HeSetan ja Sateenkaariyhdistys Malkuksen välillä skisma

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 18

Helsingin Malkus-ryhmä ja Malkus-raamattupiiri eivät jatkossa ole HeSetan toimintaa. Asiasta on tehty päätös HeSetassa, vaikka Malkus-toiminnan piirissä oltaisiin haluttu toisin. Vaikka yhteistyö on katkennut HeSetan kanssa, jatkuu toiminta kuitenkin yhä valtakunnallisen Setan kanssa. Sateenkaariyhdistys Malkus on ollut valtakunnallisen Setan jäsenjärjestö vuodesta 2015 lukien.

Sateenkaariyhdistys Malkus ry:n hallituksen tiedotteessa 1/2019 kerrotaan asiasta.

- HeSeta ry on toiminnanjohtajansa ja puheenjohtajansa yhteispäätöksellä todennut 24.1.2019, että Helsingin Malkus-ryhmä ja Malkus-raamattupiiri eivät em. päivästä alkaen enää ole HeSetan toimintaa eikä näitä ryhmiä oteta mukaan myöskään tulevaan Helsinki Pride –yhteisöön. Tämä ei ole ryhmien omien toiveiden mukainen ratkaisu, mutta ne pystyvät jatkamaan toimintaansa kuten ennenkin, nyt ilman emo-organisaatiota.

Tiedotteessa kerrotaan, että jatkossakin Malkus-keskusteluryhmä kokoontuu parillisten viikkojen perjantaisin klo 19 Seta ry:n toimistolla ja Malkus-raamattupiiri parittomien viikkojen torstaisin klo 19 Alppilan kirkon pienessä salissa.

Kotimaa24 kertoo asiasta otsikolla "Sateenkaariyhdistys Malkus ja Setan alueellinen jäsenjärjestö ajautuivat välirikkoon Helsingissä". Jutussa kerrotaan Sateenkaariyhdistys Malkuksen ja sateenkaari-ihmisten oikeuksia ajavan Setan alueellisen jäsenjärjestön välien tulehtumisesta Helsingin seudulla. Ongelmia yhteistyössä on Malkus-ryhmän mukaan ollut jo vuosia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kotimaa24 ottaa jutussaan esiin myös eheytyshoidot, joihin kuvaillaan suhtauduttavan Malkuksessa ja muualla Setan piirissä eri tavoin. Eheytystoimintaa kartoitetaan parhaillaan Malkuksen Taakasta voimavaraksi -hankkeen alla.

Sateenkaariyhdistys Malkuksen puheenjohtaja Johan Brandt kuvaa Kotimaa24:lle Helsingin tilannetta erikoiseksi ja hyvin harmilliseksi, kun Malkus-ryhmät jäävät vaille kattojärjestöä. Sillä on ryhmätoimintaa paikallisten Seta-järjestöjen alaisuudessa myös Turussa, Tampereella ja Lahdessa.

Irrottamispäätöksen tekivät HeSetan hallituksen puheenjohtaja Juha Kilpiä ja toiminnanjohtaja Aaro Horsma. Horsman mukaan kyse on vastuiden selkiyttämisestä. Kotimaa24 kertoo, että valtakunnallisella Malkuksella on Taakasta voimavaraksi -nimisessä hankkeessa kaksi omaa työntekijää, joista toinen vastaa vertaistoiminnan koordinoinnista, ja Horsman mukaan tämän turvin Malkus pystyy huolehtimaan toiminnan koordinoinnista ja kehittämisestä.

HeSetan Horsma myös muistuttaa, että HeSetan alueella asuu lähes kolmannes suomalaisista, ja yhdistyksellä on vastuullaan monenlaista toimintaa, kuten nuorisotyötä ja pakolaistaustaisten tukityötä. Malkuksesta puolestaan esitetään epäilys, että HeSetassa on jo pitkään ajettu alas vertaistoimintaa, ja todetaan, ettei rahoituksen saamisesta projektiluontoisen Taakasta voimavaraksi -hankkeen jälkeen ole tietoa. Horsma kieltää vertaisryhmien alasajon.

Helsingin seudulla toimiva Setan paikallisjärjestö päätti vuoden 2018 syyskokouksessa muuttaa nimekseen Helsinki Pride -yhteisö ry. Yhdistyksen näkyvintä toimintaa on viime vuosina ollut massiivisen kokoiseksi kasvanut Helsinki Pride -tapahtuma. Lisäksi yhdistys järjestää esimerkiksi koulutustoimintaa, ryhmätapaamisia sekä vertaistukitoimintaa. HeSetan piiriin kuuluu myös Together-työ, joka on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden ja pakolaistaustaisten vertaistuellista ryhmätoimintaa ja asiakastyötä.

