Kansanedustaja Jani Toivolan asumisjärjestelyt ja taksikyydit puhuttavat
Uutinen
Yhteiskunta
Sami Mollgren
4
Kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) runasas taksin käyttö ja hänen asumisjärjestelynsä ovat esillä Iltalehdessä.
Iltalehti kertoi maanantaina Toivolan käyttäneen eduskunnan hänelle myöntämää taksikorttia 20.4.2015-31.8.2018 välisenä aikana kaikkiaan 1 039 kertaa, 22 000 euron edestä. Kansanedustaja päättää taksikortin käytöstä itsenäisesti edustajantehtävää hoitaessaan. Yksittäisen matkan summa ei saa ylittää 70 euron rajaa.
Iltalehdelle Toivola kertoi, että kaikki taksikortilla maksetut matkat ovat liittyneet edustajantehtävän hoitamiseen. Hän on kertonut vierailleensa yli sadassa oppilaitoksessa ja ollut puhujana yli sadassa seminaarissa tai muussa tapahtumassa. Hän kertoo muuten käyttävänsä joukkoliikennettä sekä polkupyörää. Silloin, kun hän tarvitsee matkaan autoa, on käytössä taksi. Toivola ei omista ajokorttia tai autoa.
- Taksin avulla pystyn useammin sanomaan ein sijaan kyllä, toteaa Toivola Facebookissa julkaisemassaan asiaa koskevassa kommentissa.
Tiistaina Iltalehti nosti esiin Toivolan asumisjärjestelyt ja eduskunnan maksaman 1 315,75 euron kuukausittaisen korotetun kulukorvauksen. Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntaan valittu Toivola on vuonna 2016 ilmoittanut eduskunnan hallinto- ja palveluosastolle asuvansa vakituisesti Riihimäellä, yli 30 kilometrin päässä eduskuntatalosta. Lehden mukaan Toivolan asunto Riihimäellä on kuitenkin tyhjillään ja myynnissä. Niin eduskunnan sivuilla kuin Facebook-sivullaan Toivola ilmoittaa kotikaupungikseen Helsingin.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
- Vietämme ison osan ajasta Helsingissä työni ja tyttäreni päivähoidon vuoksi. Olen arjessa tyttäreni yksinhuoltaja ja tämä on sen myötä ollut meille paras käytäntö. Arjen tukiverkot ovat Helsingissä, toteaa Toivola Iltalehdelle.
Asiassa ei ole menetelty lain vastaisesti.
Media on viime aikoina nostanut esiin muidenkin kansanedustajien kulukorvauksia.
Toivola on edistänyt esimerkiksi erilaisia hlbti-vähemmistöihin liittyviä lakihankkeita. Toivola on esimerkiksi esittänyt kolmannen juridisen sukupuolen käyttöönottamista Suomessakin. Toivola valittiin myös vuonna 2015 perustetun eduskunnan hlbti-verkoston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.
Sen sijaan, että herra Toivola ottaisi vastuun tekemisistään ja myöntäisi verovarojen häikäilemättömän hyväksikäytön, löytyy tältä varsin suulaalta ja sanavalmiilta politiikolta vastaus joka asiaan kuin apteekin hyllyltä. Ahneudella ei ole näköjään mitään rajaa kun politiikon kova palkkakaan ei näytä riittävän, vaan otetaan kaikki mistä vähänkin irtoo. Onhan yli 1300 euroa kuukaudessa huijarille kiva lisätulo... Kysynpä vaan, jotta mitenköhän kävisi ja millaset rapsut tulisi tavalliselle kadun tallaajalle, jos syyllistyisi vastaavaan vilppiin KELA:n/SOSSU:n kanssa tukia hakiessaan?!
Todella tekopyhää ja läpinäkyvää siirtää kirjansa Helsinkiin vasta sen jälkeen kun on jäänyt vilpillisestä toiminnastaan kiinni. Ei tarvita suurta älykkyyosamäärää tajuamaan, jotta kirjojen pitämiseen toisella paikkakunnalla, missä hän ei edes asu, kun asuntokin on tyhjä, on ahneuksissaan ylimääräisen etuudesta hyötyminen. Erittäin itsekästä ja laskelmoivaa toimintaa kansanedustajalta! Turha siis peitellä jälkiään ja ottaa vilpittömyyden haarniskaa ylleen kun "kissa on nostettu pöydälle".
