Ihmisoikeusjärjestö Setan vuosittainen edustajakokous pidetään Tampereella Varalan urheiluopistossa 24.-25. marraskuuta 2018, kertoo Seta tiedotteessaan.
Edustajakokouksessa valitaan Setalle puheenjohtaja, toinen varapuheenjohtaja ja hallituksen jäseniä. Kokoukseen saapuu yli 70 kokousedustajaa 21 eri jäsenjärjestöstä.
Kokouksessa on määrä päättää Setan poliittisen vaikuttamisen painopistealueet vuosille 2019-2022, hyväksyä toimintasuunnitelma ja päättää jäsenaloitteista. Edustajakokous on Setan korkein päättävä elin, joka kokoontuu vuosittain marras-joulukuun vaihteessa.
Tampereen kaupunki, jossa kokous pidetään, on yksi oikeusministeriön koordinoiman Rainbow Rights -hankkeen pilottikaupunkeja. Hankkeen tavoitteena on ollut tukea yhdenvertaisuuslainsäädännön toimeenpanoa ruohonjuuritasolla ja lisätä tietoa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen huomioimisesta viranomaistoiminnassa. Seta on osana hanketta kouluttanut ja tuottanut yhteistyökaupungeille materiaalia sateenkaarioikeuksista.
Painopisteissä sateenkaari-ihmisten moninaisuus
Suomessa on vuosien vaikuttamistyön jälkeen kattava syrjintäsuoja, tasa-arvoinen avioliittolaki ja opetussuunnitelmat, jotka sisältävät velvollisuuden jakaa tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Äitiyslaki tulee parantamaan osan naisparien perheisiin syntyvien lasten oikeuksia.
- Paljon on vielä tehtävää, jotta yhdenvertaisuus riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta, sukupuolen ilmaisusta, kehon sukupuolittuneista piirteistä tai perhemuodosta toteutuu Suomessa, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.
- Poliittinen toimintaympäristö on myös ennalta-arvaamattomampi kuin viitisen vuotta sitten. Poliittinen ilmapiiri on polarisoituneempi ja konservatiivisempi, jopa piittaamaton tai vihamielinen ihmisoikeuksien edistämiselle.
Setan hallitus esittää poliittisiksi painopisteiksi muun muassa kansallisen sateenkaaritoimintaohjelman laatimista, itsemääräämisoikeuden vahvistamista, sateenkaari-ihmisten turvallisuuden lisäämistä ja viharikoksiin aktiivisempaa puuttumista, perheiden yhdenvertaisuuden edistämistä, yhdenvertaisuutta kouluissa ja työelämässä sekä sateenkaari-ihmisten terveys- ja hyvinvointipalveluiden laadun ja resurssien parantamista.
- Setan on kiinnitettävä erityistä huomiota ryhmiin, jotka ovat aiemmin olleet näkymättömissä ja joiden pääsy oikeuksiinsa on erityisen haastavaa. Näitä ovat esimerkiksi vammaiset, rodullistetut, turvapaikanhakijat, ihmiskaupan uhrit ja intersukupuoliset ihmiset, luettelee Lampinen.
Setan johtoon kilpailua
Edustajakokous valitsee Setalle hallituksen jäseniä kahden vuoden kaudelle. Tänä vuonna valitaan uusi puheenjohtaja Viima Lampisen kauden päättyessä sekä toinen varapuheenjohtaja sekä kaksi hallituksen varsinaista ja yksi varajäsen.
Sakris Kupila ja Samuel Susilinna tavoittelevat puheenjohtajan tehtävää, Alia Dannenberg pyrkii puheenjohtajaksi tai varapuheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajaksi tai hallituksen jäseneksi on ehdolla Eeka Kudjoi ja hallituksen jäseneksi Helmi Jokinen, Joonas Kekkonen, Krister Karttunen, Markus Rekinen ja Minna Heikkinen.
Edustajakokous luopui viime vuonna sukupuolipariteetista eli valittavien henkilöiden sukupuoli ei enää vaikuta hallituksen kokoonpanon muodostumiseen. Hallituksessa jatkavat vielä yhden vuoden Sakris Kupila, Petteri Keränen, Amanda Majasaari ja Kiti Kalliomäki sekä varajäsen Iina Särkkä.
Setan väistyvä puheenjohtaja Viima Lampinen toimii jatkossa Setan eurooppalaiden kattojärjestön ILGA-Euroopan hallituksessa, johon hänet valittiin Brysselissä pidetyssä vuosikokouksessa lokakuussa.