Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu koordinoivat ensimmäisen sateenkaarihistoriakuukauden Suomessa loka-marraskuussa 20.10.-20.11.2018. Asiasta kertoo Seta perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa.
Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä on nostamassa esiin joukko suomalaisia kulttuuri- ja muistiorganisaatioita. Historiakuukauteen osallistuvat muun muassa Aineen taidemuseo Torniosta, Ateneumin taidemuseo, AV-arkki, Goethe-instituutti, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet, Työväenarkisto, Työväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto.
- Kun puhutaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta, on vaikea välttää sellaisia sanoja kuin vaientaminen, näkymättömäksi tekeminen, salaaminen, sensuuri ja itsesensuuri. Mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on olemassa, se on löydettävissä rivien välistä, marginaalista, sivulauseista ja vinttikomeroiden salalokeroista. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista, kuvailee Kulttuuria kaikille -palvelun toiminnanjohtaja Rita Paqvalén.
Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu haluavat toivottaa niin muistiorganisaatiota ja taidelaitoksia, kouluja ja yhdistyksiä kuin yksityishenkilöitä mukaan. Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria lhbtiq-näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintömme. Luvassa on muun muassa tilaisuus teatterimaailman sateenkaarevuudesta, historiatilaisuus eduskunnassa tehdystä työstä lhbtiq-oikeuksien eteen sekä Setan seniorityön muistelutapahtuma sateenkaari-ihmisille.
Sateenkaarihistoriakuukauden verkkosivuilla kerrotaan, miten organisaatiot, koulut ja yksityishenkilöt voivat osallistua. Esiin nostetaan myös sosiaalisen median tunnisteet #sateenkaarihistoriakuukausi, #queerhistoriskmånad ja #queerhistorymonth.
Historiakuukauden viimeinen viikko keskittyy sukupuolen moninaisuuteen, transihmisiin ja intersukupuolisiin. Kuukausi päättyy kansainväliseen transmuistopäivään Transgender day of Remembrance 20. marraskuuta.
Oman tapahtuman ilmoittaminen osaksi ohjelmaa
Seta kerää kaikki Sateenkaarihistoriakuukauteen liittyvät tapahtumat ja muun ohjelman omille sivuille osoitteessa seta.fi/historiakuukausi. Ohjelman voi ilmoittaa saman sivun kautta. Sivulle tulee kalenteri, jossa historiakuukauden tapahtumat näkyvät ja Seta tekee niistä jokaisesta vähintään kaksi Facebook-päivitystä ja yhden Instagram-postauksen. Lisäksi tapahtumat näkyvät Setan järjestöuutiskirjeessä ja uutisissa verkkosivuilla.
Sateenkaarihistoriakuukausi on jatkoa Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun vuosina 2016–2018 toteutuneelle Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeelle.