Uruguay hyväksyi itsemäärittelyyn perustuvan translain

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Uruguayn kongressi on hyväksynyt lain, joka sallii transsukupuolisen henkilön valita juridiseksi sukupuolekseen sopivamman vaihtoehdon. Kongressin torstaina 18. lokakuuta hyväksymä laki oli jo aiemmin hyväksytty senaatissa.

Lainsäädäntöön kuuluu säännökset valtion rahoittamasta sukupuolenkorjausprosessista. Lisäksi julkishallinnon virkoihin tulee prosentin suurinen kiintiö transsukupuolisille.

Infobae: Uruguay aprobó la Ley Integral para Personas Trans

PinkNews: Uruguay approves ground-breaking trans rights reform

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettava lainsäädäntö on Uruguayssa maailman mittakaavassa kattava. Samaa sukupuolta olevien väliset suhteet tulivat laillisiksi vuonna 1934. Suojaikäraja on siitä lukien ollut sama riippumatta osapuolten sukupuolesta. Sekä seksuaalisen seksuaali- että sukupuolivähemmistöjä koskeva kattava syrjintäsuojalaki säädettiin vuosina 2003 ja 2004. Samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustettiin vuonna 2008 ja vuodesta 2009 samaa sukupuolta olevat parit saivat oikeuden adoptioon. Vuonna 2009 transsukupuolisille säädettiin myös oikeus juridisen sukupuolen vahvistamiseen. Samaa sukupuolta olevat parit saivat oikeuden avioliittoon vuonna 2013 ja samalla naisparit saivat oikeuden hedelmöityshoitoihin. Alaikäisten eheytysterapiat kiellettiin vuonna 2017. Vuonna 2018 kiellettiin intersukupuolisille lapsille tehtävät ei-välttämättömät kirurgiset operaatiot.

Suomen jo valmistettu translaki jumissa

Suomen nykyinen lainsäädäntö vaatii lisääntymiskyvyttömyyttä juridisen sukupuolensa vahvistavalta. Sosiaali- ja terveysministeriö on jo valmistellut esityksen translaiksi edellisellä vaalikaudella, mutta tuolloin hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit eivät hyväksyneet esityksen antamista eduskunnalle, eikä nykyhallituskaan ole translakiuudistusta edistänyt perussuomalaisten ja sittemmin sinisten vastustuksen vuoksi. 

Suomi on saanut kritiikkiä lainsäädännön syrjivyydestä. Juridisen sukupuolensa muuttavan transsukupuolisen on saatava diagnoosi ja läpikäytävä steriliteettiin johtavia lääketieteellisiä hoitoja. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen nykyisen translainsäädännön ongelmiin.

Suomessa on myös avattu keskustelu ns. kolmannen juridisen sukupuolen ottamisesta käyttöön.

1 kommenttia

Juttelin elokuulla Helsingissä turisteina käymässä olleen uruguaylaisen (hetero)pariskunnan kanssa ja he kyselivätkin kovasti, miten uskonnollista täällä on ja miten täällä on aborttiasia yms. He kertoivat myös että Uruguay on maallistuneempi, paljon vähemmän uskonnollinen kuin mitä naapurimaansa Argentiina ja Brasilia ovat.
Eli tuolle uutiselle on siten selvä perustekin.