HeSetan ja Sateenkaariyhdistys Malkuksen välillä skisma (juttukommentit)

Setan piirissä vaikuttavilla (ei kuitenkaan virallisesti järjestötasolla) on toisinaan ollut näkemyksiä, että uskontoon liittyvien itsehyväksyntäongelmien suhteen käytännöllisin ratkaisu olisi irrottautuminen uskonnosta. Tuo tie ei pääsääntöisesti ole uskonnollisen maailmankatsomuksen omaavan kannalta mielekäs.

Sateenkaarijärjestöt ovat suuremmassa mittakaavassa olleet vähän sormi suussa kristinuskon suhteen.

Kotimaa24:n jutussa Malkuksen Brandt tuo esiin Setan piirissä velloneita asenteita. Hänen mukaansa suhtautuminen kristillisyyteen on ollut kielteistä. Nykyisin valtakunnan Setassa suhtaudutaan Malkukseen hänen mukaansa myönteisesti.

Sinänsä on Setalta perusteltua korostaa mihinkään maailmankatsomukseen sitoutumattomuuttaan. Toisaalta olisi tarpeen, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoiksusjärjestön piirissä tiedostettaisiin ja tunnustettaisiin selkeästi kipuilu, joka on arkea monille uskonnollisissa (Suomen tapauksessa nimenomaan krisitillistaustaisissa) ympyröissä eläville.

Nimenomaan Setan ja sen paikallisjärjestöjen pitäisi pitää huolta tähän liittyvästä ryhmätoiminnasta.

Kotimaa24:n jutussa esillä olleen eheytystoiminnan suhteen en kuitenkaan ole suuremmin havainnut, että eheytyshoitoihin osallistuneita olisi Setan suunnalta tuomittu. Kyllä katse on minun mielestäni kohdistunut eheytyshoitoja järjestäviin. Toki joskus eheytystoiminnan järjestäjän ja siihen osallistuneiden ero ei ole selkeä, sillä joidenkin kohdalla muiden eheyttämisterapointi on samalla omaa eheytyspyrkimystä; muita käytetään välineenä.
SETA ry:n ongelmaksi tulee tällainen festivaalipainotteinen "työ". Pride ei ole muuttanut käytännön tasolla mitään ja koko ajan on painiskeltu samojen asioiden kanssa eli rahan puute. Yhteiskunta on säästänyt tällaisen rakenteellisen homofobian takia ( ts ettei rahaa anneta mihinkään ) paljon rahaa. Miksi sitä rahaa ei tule? Koska kaikki tietävät, että kakku on rajallinen ts. kaikille ei siitä tule riittämään. Siksi pelataan ulos ryhmiä kuten seksuaaliset vähemmistöt ja niistä etenkin homot ja lesbot. Yhteiskunta maksaa nämä tökeröt kauneusleikkaukset transsukupuolisille. Miksi? Koska yksikään heistä ei mene kertomaan olevansa HOMO tai LESBO.

Meiltä puuttuvat kaikki hyvinvointia ylläpitävät ja edistävät tuet ja varat. Tämä merkitsee köyhtymistä, jos ei omalla työllä saa tarpeeksi rahaa eli on käytännössä yksityisyrittäjänä tms. Ne kaikki tuet jne. kanavoituvat vain ja ainoastaan heteroille- ja erikseen menee paljon varoja naisille. Tämä on sillä tavalla outoa, koska heteronainen ei ole osaton tai syrjäytynyt missään mielessä nykyaikana. Miksi muka heteronainen tarvitsisi niin paljon tukea?!

Varoja tulisi saada kaikkeen: mm. koulutukseen, työllisyydenhoitoon ja terveydenhoitoon omana ryhmänä. Tätä seikkaa ei ole ymmärretty ja se näkyy. Mikään ei edisty tai parane. Tässä on valtava asenteen muutoksen paikka, mutta sitä ei tule tapahtumaan tyhmyyden takia: katsotaan vierestä kun muille annetaan miljoonat ja itrse tyytyy murusiin. Ollaan siis käytännössä rähmällään ja kerjätään niitä muutamia pennosia mitä RY:ltä tipahtaa.
Taas mennään?

Ensinnäkin. HeSeta ry (tulevaisuudessa Helsinki Pride -yhteisö ry) on eri asia kuin valtakunnallinen Seta ry. Esimerkiksi poliittista vaikuttamistyötä tekevät Seta ry ei toimi "festivaalipainotteisesti", eikä esimerkiksi järjestä pride-tapahtumia. Niitä järjestävät Suomessa paikallisesti toimivat hlbti-yhdistykset, jotka kyllä ovat Seta ry:n jäsenjärjestöjä.

Toiseksi. Kolmoisritin viestin sisältö ei liity suoranaisesti itse aiheeseen.
  • 4 / 18
  • Kolmoisritti
  • 22.2.2019 15:40
Mitä tulee tähän Malkus juttuun niin olin yllättynyt, kun olin nuori, miten paljon mun kavereilla oli seurakuntataustaa ja niissä olivat olleet aktiiveja. Sitten on edelleen mm. Kersti Juva joka on mukana ortodoksiseurakunnassa ja Johan Slätis, joka on opiskellut ortodoksista teologiaa. Esimerkkinä miten oleellista on kristinusko meillekin.
Miksi sitten seta vetää keksityn jutun hatusta ettei Malkuksen toimintaa, joka on jo hyvin vanhaa, ei muka tueta. Malkus on ikivanha ryhmä, joka on toiminut Seta Ry:ssä.
Ei SETA ole ollut minusta yleensä ottaen kristinusko kielteistä ellei siellä NYT sitten ole sellaisia istumassa, joita kristinukso inhottaa. Eiköhän se Hentiläkin sinne kirkon penkkiin mene nykyään, vaikka en tiedä tätä tai ole varma siitä. Muistaakseni tämä Ollis Ståhlströmkin istui myös jossakin kirkon valtuustossa. Tässä on esimerkkinä miten nämä aktiivit ovat halunneet olla mukana hengellisessä toiminnassa. Kai tässä on ollut ideana se, että jos kerran veroja maksaa, saa myös omana ryhmänään palveluja....?
  • 5 / 18
  • Public eye
  • 22.2.2019 16:10
Kolmoisritti hyvä, edelleenkin pientä tarkkuutta toivoisin, ettei tule levitettyä valheellista tietoa. Seta ry ei ole tehnyt mitään päätöksiä Malkuksen suhteen. Kyseessä on Setan jäsenjärjestö HeSeta, joka tekee omat päätöksensä itsenäisesti.

Asian vierestä, olisin hyvin kiinnostunut tietämään lisää usein toistelemastasi väitteestä, että yhteiskunta jakaa rahaa vain sillä perusteella, että joku ilmoittaa olevansa nainen ja hetero sellainen. Minulla on useitakin naisystäviä, jotka olisivat kovin kiinnostuneita tietämään tällaisen rahahanan olemassaolosta.
Erinomaista HeSeta.lta että se vihdoinkin irrottautuu aatejärjestöstä, joka tulee uskonto-ideologiaa, jossa tuomitaan HLBTIQ-ihmiset, jopa kuolemaan ja
jossa alistetaan naisia kristillis-ideologisesti, sekä harrastetaan huonoa moraalia ideologisesti ja synnillistetään myös heteroseksuaalisesti suuntautuneittenkin seksuaalisuus.

Ajatelkaapa: mitä muuta ideologiaa, joka ideologiassaan tuomitsisi HLBTIQ-ihmiset jopa kuolemaan, pidettäisiin noinkin armollisen pitkään Seta-järjestön hoteissa?

Viime kesän Helsinki Priden ohjelmassa kummalteltiinkin siihen sisällytettyä tapahtumaa, joka oli tarkoitettu "monoteististen uskontojen harrastajille". Tuollainenhan ei tue yhdenvertaisuuttakaan edes kaikkien uskontojenkaan osalta.

kristinuskontojen sortamille ihmisille on parasta uskontojen uhrien tuki,
sillä ongelmaa ei ole heissä ihmisinä, vaan kaikki ongelma on siinä uskonnossa.
Eikä uskonto ole luontainen asia, vaan opittu / iskostettu juttu, sillä yhtään kenestäkään ei tule kristittyä, ellei siihen tieten tahtoen iskosteta / opetella.
Itsepetos sitten siitä, sen uskonnon kanssa elämisestä, sinnittelystäkin ei ole sen arvoista, oikeasti. Vuonna 69 ennen nykyajanlaskua ei kristinuskontoa ollut olemassakaan, joten yhtään mikään välttämättömyys se ei ole tänäkään päivänä yhtään kenellekään. Samoin muutkaa uskonnot. Asioista voi keskustella, asioita voi miettiä, kaikkea paljon uskontoja enemmän - tai vähemmän, miten vaan - voi aina tehdä ilman uskontoja, ilman ainoita oikeita humpuuki-uskontoja.

Ymmärrettävästi uskonto-aivopesun uhrin ei ole aina helppoa nousta siitä kuiville, mutta pahaa ei kannata jatkaa, eli ei kannata jäädä siihen uskontoon upoksiin lillumaan. kristinuskonnon läpimätäisyyshän näkyy siinä, että raamattua ei kyetä siivoamaan, vaan on siinä on jumituttu kaikkien niitten raamatun saatanallisten säkeittein säilyttämiseen ja kaikkien niiden puutteiden korjaamattomuuteen, eli on jämähdetty siihen mitä pakanallisen kristinuskonnon sepustaneet vain saivat aikaan.

kristinuskonnon uhreiksi joutumista auttaa parhaiten se että kristinuskonnosta päästään vapautumaan, eikä että paneudutaan vain auttamaan kristinuskovaisia selviämään uskontotaakkansa kanssa. Maailmankatsomus olemattomien mielikuvitusolentojen ja olemattomien utopioiden varassa on kovin kipuherkkä pohja. Eli samoin kuin on parasta lopettaa tupakointi tai olla aloittamattakaan, kuin auttaa tupakoimaan jotenkuten siedettävästi.

Filosofiaa, etiikkaa, moraalia, hyviä tekoja, kaikkea on vain oikeasti, eikä humpuuki-mielikuvitusolennoille ja kehittymättömille uskontokirjassepustuksille ole mitään perusteltua tarvetta kenelläkään. Siitä todistivat hyvin suomalaisetkin, ennen pakanallisen kristinuskomuksen tänne tuloa. kristinuskomukseen pakotuksesta on kaikille hyväksi päästä vapaaksi, sillä luopuihan se jeesuskin siitä jo kauan sitten :D

Ihmisoikeuksiemme pahin polkiija ja sortaja Suomessakin on nimenomaan kristinuskonto ja sen sortovallasta vapautumisen eteen ovat siitä vapaina olla haluavat tehneet kovasti töitä, Seta-järjestöissäkin, joten on parasta, että kristinuskomuksen ei anneta varastaa siitäkin kunniaa, joka ei sille kuulu.

Nykyäänhän kristiuskovaiset väittävät, valehtelevat muutenkin että edistymiset Suomessa olisivat muka kristinuskomuksen ansiota, mikä on täysi vale. Mutta kun kristinuskonnossa vale on sen uskonnollinen hyve.

Ansio kuuluu ihmisten sivistymiselle, sivistämiselle, henkisellekin sivistämiselle, millä on vapauduttu hengellisestä takapajuisuudesta, eli uskomisesta, uskottelusta.

Kannattaa myös kristinuskonnon ja muittenkin uskontojen harrastajien muistaa, että HeSetan tominta-alueella valtaosa ihmisistä on jo uskonnoista vapaita ja hlbtiq-ihmisissä pääosa. Silti ollaan armollisesti siedetty näinkin pitkään sitä humpuukia, että "amo kuuluu kaikille", mukamas - vaikka raamatun sanat ovatkin niin armottomia ja vaikka kukaan ei olekaan oletus-syntinen.

Hyvää työtä HeSeta,
kiitos paljon : )
Kiitos asiallisesta Ranneliikkeen artikkelista, joka koskee Helsingin Malkus-toimintaa, HeSetaa ja Sateenkaariyhdistys Malkusta. Alkuperäiseen Kotimaa24:n artikkeliin oli valitettavasti toimituksessa (toimittajasta itsestään riippumatta) vaihdettu räväkämpi otsikko ja tekstistä oli karsittu pois olennaisia asioita.

Malkus-ryhmän ohjaajana olen ollut pitkään tekemisissä HeSetan kanssa ja nähnyt monenlaisia aikoja, käänteitä ja ihmisiä. Ryhmä on tietääkseni Seta-järjestökentän pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut ryhmä ja HeSetan osa se on ollut HeSetan perustamisesta vuodesta 1991 erottamiseensa vuoteen 2019 asti. Ryhmä on perustettu jo vuonna 1980 ja sen edeltäjä 1976. Idea HeSetan perustamisessa oli se että Seta muutti järjestörakenteensa Helsingissä samanlaiseksi kuin muualla eli sosiaalitoiminta (vertaisryhmät ym.) eriytettiin aluejärjestöön. Malkus-ryhmä oli yksi muiden joukossa, enkä itse havainnut kummassakaan järjestössä kielteistä suhtautumista ryhmään. Joskus joku saattoi kysyä, että ”Ootteks te jotain uskiksia vai?”. Tiedän että kielteistäkin suhtautumista oli, mutta en kohdannut sitä henkilökohtaisesti. Yhteiskunta ja kirkko sen sijaan olivat 1990-luvulla uhkaavampia kuin nyt, eli niiden osalta on tapahtunut iso muutos, joka edelleen jatkuu. Seta on kokemukseni mukaan aina ollut hyvin myönteinen ja on sitä edelleen. HeSetan kanssa ongelmat liittyvät yksittäisten henkilöiden toimintaan ja siihen että HeSetaa ollaan uudelleenprofiloimassa pois perinteisen aluejärjestön roolista.

Ihmisistä kun on kysymys, niin jännitteitä henkilöiden välille ja muitakin ongelmia voi syntyä, eikä niiltä ole vältytty sen paremmin HeSetan kuin Malkus-ryhmänkään sisällä. Malkus-ryhmään kohdistui 1990-luvulla ristiriitaisia odotuksia (toiset olisivat halunneet enemmän hengellistä sisältöä ja toiset vähemmän), koska muuta säännöllistä toimintaa hengellisistä tai uskonnollista asioista kiinnostuneille sateenkaari-ihmisille ei ollut. Tilanne on muuttunut siten että ryhmässä harvoin esiintyvät jännitteet ovat olleet ei-hengellisiä. HeSetassa jännitteitä on ollut viime vuosina ainakin vertaistoimijoiden ja toiminnanjohtajan välillä. Malkus-ryhmän ja raamattupiirin kohdalla esim. ryhmätapaamiset on jätetty pois kalenterista useaan otteeseen (vuoden 2018 alusta niitä ei enää laitettu sinne lainkaan useista pyynnöistä huolimatta). Viime kesänä ryhmäkuvauksetkin hävisivät HeSetan verkkosivuilta ilmoittamatta. Tätä taustaa vasten on parempi että nyt on olemassa joku päätös, vaikka sitten kielteinenkin. Epäkohdista huolimatta HeSetassa on edelleen myös paljon hyvää ja se tekee tärkeää työtä, eli maailma ei tältäkään osin ole mustavalkoinen.

Vertaistoiminta voi olla suuri voimavara ja vapauttaa ihmisestä voimavaroja. Ryhmissä voi tavata ihmisiä ja osallistua mielekkääseen toimintaan. Riskejäkin on, mutta niitä voidaan hallita. Yksinäisyydentunteen vähentämisessä vertaistoiminta on kustannustehokasta palkkatyönä ohjattuun toimintaan verrattuna. Onneksi Setan aluejärjestöissä yleensä ymmärretään HeSetaa / Helsinki Pride -yhteisöä paremmin vertaistoiminnan arvo. Sateenkaariyhdistys Malkus on valtakunnallinen järjestö ja sen toiminta-alueen väestöpohja on 3 kertaa ja pinta-ala 30 kertaa suurempi kuin HeSetalla. Pienenä järjestönä se ei voi ottaa tuollaisesta alueesta samanlaista vastuuta kuin aluejärjestöt omistaan, vaan sen on keskityttävä muutenkin haastavassa toiminnassaan siihen missä vaikuttavuus on suurin. Yhteistyö ja hyvät suhteet aluejärjestöjen ja muiden toimijoiden (esim. seurakuntien) kanssa ovat ensiarvoisen tärkeät ja hyödyttävät molempia osapuolia ja ihmisten hyvinvointia.
Oli hyvä lukea ajatuksia Malkuksen puolelta.

Tietämättä mitään julkisten uutisten lisäksi, HeSeta/Helsinki Pride -järjestön viime vaiheista nousee mieleeni ajatus, että olisiko taustalla myös raha. Karsitaan pois sellaista toimintaa mistä ei tule tuottoja. Toivottavasti olen väärässä.
Kun Malkus selvästi on keskeisimmin uskontoharrastusryhmä, niin eikös sen luontainen järjestöpaikka olisi olla joko itsenäinen tai jonkin uskomusharrastus-seurakunnan hoteissa? Malkushan kuitenkin keskittynee vain ainoastaan uskonnoistakin kristinuskomuksen harrastamiseen, eli sillä ei ole oikein monimuotoisuusluonnettakaan.

HeSeta-järjestölle ei tietenkään ole yhtään tärkeää, eikä olennaista että siellä olisi jotain osaorganisaatioryhmiä vaikkapa eri puolueitten tai eri uskomusten harrastajille, vaan HLBTIQ-ihmisoikeusjärjestön on parasta olla sitoutumaton puolueisiin ja uskomuksiin.

Rationalistit, ateistit ja osin agnostikotkin ovat järkevämpiä, asiallisesmpia, eivätkä tarraudu haaraosastoiksi muiden asioiden järjestöihin.

uskomuksista vapautuminen on lisääntynyt mukavasti viimekin vuosikymmenten myötä, etenkin hlbtiq-kansan keskuudessa ja muutenkin.

