme olla myös helpommin lähestyttävä kaikille asiakasryhmillemme, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.
Sukupuolen moninaisuus tarkoittaa, että ihmiset ovat niin kehollisilta sukupuolipiirteiltään, sukupuoli-identiteetiltään kuin sukupuolen ilmaisultaan monenlaisia. Sukupuoli ei ole biologisestikaan kaksijakoinen asia, ja sukupuolen kokeminen ihmisillä vaihtelee. Tästä seuraa kehollisuuksien ja identiteettien kirjo. Nykytiedon mukaan kuutisen prosenttia ihmisistä kuuluu sukupuolivähemmistöihin. Intersukupuolisia on 0,02-1,7% ihmisistä.
- Sukupuolen moninaisuus koskee kaikkia ihmisiä, koska jokaisella on ainutkertainen keho ja kasvutarina sukupuoleensa. Sukupuolen moninaisuus koskettaa myös läheisiä.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa työskentelevät johtavan sosiaalityöntekijän lisäksi palveluohjaaja Miska Salakka, sosiaalipsykologi Kuura Autere ja yhteisöpedagogi Sasu Mattila. Osaamiskeskuksen yhteydessä toteutetaan myös Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille TIKA-hanketta. Hankkeen koordinaattorina työskentelee Jaana Pirskanen. Vuoteen 2020 jatkuva hanke kehittää työtä intersukupuolisten ja heidän läheistensä hyvinvoinnin vahvistamiseksi.
Palveluihin kuuluvat ammatilliset tukipalvelut yksilöille ja heidän läheisilleen sähköpostitse, puhelimitse, Skypellä ja vastaanotolla, asiantuntija- ja koulutuspalvelut ammattilaisille ja yhteisöille sekä tiedon tuotanto ja jakaminen sukupuolen moninaisuudesta. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ylläpitää useita vertaistukiryhmiä eri ikäisille ja eri elämäntilanteessa oleville. Palvelut ovat pääosin maksuttomia ja niitä saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä tulkkiavusteisesti.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskusta ylläpitää ihmisoikeusjärjestö Seta ja rahoittaa STEA veikkausvoittovaroilla.