Mitä taas tulee taksin käyttöön, luulisi siinäkin olevan joku kohtuus ja rajansa kullakin, mutta ei. Noin 26 000 euroon nousevaa taksilaskua ei voi todellakaan perustella ajan säästämisellä tai että liikkuminen olisi ollut muutoin hankalaa, kun Helsingin Taksi-Data Oy:n yhteenvedosta käy ilmi, että herra on ottanut perseensä alle taksin jopa 1,5km matkallekin. Silkkaa laiskuutta ja välinpitämättömyyttä!
Mikäs se on laiskan, mukavuudenhaluisen ja hyötyliikuntaakin karttavan miehen ajellessa veronmaksajien piikkiin, kun siihen on kerran annettu lupa ja kun tarjolla on yhteiskunnan parempiosaisten luontaisetu. Laiskuudessa viittaan hänen loistaessaan poissaoloillaan työpaikaltaan (140/455 istuntoa), joten taksilla on huristeltu tässä suhteessa paljon turhiakin menoja, jotka olisi voinut halutessaan välttää. "Aktiivinen taksin käyttö ei Toivolan tapauksessa tarkoita aktiivisuutta eduskunnassa". Esim. 7 kuukauden perodin aikana hän on ollut poissa istunnoista peräti 89 kertaa, joten turha uhriutua, laittaa kaikkea masennuksen piikkiin ja hakea tässäkin ihmisten sympatioita. Sairaslomansakin aikana hän on kurvaillut taksilla aktiivisesti huikeat 45 kertaa -ei ainakaan työasioita, vaikka hän niin väittääkin, koska oikeasti masentuneena ihminen ei kykene hoitamaan työasioita, eikä lain mukaan sairaslomalla saisi mennä töihin, ainakaan meillä!
Joillakuilla ei tunnu selvästikään omatunto kolkuttavan ja moraali tuntuu olevan löyhässä kun mennään sieltä, mistä aita on matalin ja yritetään vielä pitää samaan aikaan yllä ulkokultaista -rehellisen ja luotettavan miehen imagoa. Ikävä kyllä kulisseilla on tapana sortua jossakin vaiheessa ja valheet sekä epärehellisyys tulevat päivänvaloon. En olisi uskonut, että hänkin olisi näin kiero ja liero mies, mutta aika monella politiikolla näyttää olevan likaiset jauhot pussissa!
Äreät vanhat äijät -podcast sivuaa myös aihetta Yhdellä talous kenossa, pari asuu saunatuvassa, yksi ei tiedä asuinpaikkaansa... Pystyvätkö kansanedustajat oikeasti hoitamaan kansantaloutta? https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005835045.html
Itselläni ei ole hirveän selkeää kantaa siitä, kuinka oikein tai väärin kansanedustaja on menetellyt.
Tavallisen veronmaksajan näkökulmasta verovaroin kerättyä yhteistä hyvää on kuitenkin taksilla suhaten pantu melko surutta kiertoon, koska Toivolalle "se on tapa tehdä töitä". Toisaalta, tuo raha pyörittää taloutta ja osa siitä palautuu takaisin verokirstuun.
Ei voi kuitenkaan välttää ajatusta, etteikö tuo ympärinsä suhaaminen ja "ein sijaan kyllä" olisi kansanedustajan varsinaisten tehtävien hoidon asemesta paremminkin vaalityötä; taksikortin avustuksella huolehditaan siitä, että pysytään nykyisten ja tulevien äänestäjien mielessä. Kierretään eduskunnan taksikortilla vaalitilaisuuksien kaltaisesti olemassa "läsnä mahdollisimman monessa paikassa ja tehokkaasti".
Asuntokysymyksessä mietin sitä, että sijoitusasuntona ollut asunto on mahdollista myydä ilman myyntivoittoveroseuraamuksia, kunhan siinä on asunut itse vähintään kaksi vuotta - kaiketi edes paperilla.
Lakia Toivola ei liene rikkonut. Ehkä pitäisi keskustella kriittisemmin kansanedustjien kulukorvauksista ja asiaan liittyvästä "omasta harkinnasta" yleisemmällä tasolla.