Kun jos Malkuksen tehtävänä, missiona on järkätä paikka suojassa seurakunnalta ja uskovaissukulaisilta, niin ongelmahan ei ole lainkaan HeSeta:ssa, vaan seurakunnissa ja uskovaissukulaisissa. Siihen apua ja yhteistyökumppania tarjoaa varmasti parhaiten esim. uskontojen uhrien tuki ry - elleivät evlutit yms vieläkään hyväksy?

Sillä herättäähän se kummastusta jos HeSetan hoteissa on kristinuskomus-haaraosasto, mutta ei esim. vastaavasti buddhalaista haaraosastoa.
Jos tuolla mukana jotain maailmankatsomusharrastusta olisi, niin sen pitäisi ehdottomasti olla jollain yleisellä maailmankatsomusten tasolla oleva haaraosasto.

Vaikka jos HeSetan tai sen edeltäjissä on ollut jotain kristinuskonto-kriitiikko-uskovaisia mukana, niin sehän juuri osoittaa että he ovat toiminnallaan juurikin kapinoineet uskontovaltaa vastaan. Sitäkin kunnioittaen uskontoharrastuta ei kannata pitää ihmisoikeusjärjestössä haaraosastona.

raamattuharrastuspiiri-Malkuksen roikottaminen mukana HeSetassahan on ollut samanlainen hässäkkä, kuin evluttikristinuskomuksen roikottaminen Suomen valtiossakin, yhä, lainsäädännöllisestikin, valtionuskomusmaisesti, vaikka sekin, tuo vierasperäinen uskomus ja muutkin uskomukset pitäisi ehdottomasta liittää samaan kaiken muunkin ideologisen harrastustoiminnan lainsäädäntöön, Suomen valtion kannalta.

uskomuksen pitäminen siedettynä satiaisena valtiossa aiheuttaa ongelmia uskonnon ongelmienkin käsittelyssä. Ja sama problematiikka on uskonnon harrastuspiirin roikottamisessa mukana HeSeta-ihmisoikeusjärjestössä.

Ja mikä onkaan Malkuksen ongelma, ettei se muka voisi tomia ihan omana itsellisenä uskonto-ideologiajärjestönä?

Jos Malkus haluaa roikkua mukana HeSeta:ssa rahan takia, saadakseen HeSeta:n ja muidenkin alueellisten Seta-järjestöjen tukirahoja uskontojen aiheuttamiin ongelmiin, niin miksei Malkus pyydä tukirahaa kirkollisvero-evluteilta, vaan tuntuu haluavan imeä rahaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aluejärjestöiltä, joiden jäsenkunnassa ei-uskovaiset ovat pääosassa olleet jo pitkään?
Kaikkein hölmöintä on se, jos alueellisten Seta-järjestöjen keräämiä ja saamia niukkoja varoja haaskataan uskontoharrastuspiirien toiminnan rahoittamiseen.
Sillä eivät rationalistit, ateistit, agrnostikotkaan ole imuttamassa Setojen rahoja ja resursseja.
Kannattaa sinne uskontoharrastus- ja uskontokipuilu-piireille anoa toimintatukirahoitusta muilta tahoilta.

Seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien yhdenvertaisuuden eteen tehty työ on kuitenkin Suomessakin ollut keskeisesti uskontojen harjoittamaa ideologista sortovaltaa vastaan tehtyä työtä. Siitä ei siis kiitos kuulu uskonnoille, eikä uskontojen harrastamisille - vaan uskonnoista vapautumiselle.

P.S. Suomessahan on täysin mahdollista perustaa uusiakin seurakuntia, uskontojen harrastamista varten.
Tässä vielä lyhyt kommentti nimimerkille "human". Helsingin Malkus-ryhmä ei ole millään tavalla tunnustuksellinen, vaan se on keskusteluryhmä hengellisistä, uskonnollisista ja elämänkatsomuksellisista asioista kiinnostuneille (mukaan lukien ne joilla ei ole uskonnollista taustaa tai vakaumusta). Ryhmän kuvaus löytyy seuraavan linkin takaa:

http://malkus.fi/index.php/toiminta/paikkakunnat/helsinki
Nimimerkille JouniH: "hengellisyys" on uskonnollista. Kummasti Malkuksen tulevissa tapahtumissa on pääasiassa vain uskonnollisia tapahtumia. Vai voiko noissa tapahtumissa käsitellä myös siis Äiti-jumalia ja humpuuki-jumalia kuinkakin avoimesti?

