Oulussa maistratin viranhaltijat ilmiantavat kirkolle samaa sukupuolta olevia pareja vihkineitä pappeja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Oulun maistraatti (kuva: Wikipedia / Santeri Viinamäki, CC BY-SA 4.0)

Oulussa maistraatti lähettää ilmiantoja homoja vihkineistä papeista kirkolle kurinpitotoimia varten.

Asiasta kirjoittaa toimittaja Samuli Suonpää Kirkko ja kaupunki -lehden kolumnissaan.

Suonpää hämmästelee, että lain mukaan toimivat mutta piispojen ohjeita vastaan rikkovat papit tulevat valtion ilmiantamiksi kirkolle.

- Kun tieto avioliitosta tulee seurakunnalle, on se myös sellaisten ihmisten ulottuvilla, jotka eivät tätä henkilötietoa mihinkään tarvitse. Havaitessaan homohäät, väestötietoja herkeämättä seuraava kirkkoherra tai seurakuntien keskusrekisterin johtaja soittaa maistraattiin ja pyytää tiedon siitä, kuka parin on vihkinyt. Oulun maistraatista näitä ei edes tarvitse erikseen pyytää, sillä Oulussa ystävällinen viranomainen itse ilmiantaa homoparin vihkineen papin kirkolle, kirjoittaa Suonpää.

Hän hämmästelee ilmiantotoimintaa senkin valossa, että tänä päivänä ollaan laajasti huolissaan yksityisyyden suojasta ja henkilötietojen käytöstä. Hän suhtautuu myös epäilyksellä siihen, että lainsäätäjä olisi tarkoittanut kirkkokäsikirjan maistraattien noudatettavaksi tai kirkolle jäsenrekisteriä varten tarkoitettuja henkilötietoja pappien rankaisemiseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kaleva kirjoittaa, että käytäntö alkoi vuonna 2017. Maistraatin keskusrekisterin johtaja saa tiedon kuka samaa sukupuolta olevan parin on vihkinyt, ja tämä raportoi sen sitten eteenpäin. Ilmiantoja lähetetään Suonpään mukaan Oulun maistraatista muihinkin hiippakuntiin.

Maistraatit ovat valtion paikallisia hallintoviranomaisia ja myös viraston nimi, jossa paikallista hallintoa toimitetaan. Maistraatteja on Suomessa yhdeksän. Pohjois-Suomen maistraatti toimii neljässä yksikössä: Kajaani, Oulu, Raahe ja Ylivieska.

3 kommenttia

Aivan uskomatonta toimintaa, ehdottomasti pitää tehdä kantelu oikeusasiamiehelle.
Ehdottomasti tuomittavaa toimintaa. Ministeriön on annettava ohjeet, että moinen on ehdottomasti kiellettyä toimintaa. Tosin Oulu on kieroutuneiden uskisten ja muiden lestojen vapaata temmellyskenttää!