Seurakuntavaalit käynnistyneet -Tulkaa kaikki -liikkeen kampanjointi alkoi illansuussa Helsingin keskustassa.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2
Paikka: Lasipalatsin kulma Helsingissä (kuvat: Juhani V)

Seurakuntavaalit pidetään neljän vuoden välein. Ennakkoäänestys on alkanut ja varsinainen vaalipäivä on marraskuun 18. päivä. Tulkaa kaikki -liike, joka vahvimmin puolustaa seksuaaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa kirkossa, aloitti kampanjansa katutapahtumalla Lasipalatsin kulmalla Helsingissä tiistai-iltana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vaaleissa valittavien luottamushenkilöiden toimikausi on 2019-2022. Ympäri maata seurakuntiin valitaan jäsenet kirkkovaltuustoihin, jotka ovat itsenäisten seurakuntien päättäviä elimiä. Suurilla paikkakunnilla, joissa on monia seurakuntia, on todennäköisesti yksi iso yhteistyöelin, ns. seurakuntayhtymä, jolle valitaan yhteinen kirkkovaltuusto. Jokainen seurakunta valitsee oman paikallisen seurakuntaneuvoston. Myös naapurikunnat voivat muodostaa vapaaehtoisen seurakuntayhtymän. Seurakuntayhtymiä maassa on noin 30.

Seurakuntavaaleissa valitaan edustajat päättämään oman seurakunnan toimintalinjoista. Seurakuntavaaleilla voidaan kuitenkin vaikuttaa myös koko suomalaisen kirkon asioihin. Seurakuntaneuvostoihin ja kirkkovaltuustoihin valitut saavat äänestää kirkolliskokouksen kokoonpanosta, ja se on kirkon korkein päättävä elin. Juuri toissa päivänä, tiistaina, alkoi Kirkolliskokouksen syysistuntokausi Turussa.

Seurakuntavaaleissa monenlaisia valitsijayhdistyksiä tai muita ryhmittymiä

Ennen kirkkovaltuustoihin jäsenet etsittiin tuttujen kirkossa kävijöiden joukosta. Nykyisin ryhmittäydytään esim. poliittisin tai opillisin perustein, ja kerätään listat ehdokkaista. Noin 10 vuotta sitten, kun keskustelu seksuaalivähemmistöjen asemasta kirkossa kävi kuumana, perustettiin Tulkaa Kaikki -liike. Se haluaa avata kirkon ovet homoille, lesboille ja transihmisille.

Tulkaa Kaikki -liike kokoaa yhteen kirkon ns. uudistusmielisiä, mutta uudistusmielisiä ryhmiä on muitakin, esim. poliittisia ryhmiä.. Nyt alkaneissa seurakuntavaaleissa Tulkaa Kaikki -liike lähtee ”avioliitto edellä”. Se merkitsee, että vaaditaan kaikkien seurakuntien avaavan kirkkojensa ovet samaa sukupuolta olevien vihkimisille.

Tällä kertaa Tulkaa Kaikki -liikkeellä on 34 ehdokaslistaa eri seurakunnissa. Ehdokkaita on jo yli 500 eri puolilla Suomea.

Vaalikampanjan avaustilaisuuden puheissa korostui Helsingin tuomioseurakunnan päätös avata ovet kaikille seurakuntalaisille

Manantai-iltana Helsingin Tuomioseurakunnan seurakuntaneuvosto päätti, että myös samaa sukupuolta olevat parit voivat varata seurakunnan tiloja vihkimistä varten. Omassa puheenvuorossaan Jorma Hentilä kertoi maanantai-illan päätöksestä. Alun perin idea taisi tulla juuri Hentilältä.

Audio
Jorma Hentilä kertoo Tuomioseurakunnan seurakuntaneuvostossa tehdystä päätöksestä avata ovet kaikille seurakuntalaisille.

Englantia puhuva häirikkö työntyi tilaisuuteen huutelemaan juuri, kun Pekka Haavisto oli aloittamassa omaa puheenvuoroaan. Haavisto on nyt ensi kertaa äänestäjänä, kun hän on liittynyt kirkon jäseneksi. Liittymiseen vaikuttivat edellisen piispan Irja Askolan ja arkkipiista Kari Mäkisen sovinnolliset puheenvuorot.

Audio
Osa Pekka Haaviston puheenvuorosta. Alussa kuuullaan tilaisuuteen iskeneen "toisinajattelijan" julistusta.

Vihreiden varapuheenjohtajan Maria Ohisalon puheenvuorossa kävi ilmi, että kirkossa joudutaan pohtimaan samoja kysymyksiä kuin muuallakin yhteiskunnassa – esim. ilmastonmuutosta ja pakolaiskysymystä.

Audio
Vihreiden vapauheenjohtaja Maria Ohisalo

Muusikko ja säveltäjä Petri Laaksonen esitti puheenvuorossaan kritiikkinsä niille, jotka haluavat ”eheyttää” erilaiset ihmiset ja kieltävä kahden ihmisen rakkauden.

Audio
Osa muusikko Petri Laaksosen puheenvuorosta

Yhteinen hääkuva otettiin kesällä kirkon portailla – pidemmälle ei päästetty

Viime kesänä Helsinki Priden aikaan noin 40 samaa sukupuolta olevaa hääparia kokoontui Tuomiokirkon portaille yhteiseen hääkuvaan. Päästiin kirkon portaille mutta ei sisälle kirkkoon. Nyt, vajaa puoli vuotta myöhemmin kirkon ovet aukenivat. Maija Majuri puheenvuorossaan iloitsi tapahtuneesta kehityksestä.

Audio
Maija Majuri kertoo, miten Tulkaa Kaikki -liike on organisoitunut Lohjalla. Hän myös iloitsee siitä, että enää ei jätetä kirkon portaille, kuten kesän "hääkuvassa", vaan päästään sisään kirkkoon.

2 kommenttia

Seurakuntavaalit on pidetty. Tulkaa kaikki -liikkeen suunnalta viestitetään tyytyväisyyttä menestyksestä. Heidän verkkosivuillaan ( https://tulkaakaikki.net/ ) on kapasiteettiongelmaa, mutta Facebook-sivulla ( https://www.facebook.com/tulkaakaikkiliike/ ) on tietoa siitä, keitä liikkeen piiristä tuli eri puolilla maata valituksi.

Alustava äänestysprosentti on 14,4 prosenttia, joka on alempi kuin viime seurakuntavaaleissa. Vaaleissa valittiin 384 seurakunnassa yhteensä noin 8 300 luottamushenkilöä. Ehdolla tehtäviin oli noin 16 700 henkilöä.

Henkilöitä vaihtui uusiin runsaasti; lähes puolet. Alle 30-vuotiaiden osuus on laskussa. Se on nyt 5,7 prosenttia. Valituksi tulleiden keski-ikä on 55,5 vuotta. Naisia valituista on 54,8 prosenttia, joka on hieman enemmän kuin edellisvaaleissa.