Helsingin Malkus-ryhmä ja Malkus-raamattupiiri eivät jatkossa ole HeSetan toimintaa. Asiasta on tehty päätös HeSetassa, vaikka Malkus-toiminnan piirissä oltaisiin haluttu toisin. Vaikka yhteistyö on katkennut HeSetan kanssa, jatkuu toiminta kuitenkin yhä valtakunnallisen Setan kanssa. Sateenkaariyhdistys Malkus on ollut valtakunnallisen Setan jäsenjärjestö vuodesta 2015 lukien.
Sateenkaariyhdistys Malkus ry:n hallituksen tiedotteessa 1/2019 kerrotaan asiasta.
- HeSeta ry on toiminnanjohtajansa ja puheenjohtajansa yhteispäätöksellä todennut 24.1.2019, että Helsingin Malkus-ryhmä ja Malkus-raamattupiiri eivät em. päivästä alkaen enää ole HeSetan toimintaa eikä näitä ryhmiä oteta mukaan myöskään tulevaan Helsinki Pride –yhteisöön. Tämä ei ole ryhmien omien toiveiden mukainen ratkaisu, mutta ne pystyvät jatkamaan toimintaansa kuten ennenkin, nyt ilman emo-organisaatiota.
Tiedotteessa kerrotaan, että jatkossakin Malkus-keskusteluryhmä kokoontuu parillisten viikkojen perjantaisin klo 19 Seta ry:n toimistolla ja Malkus-raamattupiiri parittomien viikkojen torstaisin klo 19 Alppilan kirkon pienessä salissa.
Kotimaa24 kertoo asiasta otsikolla "Sateenkaariyhdistys Malkus ja Setan alueellinen jäsenjärjestö ajautuivat välirikkoon Helsingissä". Jutussa kerrotaan Sateenkaariyhdistys Malkuksen ja sateenkaari-ihmisten oikeuksia ajavan Setan alueellisen jäsenjärjestön välien tulehtumisesta Helsingin seudulla. Ongelmia yhteistyössä on Malkus-ryhmän mukaan ollut jo vuosia.
Kotimaa24 ottaa jutussaan esiin myös eheytyshoidot, joihin kuvaillaan suhtauduttavan Malkuksessa ja muualla Setan piirissä eri tavoin. Eheytystoimintaa kartoitetaan parhaillaan Malkuksen Taakasta voimavaraksi -hankkeen alla.
Sateenkaariyhdistys Malkuksen puheenjohtaja Johan Brandt kuvaa Kotimaa24:lle Helsingin tilannetta erikoiseksi ja hyvin harmilliseksi, kun Malkus-ryhmät jäävät vaille kattojärjestöä. Sillä on ryhmätoimintaa paikallisten Seta-järjestöjen alaisuudessa myös Turussa, Tampereella ja Lahdessa.
Irrottamispäätöksen tekivät HeSetan hallituksen puheenjohtaja Juha Kilpiä ja toiminnanjohtaja Aaro Horsma. Horsman mukaan kyse on vastuiden selkiyttämisestä. Kotimaa24 kertoo, että valtakunnallisella Malkuksella on Taakasta voimavaraksi -nimisessä hankkeessa kaksi omaa työntekijää, joista toinen vastaa vertaistoiminnan koordinoinnista, ja Horsman mukaan tämän turvin Malkus pystyy huolehtimaan toiminnan koordinoinnista ja kehittämisestä.
HeSetan Horsma myös muistuttaa, että HeSetan alueella asuu lähes kolmannes suomalaisista, ja yhdistyksellä on vastuullaan monenlaista toimintaa, kuten nuorisotyötä ja pakolaistaustaisten tukityötä. Malkuksesta puolestaan esitetään epäilys, että HeSetassa on jo pitkään ajettu alas vertaistoimintaa, ja todetaan, ettei rahoituksen saamisesta projektiluontoisen Taakasta voimavaraksi -hankkeen jälkeen ole tietoa. Horsma kieltää vertaisryhmien alasajon.
Helsingin seudulla toimiva Setan paikallisjärjestö päätti vuoden 2018 syyskokouksessa muuttaa nimekseen Helsinki Pride -yhteisö ry. Yhdistyksen näkyvintä toimintaa on viime vuosina ollut massiivisen kokoiseksi kasvanut Helsinki Pride -tapahtuma. Lisäksi yhdistys järjestää esimerkiksi koulutustoimintaa, ryhmätapaamisia sekä vertaistukitoimintaa. HeSetan piiriin kuuluu myös Together-työ, joka on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden ja pakolaistaustaisten vertaistuellista ryhmätoimintaa ja asiakastyötä.
Malkuksen tausta on Setan piirissä toimineissa hengellisissä ja elämänkatsomuksellisissa ryhmissä, joita on ollut useilla paikkakunnilla 1970-luvun puolivälistä lähtien, ainakin Helsingissä ja Turussa Malkus-nimellä.