Kansanedustaja Jani Toivolan asumisjärjestelyt ja taksikyydit puhuttavat (juttukommentit)

Sen sijaan, että herra Toivola ottaisi vastuun tekemisistään ja myöntäisi verovarojen häikäilemättömän hyväksikäytön, löytyy tältä varsin suulaalta ja sanavalmiilta politiikolta vastaus joka asiaan kuin apteekin hyllyltä. Ahneudella ei ole näköjään mitään rajaa kun politiikon kova palkkakaan ei näytä riittävän, vaan otetaan kaikki mistä vähänkin irtoo. Onhan yli 1300 euroa kuukaudessa huijarille kiva lisätulo... Kysynpä vaan, jotta mitenköhän kävisi ja millaset rapsut tulisi tavalliselle kadun tallaajalle, jos syyllistyisi vastaavaan vilppiin KELA:n/SOSSU:n kanssa tukia hakiessaan?!

Todella tekopyhää ja läpinäkyvää siirtää kirjansa Helsinkiin vasta sen jälkeen kun on jäänyt vilpillisestä toiminnastaan kiinni. Ei tarvita suurta älykkyyosamäärää tajuamaan, jotta kirjojen pitämiseen toisella paikkakunnalla, missä hän ei edes asu, kun asuntokin on tyhjä, on ahneuksissaan ylimääräisen etuudesta hyötyminen. Erittäin itsekästä ja laskelmoivaa toimintaa kansanedustajalta! Turha siis peitellä jälkiään ja ottaa vilpittömyyden haarniskaa ylleen kun "kissa on nostettu pöydälle".

Mitä taas tulee taksin käyttöön, luulisi siinäkin olevan joku kohtuus ja rajansa kullakin, mutta ei. Noin 26 000 euroon nousevaa taksilaskua ei voi todellakaan perustella ajan säästämisellä tai että liikkuminen olisi ollut muutoin hankalaa, kun Helsingin Taksi-Data Oy:n yhteenvedosta käy ilmi, että herra on ottanut perseensä alle taksin jopa 1,5km matkallekin. Silkkaa laiskuutta ja välinpitämättömyyttä!
Mikäs se on laiskan, mukavuudenhaluisen ja hyötyliikuntaakin karttavan miehen ajellessa veronmaksajien piikkiin, kun siihen on kerran annettu lupa ja kun tarjolla on yhteiskunnan parempiosaisten luontaisetu. Laiskuudessa viittaan hänen loistaessaan poissaoloillaan työpaikaltaan (140/455 istuntoa), joten taksilla on huristeltu tässä suhteessa paljon turhiakin menoja, jotka olisi voinut halutessaan välttää. "Aktiivinen taksin käyttö ei Toivolan tapauksessa tarkoita aktiivisuutta eduskunnassa". Esim. 7 kuukauden perodin aikana hän on ollut poissa istunnoista peräti 89 kertaa, joten turha uhriutua, laittaa kaikkea masennuksen piikkiin ja hakea tässäkin ihmisten sympatioita. Sairaslomansakin aikana hän on kurvaillut taksilla aktiivisesti huikeat 45 kertaa -ei ainakaan työasioita, vaikka hän niin väittääkin, koska oikeasti masentuneena ihminen ei kykene hoitamaan työasioita, eikä lain mukaan sairaslomalla saisi mennä töihin, ainakaan meillä!

Joillakuilla ei tunnu selvästikään omatunto kolkuttavan ja moraali tuntuu olevan löyhässä kun mennään sieltä, mistä aita on matalin ja yritetään vielä pitää samaan aikaan yllä ulkokultaista -rehellisen ja luotettavan miehen imagoa. Ikävä kyllä kulisseilla on tapana sortua jossakin vaiheessa ja valheet sekä epärehellisyys tulevat päivänvaloon. En olisi uskonut, että hänkin olisi näin kiero ja liero mies, mutta aika monella politiikolla näyttää olevan likaiset jauhot pussissa!
Nyt Ilta-Sanomat on tehnyt selvityksiä. Se kertoo, että "Kansanedustaja Jani Toivolalle kova tili kouluvierailuista" ( https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005835589.html )

Iltalehti jatkaa Toivolan asuntokysymyksistä otsikolla "Jani Toivolan muutto Riihimäelle herättää kysymyksiä, sillä tytär sai jatkaa päiväkodissa Helsingissä - erityiskohtelu mahdollista kansanedustajille" ( https://www.iltalehti.fi/politiikka/681bb8c4-0058-4222-8e88-265be11e0687_pi.shtml )

Kohun syntymisen jälkeenhän Toivola ilmoitti siirtyvänsä kirjoille Helsinkiin.