Malkuksen tausta on Setan piirissä toimineissa hengellisissä ja elämänkatsomuksellisissa ryhmissä, joita on ollut useilla paikkakunnilla 1970-luvun puolivälistä lähtien, ainakin Helsingissä ja Turussa Malkus-nimellä.

18 kommenttia

Setan piirissä vaikuttavilla (ei kuitenkaan virallisesti järjestötasolla) on toisinaan ollut näkemyksiä, että uskontoon liittyvien itsehyväksyntäongelmien suhteen käytännöllisin ratkaisu olisi irrottautuminen uskonnosta. Tuo tie ei pääsääntöisesti ole uskonnollisen maailmankatsomuksen omaavan kannalta mielekäs.

Sateenkaarijärjestöt ovat suuremmassa mittakaavassa olleet vähän sormi suussa kristinuskon suhteen.

Kotimaa24:n jutussa Malkuksen Brandt tuo esiin Setan piirissä velloneita asenteita. Hänen mukaansa suhtautuminen kristillisyyteen on ollut kielteistä. Nykyisin valtakunnan Setassa suhtaudutaan Malkukseen hänen mukaansa myönteisesti.

Sinänsä on Setalta perusteltua korostaa mihinkään maailmankatsomukseen sitoutumattomuuttaan. Toisaalta olisi tarpeen, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoiksusjärjestön piirissä tiedostettaisiin ja tunnustettaisiin selkeästi kipuilu, joka on arkea monille uskonnollisissa (Suomen tapauksessa nimenomaan krisitillistaustaisissa) ympyröissä eläville.

Nimenomaan Setan ja sen paikallisjärjestöjen pitäisi pitää huolta tähän liittyvästä ryhmätoiminnasta.

Kotimaa24:n jutussa esillä olleen eheytystoiminnan suhteen en kuitenkaan ole suuremmin havainnut, että eheytyshoitoihin osallistuneita olisi Setan suunnalta tuomittu. Kyllä katse on minun mielestäni kohdistunut eheytyshoitoja järjestäviin. Toki joskus eheytystoiminnan järjestäjän ja siihen osallistuneiden ero ei ole selkeä, sillä joidenkin kohdalla muiden eheyttämisterapointi on samalla omaa eheytyspyrkimystä; muita käytetään välineenä.
SETA ry:n ongelmaksi tulee tällainen festivaalipainotteinen "työ". Pride ei ole muuttanut käytännön tasolla mitään ja koko ajan on painiskeltu samojen asioiden kanssa eli rahan puute. Yhteiskunta on säästänyt tällaisen rakenteellisen homofobian takia ( ts ettei rahaa anneta mihinkään ) paljon rahaa. Miksi sitä rahaa ei tule? Koska kaikki tietävät, että kakku on rajallinen ts. kaikille ei siitä tule riittämään. Siksi pelataan ulos ryhmiä kuten seksuaaliset vähemmistöt ja niistä etenkin homot ja lesbot. Yhteiskunta maksaa nämä tökeröt kauneusleikkaukset transsukupuolisille. Miksi? Koska yksikään heistä ei mene kertomaan olevansa HOMO tai LESBO.

Meiltä puuttuvat kaikki hyvinvointia ylläpitävät ja edistävät tuet ja varat. Tämä merkitsee köyhtymistä, jos ei omalla työllä saa tarpeeksi rahaa eli on käytännössä yksityisyrittäjänä tms. Ne kaikki tuet jne. kanavoituvat vain ja ainoastaan heteroille- ja erikseen menee paljon varoja naisille. Tämä on sillä tavalla outoa, koska heteronainen ei ole osaton tai syrjäytynyt missään mielessä nykyaikana. Miksi muka heteronainen tarvitsisi niin paljon tukea?!

Varoja tulisi saada kaikkeen: mm. koulutukseen, työllisyydenhoitoon ja terveydenhoitoon omana ryhmänä. Tätä seikkaa ei ole ymmärretty ja se näkyy. Mikään ei edisty tai parane. Tässä on valtava asenteen muutoksen paikka, mutta sitä ei tule tapahtumaan tyhmyyden takia: katsotaan vierestä kun muille annetaan miljoonat ja itrse tyytyy murusiin. Ollaan siis käytännössä rähmällään ja kerjätään niitä muutamia pennosia mitä RY:ltä tipahtaa.