Helsingin tuomiokirkkoseurakunta avasi tilansa myös samaa sukupuolta olevien vihkimistä varten (juttukommentit)

Sallii siis TUOMIO-kirkossa vihkiä, mutta ei vihi. Eli tuollahan vihkimisen voi virallisesti hoitaa samaa sukupuolta olevalle parille vain uskomuksista vapaa Maistraatti. Koska kirkon uskovaisenemmistö ei hyväksy Suomen avioliittolakia.

Aiemmin sorrui itsekin (vähän) ajattelemaan että Suomen luterilaisen kirkon olisi hyvä ottaa mallia Ruotsin vastaavasta. Mutta sitten kun satuin lukemaan, mitä kamalaa vihapuhetta uskonlikaaja martin lutherkin kirjoitti homoista, järkiinnyin.

Suomessa olisi ainoa hyvä vaihtoehto edistyä avioliittojen vihkimissä yhdenvertaisuuteen, Suomen perustuslain hengen mukaisesti uskonnoistavapauteen, eli että kaikki avioliitot vihkivirallistettaisiin yhdenvertaisesti Maistrattien toimesta.

Erillisen avioliittovihkioikeuden lukuisille uskomuskuppikunnille (joita on Suomessakin toista sataa) ovat vain "upottava suo" ja eriarvoistamisen syntipukkeja.

Sateenkaari-avioparit ovat nyt Suomessa sen onnettoman asian armoilla, mitä se joku uskomuskuppikunta (päivittämättömissä, auttamattomasti vanhentuneisa) uskomusideologia-kirjasissaan avioliitosta on kyseisen uskomuksen sepustaneitten _miesten_ asenteissa kirjoitellut. Ja esim. kristinuskomuksen raamattuhan on niin pakanallista tarinaa, avioliitoistakin, ettei sitä uuteen uskoon kirjoittamatta siitä luonnonmukaista saada.

Turhaa on taistella uskomuksien tervehenkistämisessä, kun asian voi hoitaa suurella hyvällä tunteella ja sydämellä, maallisen hyvän uskonnoistavapauden kautta.
Joten kannattaa politiikassa panostaa uskomuksista eron ottamiseen ja säädättää uskomukset siihen, niille luontaisesti sopivaan asemaan, eli harrastustoiminnaksi ja
luoda ilosanoma aviopareille, täysiin yhdenvertaisen yhteiskunta-Maistraatti-aviosiunauksen saamiseen, ihan kuten Ranskassa ja Saksassakin on tehty on pitkät ajat ja avioliitto-vihkimiset toimivat niissä moni-uskomus-ongelmitta.

Suomessahan ollaan vielä takapajulassa siinäkin että väestökirjanpitoa on levällään sekalaisissa seurakunnissakin, eli tuokin pitäisi ehdottomasti saada kokonaisuutena Maistraatin hyvään haltuun. Niin tuossakin saavutettaisiin yhdenvertaisuus.
Perusteluna sekin että osa uskomuskuppikunnista nykyisellään voi hoitaa väestökirjanpidon osaa, mutta osa uskomuskunnista ei, eli tuokin on ristiriitainen sekametelisoppa, uskomusten vuoksi.
uskomuksethan pitävät kaikki toisiaan harhaoppisina, mistä aiheutuu sekin huono asia, että ne tuotamyöten uskottelevat toisten avioliittoja muka ariarvoisiksi.

Yhteiskunnallisesti rakkain tilannehan olisi se että kaikki avioparit voitaisiin vihkiä samalla hyvällä vihkikaavalla - Suomen yhteiskunnan siten lähimmäisenrakkaasti osoittaessa yhdenvertaista arvostusta kaikkia aviopareja kohtaan.
Ja kunkin aviopari voi sitten toki järkätä epävirallisia uniikkeja juttuja ihan omien mielihalujensa mukaan.
 • 2 / 5
 • smo
 • smo
 • 11.11.2018 13:48
Opinkappaleiksi nostettujen yksityiskohtien tarkastelu kulloisenkin aikakauden käsityksiä vasten on perusteltua.
 • 3 / 5
 • human
 • 11.11.2018 13:59
Uutiseen liittyen, on myös aika heikohkotasoista journalismia se että vain evluttien ja korostuneesti Pks evluttien avioliitto-ongelmista uutisia pukataan, vaikka Suomessa toimii toistasataa rekisteröitynyttä uskomuskuntaa.

Kiinnostavaa olisi uutiskuulla, miten hindulaiset, buddhalaiset, suomenuskoiset, helluntailaiset, lestadiolaiset, jehovantodistajat, ortodoksien eri lahkot, sunnit, shi'iat, katolilaiset, juutalaiset, evankelikaaiiset, ... asennoituvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöiihin ja Suomen yhdenvertaiseen avioliittolakiin, miten niiden uskomusjohtajat ja miten niiden uskomusta harrastavien joukko.

Kysymyskooste noista kullekin lähetettynä ja vastausten uutisointi ei kait olisi sen työläämpi kuin uutisten tuottamiseen kuukausittain evluttien avio-ongelmista kuluva aika. Etenkin kun evlutit niittävät tuolla toistuvalla uutisoinnilla mainetta erittäin avio-ongelmaisena uskomusharrastuskuntana. Ja kun Suomessa nyt käytännössä kuitenkaan ei olla uskontopohjainen valtio enään sentään, ei ainakaan virallisesti, vaikka uskomuksia roikkuukin yhä laeissa mukana ja vaikka kansainvälisten uskonnonvapaustutkimusten mukaan Suomi on vielä keskitason alapuolella ajatustenvapaudessa, uskonnoistavapaudessa, eli Tsadin kanssa samalla tasolla
(lähde: https://freethoughtreport.com/ranking-index-2018/).
 • 4 / 5
 • smo
 • smo
 • 11.11.2018 14:24
Suomessa ev-lut kirkko on ainoa uskonnollinen yhteisö, jonka kohdalla avioliittoasiassa on epäselvä tilanne lainsäädännön suhteen. Pääkaupunkiseudulla on eniten avauksia kirkon liberaalimpien voimien tekemässä haastamisessa. Suomenuskoisten myönteinen suhtautuminen on tällä sivustolla uutisoitu. Muista uskontokunnista ei ole merkittäviä avauksia asian suhteen. Ehkäpä asiaa vielä selvitellään.
 • 5 / 5
 • Kolmoisritti
 • 12.11.2018 22:44
Suomenlinnan kirkko pitäisi minusta palauttaa ortodoksikirkoksi.