Avaran avointa keskustelupiiriähän ei ole mitään tarvetta kuvata nimenomaan "hengelliseksi", eli uskonnolliseksi, kuten Malkus kuitenkin tekee.

Eikä Malkusta olla toki kieltämässä, eikä tuomitsemassa, vaan HeSeta on vai antanut sille mahdollisuuden aikuistuakin, katkaisemalla napanuoran.
Ja jotta HeSeta:a ei pidettäisi turhaan uskonnollisesti sitoutuneena järjestönä tai jopa "seurakuntana".

Sekä erittäin olennainen asia, minkä unohdin aiemmin tuoda esille: HeSeta:ssa on varmasti myös havahduttu siihen, että miten sen haara-osastona voi olla ryhmä, jossa harrastetaan ideologiaa, joka aatekirjassaan monissa kohdissa julistaa äärimmäistä vihaa ja vihatekoja seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöjä vastaan.
Ainakin raamatussahan on trans-fobiaa, bi-fobiaa, lesbo-fobiaa ja ehkä jopa homo-fobiaakin, sekä myös fobioita heteroseksuaalista suuntautumistakin vastaan, sillä ut:ssä erityisesti seksuaalisuus synnillistetään, valitettavasti.
(och samma sak med andra religioner)

Eli dilemma: Pitäisikö HeSetan hyväksyä jäsenikseen, haaraosastoikseen myös sitten muitakin aatejärjestöjä, joiden ideologioissa avoimesti julistetaan vihaa seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöjä vastaan?

No varmasti ei. Joten yhtä tuollaista ei siten voi kohdella eriarvoisesti, armollisemmin.

- - -

Väittämä että valtakunnallisen Seta:n toimijoiden suhde uskontoihin olis ongelmaton, ei kylläkään pidä paikkaansa, sillä valtakunnallisen Setan toimijoilla on kytkentöjä queer-feminismiin, joka sanoo olevansa patriarkaalisuuden vastaantaistelija - mutta on sitten problemaattinen uskontojen patriarkaalisuuden suhteen

https://superhelsinki.tumblr.com/
Ehkä siellä Malkuksessa kannattaa jutella vaikkapa antropomorfismi-käsityksistä/olettamista

https://fi.wikipedia.org/wiki/Antropomorfismi

sekä myös vanhimmasta (tunnetusta) Lähi-idän monoteismi-uskonnosta, jota sitäkin yhä vielä harrastetaan (puhumattakaan jälki-perillisistään)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Zarathustralaisuus

jos siellä hengellisyys-uskomuksien harrastamiseen ollaan avarasti paneuduttu.

Mutta maailmankatsomuksellisesti, sivistyksellisesti, noistahan uupuu vaikka miten paljon ja vieraantuminen todellisuudesta noissa on kasvanut kasvamistaan.

jeesus&paavalillahan ei ollut ymmärrystä, eikä hyvää tahtoa edes niinkin tärkeään ja hyvään asiaan, kuin opastaa että:

hyvät ihmiset, hierokaa toistenne hartioita, niin autuus tulee ihan toden teolla : )

Kuitenkin, HeSetassa tuotakin on älytty harrastaa - ja hyvä niin.
Aika kova väite nimimerkkiä "human" käyttävältä kirjoittajalta, että Malkus julistaisi ideologiassaan "vihaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan".
Nimimerkki Public eye. Kannaatta osata lukea: Kirjoitin että raamattu julistaa vihaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan, kuten kaikki tiedämme. Eli jos siihen uskoo, niin ... (ja sama toorasta, raamatusta, kommunismi-uskonnosta, natsi-uskonnosta yms. toki myös).

Suuresti ilahtuneita olemme toki, jos noita uskontoja harrastavat ovat kyenneet ottamaan nuo vihatekstit sieltä kirjasista pois, jotta lapset ja tulevat sukupolvet eivät joudu niitä enään lukemaan ja ajautumaan henkilökohtaisiin uskonkriiseihin niitten takia.
Koska olen lähimmäisenrakas, tervehenkinen ja hyväsydäminen ihminen, niin jotta malkuslaiset eivät turhaan jää "haudassa makaamaan" HeSetan irtioton takia, niin annan tässä hyvän menovinkin keväpäiväntasaus-viikonloppuun 23.-24.3,

Ja tämän voi mukavasti yhdistää siihen raamatussa olevaan ristiriitaisuuteen myös,
eli kun jeesuksen Johannes Kastaja -kasteen jälkeen jeesus menikin sen jälkeen Markuksen ja Johanneksen evankeliumien mukaan 2 eri paikkaan samanaikaisesti?!?:
- Markuksen mukaan erämaahan 40 päiväksi mietiskely-funtsimaan (Mark. 1:12-13)
vs
- Johanneksen mukaan kasteensa jälkeen 3. päivänä Kaanaan häihin, loihtimaan vettä viiniksi jne. (Joh. 2:1-2)
Kumpikampi uskottavaa totta/tarua?

