Helsingin tuomiokirkkoseurakunta avasi tilansa myös samaa sukupuolta olevien vihkimistä varten

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Helsingin tuomiokirkko

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto päätti maanantaina 5.11. yksimielisesti, että jatkossa myös samaa sukupuolta olevat parit voivat varata Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan tiloja vihkimistä varten tilavarauskäytäntöjen mukaisesti.

Päätöksestä kerrotaan seurakunnan verkkosivuilla.

Päätöksen pohjalla on 15 seurakuntaneuvoston jäsenen ja varajäsenen allekirjoittama, seurakuntaneuvostolle osoitettu aloite, jossa esitettiin, että maaliskuussa 2017 voimaan tulleen avioliittolain muutoksen myötä myös Tuomiokirkkoseurakunnan tilat olisivat tasapuolisesti kaikkien seurakuntalaisten käytettävissä.

Käytäntö on voimassa tiistaista 6. marraskuuta 2018 alkaen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoja ovat esimerkiksi tuomiokirkko, Vanha kirkko sekä Suomenlinnan kirkko

Tuomiokirkkoseurakunnan verkkosivuijen mukaan tuomiokirkkoseurakunnan lisäksi Helsingissä myös Haagan, Herttoniemen, Kallion, Malmin, Munkkiniemen, Pakilan, Paavalin ja Töölön seurakuntaneuvostot ovat päättäneet, että kyseisten seurakuntien kaikki tilat ovat käytettävissä samaa sukupuolta olevien parien juhliin, mukaan lukien vihkiminen tai siunaaminen. Lisäksi kirkkoherran päätöksellä Oulunkylän ja Vartiokylän seurakunnan tilat ovat kaikkien parien käytettävissä.

5 kommenttia

Sallii siis TUOMIO-kirkossa vihkiä, mutta ei vihi. Eli tuollahan vihkimisen voi virallisesti hoitaa samaa sukupuolta olevalle parille vain uskomuksista vapaa Maistraatti. Koska kirkon uskovaisenemmistö ei hyväksy Suomen avioliittolakia.

Aiemmin sorrui itsekin (vähän) ajattelemaan että Suomen luterilaisen kirkon olisi hyvä ottaa mallia Ruotsin vastaavasta. Mutta sitten kun satuin lukemaan, mitä kamalaa vihapuhetta uskonlikaaja martin lutherkin kirjoitti homoista, järkiinnyin.

Suomessa olisi ainoa hyvä vaihtoehto edistyä avioliittojen vihkimissä yhdenvertaisuuteen, Suomen perustuslain hengen mukaisesti uskonnoistavapauteen, eli että kaikki avioliitot vihkivirallistettaisiin yhdenvertaisesti Maistrattien toimesta.

Erillisen avioliittovihkioikeuden lukuisille uskomuskuppikunnille (joita on Suomessakin toista sataa) ovat vain "upottava suo" ja eriarvoistamisen syntipukkeja.

Sateenkaari-avioparit ovat nyt Suomessa sen onnettoman asian armoilla, mitä se joku uskomuskuppikunta (päivittämättömissä, auttamattomasti vanhentuneisa) uskomusideologia-kirjasissaan avioliitosta on kyseisen uskomuksen sepustaneitten _miesten_ asenteissa kirjoitellut. Ja esim. kristinuskomuksen raamattuhan on niin pakanallista tarinaa, avioliitoistakin, ettei sitä uuteen uskoon kirjoittamatta siitä luonnonmukaista saada.

Turhaa on taistella uskomuksien tervehenkistämisessä, kun asian voi hoitaa suurella hyvällä tunteella ja sydämellä, maallisen hyvän uskonnoistavapauden kautta.
Joten kannattaa politiikassa panostaa uskomuksista eron ottamiseen ja säädättää uskomukset siihen, niille luontaisesti sopivaan asemaan, eli harrastustoiminnaksi ja
luoda ilosanoma aviopareille, täysiin yhdenvertaisen yhteiskunta-Maistraatti-aviosiunauksen saamiseen, ihan kuten Ranskassa ja Saksassakin on tehty on pitkät ajat ja avioliitto-vihkimiset toimivat niissä moni-uskomus-ongelmitta.

Suomessahan ollaan vielä takapajulassa siinäkin että väestökirjanpitoa on levällään sekalaisissa seurakunnissakin, eli tuokin pitäisi ehdottomasti saada kokonaisuutena Maistraatin hyvään haltuun. Niin tuossakin saavutettaisiin yhdenvertaisuus.
Perusteluna sekin että osa uskomuskuppikunnista nykyisellään voi hoitaa väestökirjanpidon osaa, mutta osa uskomuskunnista ei, eli tuokin on ristiriitainen sekametelisoppa, uskomusten vuoksi.
uskomuksethan pitävät kaikki toisiaan harhaoppisina, mistä aiheutuu sekin huono asia, että ne tuotamyöten uskottelevat toisten avioliittoja muka ariarvoisiksi.

Yhteiskunnallisesti rakkain tilannehan olisi se että kaikki avioparit voitaisiin vihkiä samalla hyvällä vihkikaavalla - Suomen yhteiskunnan siten lähimmäisenrakkaasti osoittaessa yhdenvertaista arvostusta kaikkia aviopareja kohtaan.
Ja kunkin aviopari voi sitten toki järkätä epävirallisia uniikkeja juttuja ihan omien mielihalujensa mukaan.
Opinkappaleiksi nostettujen yksityiskohtien tarkastelu kulloisenkin aikakauden käsityksiä vasten on perusteltua.