Toivola oli torstaina vieraana Enbuske, Veitola & Salminen ohjelmassa MTV3-kanavalla. Televisiokanavan verkkosivuilla otsikoidaan: Kohun keskellä oleva Jani Toivola puolusti kansanedustajien kulukorvausta EVS:ssä: "Kikkailuun sitä ei kuulu käyttää" ( https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kohun-keskella-oleva-jani-toivola-puolusti-kansanedustajien-kulukorvausta-evs-ssa-kikkailuun-sita-ei-kuulu-kayttaa/7082238#gs.kv7izIs ). Maria Veitola aloitti Toivolan haastattelun suorassa lähetyksessä kysymällä "Tulitko tänne taksilla?" ( https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/maria-veitola-hiillosti-vihreiden-jani-toivolaa-suorassa-lahetyksessa-tulitko-tanne-taksilla/7082256#gs.lcNtymo )

Äreät vanhat äijät -podcast sivuaa myös aihetta Yhdellä talous kenossa, pari asuu saunatuvassa, yksi ei tiedä asuinpaikkaansa... Pystyvätkö kansanedustajat oikeasti hoitamaan kansantaloutta? https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005835045.html

Itselläni ei ole hirveän selkeää kantaa siitä, kuinka oikein tai väärin kansanedustaja on menetellyt.

Tavallisen veronmaksajan näkökulmasta verovaroin kerättyä yhteistä hyvää on kuitenkin taksilla suhaten pantu melko surutta kiertoon, koska Toivolalle "se on tapa tehdä töitä". Toisaalta, tuo raha pyörittää taloutta ja osa siitä palautuu takaisin verokirstuun.

Ei voi kuitenkaan välttää ajatusta, etteikö tuo ympärinsä suhaaminen ja "ein sijaan kyllä" olisi kansanedustajan varsinaisten tehtävien hoidon asemesta paremminkin vaalityötä; taksikortin avustuksella huolehditaan siitä, että pysytään nykyisten ja tulevien äänestäjien mielessä. Kierretään eduskunnan taksikortilla vaalitilaisuuksien kaltaisesti olemassa "läsnä mahdollisimman monessa paikassa ja tehokkaasti".

Asuntokysymyksessä mietin sitä, että sijoitusasuntona ollut asunto on mahdollista myydä ilman myyntivoittoveroseuraamuksia, kunhan siinä on asunut itse vähintään kaksi vuotta - kaiketi edes paperilla.

Lakia Toivola ei liene rikkonut. Ehkä pitäisi keskustella kriittisemmin kansanedustjien kulukorvauksista ja asiaan liittyvästä "omasta harkinnasta" yleisemmällä tasolla.
  • 3 / 4
  • Public eye
  • 21.9.2018 12:55
Tilaisuus tekee varkaan. Ja varkaudestahan tässä ei edes ole kysymys, Timo Soinin tavoin Jani Toivola voi todeta, että lakia ei ole rikottu.

Kansanedustajien monet tavallisen kansan ulottumattomissa olevat etuisuudet ovat peräisin aivan erilaisesta maailmasta kuin missä nykyisin elämme. Niiden perkaaminen olisi syytä tehdä politiikan ja poliitikkojen arvostuksen palauttamiseksi edes osittain, jos se enää on mahdollista. Kaiken kaikkiaan kansanedustusjärjestelmä on kuitenkin paras tiedossa oleva tapa hoitaa yhteisiä asioita ja säätää meitä kaikkia koskevia lakeja.

Kokonaistaloudessa edustajiemme nauttimat edut ovat toki kuin hyttysen pieru Saharassa, mutta kansakunnan kaapin päältä näkyy kauas - valitettavasti vain tuntuu siltä, että sieltä näkeminen kauas on monelle vaikeaa.
Jotenkin tuntuu kohtuuttomalta nostaa asiassa kuin asiassa yksi henkilö kerrallaan tikun nokkaan ilman, että heräisi kysymys siitä, mitä muuta sieltä suosta löytyykään. Minulle ei esimerkiksi ole lainkaan selvää, millaisia korvauksia auton ja ajokortin omaavat kansanedustajat nostavat oman autonsa käytöstä ja miten näitä ajokilometrejä syynätään.
Olen myös sitä mieltä, sanoipa kansan syvien rivien enemmistö mitä tahansa, että kansanedustajan palkka ei ole yhtään liian suuri suhteutettuna heidän tekemäänsä - tai no - heidän tekemäkseen odotettavaan työhön. Vaihelua edustajien todellisuudessa tekemän työmäärän suhteen on ilmeisesti paljon. Toiset rientävät niska limassa valiokunnasta ja työryhmästä toiseen näkymättä usein sen vuoksi istuntosalissa, jossa toiset taas nuokkuvat kerrasta toiseen ainakin silloin, kun tietävät televisiokameroiden olevan paikalla.
Monet edut on kai tarkoitettu kompensoimaan varsinaisesta palkkauksesta johtuvaa vajausta. Tämä asia olisi syytä korjata niin, että kaikenlaisten lisien ja kulukorvausten määrä karsittaisiin minimiinsä ja edustajien saamat tulot ja kansanedustuslaitoksesta veronmaksajille koituvat menot olisivat mahdollisimman läpinäkyvästi arvioitavissa.