Kurdit ovat tanssineet perinnetanssejaan vähintäänkin 3000 vuotta, eli jo kauan ennen juutalaisuudenkin keksimistä - ja Kaanaassa samantapaisia myös. Kurdeilla on vuodenvaihde, uusivuosijuhla Newroz kevätpäiväntasauksen aikaan, eli tänä vuonna 23.-24.3, ja silloin on Helsingissäkin kurdeilla suuret tanssiaisjuhlat.
https://fi-fi.facebook.com/events/210800079823968/

Niissä varmasti saa tuntumaa Kaanaan häiden tanssien tunnelmaan ja myös siihen, miten ihan vesikin on kuin viiniä, sillä enempi tai vähempi sunni-muslimeita olevat kurdit eivät noissa juhlissa alkoholiin niin uskottele.
Tanssimeno on tuolla myös ihan sukupuolineutraalia, eli voi mennä tanssimaan joukon joukkoon, käsikynkkää ihan ennestään ventovieraiden kanssa, käsikynkkää tai kädestäpitäen. Tai jos ei tanssimaan jaksa, niin menon katsominenkin on varsin iloa-antavaa : )

Joten tavataan iloisissa tunnelmissa tuolla, aivan uskomattomankin mukavissa juhlissa, sillä sinne ovat tervetulleita Kaikki.

Tässä vuodelta 2010 tunnelmia noista Kurdien Newroz-vuodenvaihdejuhlista, joissa laulamaan Suomeen tuli Iranista alunperin kotoisin oleva Kurdien laulajastara Baxtiar Saleh
https://www.youtube.com/watch?v=I8NYHJ0MSv0
https://www.youtube.com/watch?v=bgqaJtyb4yY

Toki Malkuksessa kannattaa opetella myös, ihan mainioksi vertaistueksikin, aramealaisten tansseja, sillä puhelihan se jeesuskin kuulemma arameaa (joka on arabian, assyrian kielen, etiopian kielen ja hebrean lisäksi yksi seemiläisistä kielistä ja saanut noiden muiden tapaan kirjoituskielensä foinikialaisilta, Kurdikieli on puolestaan eri kieliryhmässä, indoeurooppalaisia kieliä).
Aramealaisperinnetansseja tässä (mutta kurdien tansseista on helpompi aloittaa), eli nämä niitä Lähi-idän kristittyjä (olemme näitäkin Yalla Habibi hbltiq-partyissä soittaneet ja tanssineet)
https://www.youtube.com/watch?v=i3w5sbrNzxQ
https://www.youtube.com/watch?v=c8cgtn3HcHw
Arameaksi laulua tässä
https://www.youtube.com/watch?v=TuLzF5VNyas
(stygempi versio https://www.youtube.com/watch?v=p13CW6j0RQw )
https://www.youtube.com/watch?v=osa6LKLsja4
(vink vink. aramealaisnurmitanssahtelu Pridessä vois olla Malkus-juttu)

Eli kun raamatustakin voi poimia ne kelpo palat, jotka kestävät aikaa ja joissa ei ongelmia ole, kuten Kaanaan häiden juhlimiset - ja jättää turhat 40 pv uskonto-funtsimiset sikseen. (vai veikkaatteko että jeesus oli Matteuksen tarinaversiolle mieliksi ja että olisi jättänyt Kaanaan hääjuhlat muka väliin : )

Ja jos Lähi-idän uskontoja, kuten esim. kristinuskontoa haluaa harrastaa, niin varsin sopivaa tutustua myös Lähi-idän ikinuoriin kulttuuriperinteisiin. (ja vink vink: assyrialais(kristittyjen), armenialaisten, juutalaisten, arabien eräät tanssit ovat sukulaisia kurditanssien kanssa, kuten kelttien ammoiset tanssitkin).

