Arkkipiispa myöntää: Evl-kirkko saattaa revetä avioliittokiistaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 6
Tapio Luoma toimi Espoon hiippakunnan piispana 2012-2018, ennen kuin hänet valittiin arkkipiispaksi

Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan kirkon repeytyminen on otettava vakavasti avioliittokeskustelussa.  STT:n haastattelussa (24.12.2018) Luoma kuvaili, että kirkon liepeille syntyy pienempiä yhteisöjä  ja "laaja, avara kansankirkko alkaa menettää avaruuden tuntuaan". Haastattelussa ei mennä syvemmälle kirkon hajoamisprosessin toteutumiseen ja sen käytännöllisiin vaikutuksiin. 

Avioliiton samaa sukupuolta oleville salliva laki tuli voimaan 2017. Kirkolliskokous linjasi 2018, että kirkko ei muuta  avioliittokäsitystään. Toisin menetelleille papeille on annettu varoituksia ja nuhteita. Kielteisen kannan ottanut kirkolliskokous istuu vielä vuoden 2019.

Luoma huomautti, että sama ongelma koskee kaikkia kirkkoja länsimaissa, mutta ne ovat keskustelussa hyvin eri vaiheissa. "Osa on saanut aikaan lopputuloksen, osa ei edes ota asiaa esille". 

Arkkipiispa katsoo, että täyden yksimielisyyden odottaminen avioliittokäsityksessä olisi kohtuutonta lähes neljän miljoonan jäsenen yhteisössä

STT:n uutisessa taustoitetaan, että Luoma on aiemmin sanonut itse pitävänsä kirkossa solmittavaa tai siunattavaa avioliittoa vain miehen ja naisen välisenä, mutta sanonut vihkivänsä samasukupuolisia pareja, jos kirkolliskokous linjaa.  Tässä haastattelussa hän toteaa uskovansa kirkkoon, "jossa on tilaa kaikille".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Arkkipiispa luonnehtii epähistorialliseksi  käsitystä, että kirkon ei pitäisi ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin.  Luoma huomauttaa, että  Suomessa säätyvaltiopäivien aikana papisto oli yksi neljästä säädystä ja arkkipiispa oli sen johtaja.  "Kirkon ääni kuului hyvin vahvana ihan valtakunnan politiikassa", hän muistutti.  Säätyvaltiopäivien aika päättyi eduskuntauudistukseen 1905. Nykyisin eri puolueiden kansanedustajina toimivia pappeja ei pidetä ensisijaisesti kirkon edustajina.

6 kommenttia

Viisainta olisi Suomen valtion ottaa avioero tuosta uskomuksesta ja kaikista muistakin.

Sillä onhan se hölmöläisten hommaa että satuolentoihin uskottelevat koettavat yhä määräillä yhteiskunnan arvomaailmaa takapajuisen pakanallisilla uskomuksillaan.

Huru-uskomuksista vapaudessa on oikeasti hyvin tilaa ihan kaikille,
sillä eihän meistä yhtään kukaan synnykään uskovaisena.

Uskomattoman Hyvää Uuttavuotta 2019 Kaikille! : )
Kirkollisia uutisia

Pappismiehet Norrback ja Engström löysivät Raamatustaan Sodoman, Gomorran ja seksuaaliset perversiot

Tapahtumaketju käynnistyi, kun kirkkoherra Norrback avautui, kuinka taas sattuikaan, Facebookissa. Porvoon hiippakunnan piispa Vikström käynnisti selvityksen:
https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/porvoon-hiippakunnassa-kuohuu-kahden-papin-jyrkkien-homokantojen-takia-tuomiokapituli-selvittaa-p/
Kyrkpressen
https://www.kyrkpressen.fi/aktuellt/57349-biskopen-och-domkapitlet-utreder-insandare-av-kristinestadskaplan.html
------
Kirkosta eroaminen lisääntynyt viime vuosina
http://www.eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/kkpalkit.svg