Liettuan perustuslakituomioistuimen mukaan ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot on tulkittava avioliitoiksi kansalaisen ulkomaalaisen puolison hakiessa maahan oleskelulupaa.
Tuomioistuin ilmoitti linjauksesta perjantaina ja asiasta uutisoi uutistoimisto AFP.
Tuomioistuimen mukaan rutiininomainen kansalaisen samaa sukupuolta olevan puolison oleskeluluvan epääminen on syrjivää ja yksilön ihmisarvoa loukkaavaa, eikä oleskeluluvan epääminen voi perustua sukupuoli-identiteettiin tai seksuaaliseen suuntautuneisuuteen.
Maahanmuuttoviranomaiset ovat jo ilmoittaneet muuttavansa käytäntöjään.
Liettualaisen hlbti-järjestön LGL:n puheenjohtaja Vladimir Simonko ilmaisee tyytyväisyytensä päätöseen. Se on hänen mukaansa tärkeä viesti maan hlbti-yhteisölle ja poliitikoille. Hän toivoo sen muokkaavan asenteita sateenkaariperheitä kohtaan myönteisemmäksi.
Liettuassa avioliitto on perustuslaissa rajattu miehen ja naisen väliseksi. Parlamentti torjui kesällä 2017 avioliittoinstituutiosta erillisen parisuhdelain.
Vahvasti katolisen 2,8 miljoonan asukkaan Liettuan katolinen kirkko on vahva, ja sen piispainkokous on ehtinyt jo kritisoida oikeuden päätöstä. Sen mukaan perheen perusta on avioliitossa, joka puolestaan on miehen ja naisen välinen.
Samaa sukupuolta olevien parisuhteet kahdessa muussa Baltian tasavallassa
Liettuan pohjoisnaapuri Latvia ei toistaiseksi tunnusta samaa sukupuolta olevien parisuhteita mitenkään. Avioliitto on Liettuan tapaan rajattu perustuslaissa naisen ja miehen väliseksi. Liettuan tapaan Latviassakin on väläytelty erillisen parisuhdelain säätämistä.
Viro on tunnustanut vuodesta 2017 lukien ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot, vaikka sellaisen solmiminen ei Virossa ole mahdollista. Samaa sukupuolta olevat voivat solmia parisuhdesopimuksen vuodesta 2016 lukien. Perustuslaissa ei Virossa ole sukupuolirajausta avioliitolle.
Euroopan unionin tuomioistuin: jäsenmaiden tunnustettava ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien avioliitot
Euroopan unionin tuomioistuin teki kesäkuussa 2018 linjauksen, jonka mukaan samaa sukupuolta olevalla pariskunnalla on oikeus vapaaseen liikkumiseen EU-alueella. EU:n käsitettä "puoliso" sovelletaan myös samaa sukupuolta olevien kohdalla, joista toinen osapuoli on lähtöisin unionin ulkopuolelta.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on jo aikaisemmin todennut, että samaa sukupuolta oleva pari nauttii samanlaista yksityis- ja perhe-elämän suojaa kuin eri sukupuolta oleva pari.