Sekä kun Suomestakin on löydetty kaikenmoisia muinaissoittimia, voi tuo kurdien ikinuori, ikivanha tanssimeno olla hyvinkin lähellä sitä, mitä suomalais-ugrilaisetkin ovat taannoin ilolla yhdessä harrastaneet - Jo ainakin 300 000 -vuotinen nykyihmiskuntahan on ehtinyt kaikenmoista huimasti kauemmin kuin vain 2019 vuotta.
https://tuhat.helsinki.fi/portal/files/71300264/Esihistoriallisia_soittimia_Muinaistutkija_3_2001.pdf

jeesusta voisi jopa kompata siinä jutussa että "tärkeintä ovat hyvät teot ja ilman niitä uskominen ei ole mitään", eli kun tanssiminen ja musisointi ovat eittämättä hyviä tekoja (vaikkakaan raamatussa musiikille, tanssimisille, työnteolle, ruoanlaitolle, taiteille, runoudelle, kirjallisuudelle, tieteille, sivistyskoulutukselle jne, ei liiemmin ajatuksia suodakaan).
Sirpaloitumista tulisi välttää. Suomen-ja ruotsinkielisten toimintaa pitäisi yhdistää ts tehdä työtä yhdessä.
Uusille tiedoksi ettei nimimerkille ”human/mina ite/raino habibi” kannata vastata mitään ellei halua romaanin mittaista wikipedia-luentoa (kristin)uskonnosta.
Hengellisyys, siis henki ja sen viljely, on koko ihmisen elämää koskettava ulottuvuus. Hengellisyyden voi sanoa olevan ihmisyyden merkki. Näin ollen hengellisyyttä ei voi sivuuttaa missään ihmisiä koskevassa toiminnassa. Mitä hengellisyys voi käytännössä olla – mitä tahansa. Kyse on tietystä katsomisen tavasta.
Hengellisyyden alueella voimme tehdä paljon hyvää – ja ikävä kyllä, paljon pahaa. Toista pakottamalla ei yleensä saa aikaan mitään hyvää ja pysyvää. Ajattelen tässä niitä, jotka vailla omaa motivaatiota pakotetaan muuttamaan itseään vastaamaan jonkun toisen maailmankuvaa. Eihän se ole toisen rakastamista, eihän!?
Mitä tulee uskoon Kristukseen (joka on oma hengellisyyteni), niin sen sanoma on Jumalan ääretön rakkaus luomiaan ihmisiä, m e i t ä, kohtaan. Moni haluaa vastata tähän kutsuun ja motivoituu toimimaan rakkaudellisesti lähimmäisiään kohtaan. Se on suuri voimavara sekä itselle että niille, joiden hyväksi voi jotain sanoa, tehdä, rukoilla. Toivomme itsellemme hyvää kohtaamista: Kun sen antaa, niin sen samalla yleensä saa.
Valtakunnallisessa Malkus r.y:ssä – riippumatta yksilöllisistä käsityksistämme – pyrimme toteuttamaan hengellisyyden, sen hengen, jonka olemme saaneet, hyvää viljelyä eli sen näkemistä, kohtaamista ja todeksitoteamista yhdessä toisiamme kannustaen. Malkus-ryhmät ovat paikallisesti kokoontumispaikka ihmisille, jotka kaipaavat ja/tai tarvitsevat yhteyttä toisiin hengellisyyttään etsiviin/vaaliviin ihmisiin. Hengellisyydestä mainitseminen on näin ollen esimerkiksi kuin ilmoitus keskustelumahdollisuudesta lahjojensa käyttämisestä. Jokaisella on jokin oma kiinnostus, oma taito, jolla voi muistuttaa, mitä voi käyttää Luojansa suuresta varastosta lahjoja. Onko mitää rajaa sille, mitä kaikkea tällainen voi olla? Itse Malkus-ryhmän vetäjänä voin vain vakuuttaa, että mikään maan ja taivaan välillä ei ole vierasta ryhmässämme.
Meistä kukaan ei voi tehdä kaikkea, ulottua kaikkeen. Meitä onkin hyvin erilaisia ihmisiä erilaisiin toimiin. Se on hyvin armollinen näkökulma ihmisyyteen. Ihminen on epätäydellinen – se voi tuntua surulliselta, mutta se on armollista. Emme sen takia voi itsestämme asettaa absoluuttista mittaa millekään.
Kristinuskossa Kristuksen vapauttava teko puolestamme säteilee ikuisuudesta. Se ei ole sidottu aikaan, vaikka tapahtui tiettynä hetkenä. Se on sitä, että henkemme kohtaa sen, mitä varten se on olemassa t.s. hengellisyydellä on kohteensa ja tarkoituksensa.

Tässä linkki Malkus r.y:n lisätiedotteeseen tapahtuneen tiimoilta:
http://www.malkus.fi/index.php/yhdistys/ajankohtaista/18-ajankohtaista/158-vertaistoiminta-tiedote

Siunausta kaikille!