Sateenkaaripappien paljastumisen takana ei Oulun maistraatti vaan kirkon tietojärjestelmä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Kirkko ja kaupunki -julkaisussa Samuli Suonpää kirjoitti kolumnissaan 5.12., että Oulussa viranomaiset ilmiantavat sateenkaaripappeja kirkolle. Hän kirjoitti, että "Oulun maistraatista näitä ei edes tarvitse erikseen pyytää, sillä Oulussa ystävällinen viranomainen itse ilmiantaa homoparin vihkineen papin kirkolle". Asia nousi keskustelun kohteeksi, ja myös ranneliike.net kertoi siitä. Aihetta käsiteltiin myös ministeritasolla. 

Niin Oulun seurakuntayhtymä kuin Pohjois-Suomen maistraattikin julkaisivat asiasta tiedotteen. Maistraatin tiedotteessa todetaan, että esitetty väite ilmiantomenettelystä on virheellinen, eikä Pohjois-Suomen maistraatti oma-aloitteisesti ilmoita vihkijän tietoja seurakunnalle. 

Kirkko ja kaupunki -julkaisu kertoo syyn olevan Väestörekisterin ja kirkon keskusrekisterin välisessä tietoliikenteessä ja siinä, että kirkon jäsentietojärjestelmä ei tue tietoa kirkollisesti lain mukaiseen avioliittoon vihitystä samaa sukupuolta olevasta parista. Väestörekisteristä automaattisesti siirtyvä tieto aiheuttaa virheraportin kirkon keskusrekisterille ja paljastaa samalla vihkineen papin nimen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Kun rekisteröitäväksi tuodaan samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen, asiasta ilmoitetaan sen seurakunnan kirkkoherralle, jonka palveluksessa vihkimisen toimittanut pappi työskentelee. Kirkkoherran harkinnassa ovat mahdolliset toimenpiteet, sanoo Kirkko ja kaupunki -julkaisulle Vantaan seurakuntayhtymän keskusrekisterin päällikkö Emilia Launonen.

Siviilimenoin vihityn parin siviilisäätytiedon kohdalla tietojärjestelmäongelmaa ei ole, mutta kirkon Kirjuri-nimiseen jäsenrekisterijärjestelmää ei ole muutettu tukemaan tietoa kirkollisesti vihitystä samaa sukupuolta olevista, kun tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan 1.3.2017. Kirkon piispainkokous on tulkinnut evankelis-luterilaisen kirkon kannan olevan, että kirkko pitää avioliittoa jatkossakin vain miehen ja naisen välisenä liittona. Kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous ei kuitenkaan ole tehnyt päätöstä rajata kirkollista vihkimistä toisin kuin voimassa olevassa lainsäädännössä.

1 kommenttia

Oikeastihan papit eivät vihi, koska tuo uskomus ei sitä ole virallisesti hyväksynyt. Vihmisoikeudet ja siitä tuon uksomuksen ylläpitämä tietojärjestelmähän ovat tuolla uskomusyhteisöllä, koska vihkimisoikeuksia ei myönnetä ainaostaan henkilökohtaisesti, vaan uskomusyhteisön valtuuttamille. Yksittäinen ihminen ei voi saada vihkimisoikeuksia Suomessa, eikä niitä myönnetäkään valtiollisen maallisen hyvän avioliittovihkioikeuden vahvistamien maistraattien valtuuttamien lisäksi muille kuin (jostain kummasta syystä) uskomusyhteisöille (eli mikään muu yhdistys ei voi saada vihkimisoikeuksia). Käytännössä noissa tapauksissa siis maistraatti vahvistaa vihkimisen, koska kyseinen uskomusyhteisö sitä ei vahvista.