Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan kirkon repeytyminen on otettava vakavasti avioliittokeskustelussa. STT:n haastattelussa (24.12.2018) Luoma kuvaili, että kirkon liepeille syntyy pienempiä yhteisöjä ja "laaja, avara kansankirkko alkaa menettää avaruuden tuntuaan". Haastattelussa ei mennä syvemmälle kirkon hajoamisprosessin toteutumiseen ja sen käytännöllisiin vaikutuksiin.
Avioliiton samaa sukupuolta oleville salliva laki tuli voimaan 2017. Kirkolliskokous linjasi 2018, että kirkko ei muuta avioliittokäsitystään. Toisin menetelleille papeille on annettu varoituksia ja nuhteita. Kielteisen kannan ottanut kirkolliskokous istuu vielä vuoden 2019.
Luoma huomautti, että sama ongelma koskee kaikkia kirkkoja länsimaissa, mutta ne ovat keskustelussa hyvin eri vaiheissa. "Osa on saanut aikaan lopputuloksen, osa ei edes ota asiaa esille".
Arkkipiispa katsoo, että täyden yksimielisyyden odottaminen avioliittokäsityksessä olisi kohtuutonta lähes neljän miljoonan jäsenen yhteisössä
STT:n uutisessa taustoitetaan, että Luoma on aiemmin sanonut itse pitävänsä kirkossa solmittavaa tai siunattavaa avioliittoa vain miehen ja naisen välisenä, mutta sanonut vihkivänsä samasukupuolisia pareja, jos kirkolliskokous linjaa. Tässä haastattelussa hän toteaa uskovansa kirkkoon, "jossa on tilaa kaikille".
Arkkipiispa luonnehtii epähistorialliseksi käsitystä, että kirkon ei pitäisi ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Luoma huomauttaa, että Suomessa säätyvaltiopäivien aikana papisto oli yksi neljästä säädystä ja arkkipiispa oli sen johtaja. "Kirkon ääni kuului hyvin vahvana ihan valtakunnan politiikassa", hän muistutti. Säätyvaltiopäivien aika päättyi eduskuntauudistukseen 1905. Nykyisin eri puolueiden kansanedustajina toimivia pappeja ei pidetä ensisijaisesti kirkon edustajina.