YLEn sisällä keskustelua homoista ja lesboista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Ensimmäistä kertaa YLEn historian aikana keskustellaan henkilökuntalehti Linkissä avoimesti YLEssä töissä olevista homoista ja lesboista. Haastateltujen homojen ja lesbojen joukko on etusivulla ryhmäkuvassa. Jutun otsikossa kysytään, voisiko julkilesbo olla uutistenlukijana. Jutussa ihmiset esiintyvät omilla nimillään, mutta koska lehti on sisäinen tiedonvälityskanava, tässä referatissa heistä on vain nimen etukirjaimet.

Johanna Korhosen potkut saivat aikaan keskustelua myös YLEn sisällä. Onko yhtiö salliva ja tuoko hlbti-näkökulma mitään lisäarvoa?

Nykyisin Pohjois-Suomessa työskentelevä T. ei ole kokenut syrjintää. Hän oli 80-luvulla barrikaadeilla tämän asian suhteen eikä halunnut vaieta. Suhtautuminen uutistoimituksessa oli silloin ennakkoluulotonta. Mutta se, että tähän Linkin juttuun jouduttiin haravoimaan haastateltavia, ja jotkut sanoivat "ei", se kertoo, että asia ei ole ongelmaton.

Muutama kieltäytynyt sanoo, että julkinen ulostulo esimiehenä ei ehkä lisäisi katu-uskottavuutta.

Ruutukasvo H. miettii mukaantuloaan. Jos aikoisin uutisankkuriksi, en ehkä lähtisi tähän juttuun mukaan. Usea haastateltu pitää YLEä sallivana työyhteisönä. On kuitenkin niitäkin, jotka ovat eri mieltä, vaikka syrjintää tekojen tasolla ei ole sattunutkaan kohdalle. Päällikkö P. sanoo, että hiljaista syrjintää on. Jätetään sanomatta asioita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toimittaja S. sanoo, että hän on kohdannut rasistisia, seksistisiä ja homofobisia heittoja, mutta ei jaksa niihin aina puuttua. Myös toimittaja/ohjaaja P. on kohdannut negatiivisia asenteita ja näennäissuvaitsevaisuutta.

Yksi kääntäjä kertoo, että privaattielämä on yksityisasia ja voi itse päättää, mitä siitä kertoo,. Hän ei pidä olennaisena kertoa homoudestaan työpaikalla. Hän sanoo osaavansa työnsä ja muutkin arvostavat sitä, nekin joille homous on pelottava asia.

Toimittaja M. on aina halunnut elää avoimesti, kotona ja työssä. Muuten joutuisi olemaan varovainen ja etäinen, eikä hän halua sellaista elämää.

Toimittaja T sanoo, että avoimena voi käyttää koko persoonallisuuttaan. Hän haastatteli aikoinaan arkkipiispaa, ja uskoo, että hänen oma orientaationsa vaikutti näkökulmaan.

Vähemmistöt ovat YLElle tärkeitä. Homoja/lesboja on saman verran kuin ruotsinkielisiä. Päällikkönä toimiva L. sanoo, että vähemmistöt ovat myös valtakulttuurille eduksi. Niiden kautta tulee esiin epäkohtia ja aineksia yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ruutukasvo H, sanoo, että jos ideointikokouksessa tuo esiin lesbonäkökulman, niin ilmapiirin ei pitäisi olla sellainen, että siinä taas lesbofeministi puhuu.

Puolet haastatelluista uskoo, että tapaus Korhonen ei olisi voinut tapahtua YLEssä, mutta puolet on sitä mieltä, että kyllä olisi voinut sattua. S. pohtii, että YLEn pitäisi olla suvaitsevaisuudessa askelen muita edellä. Suomessa homous on edelleen tabu ja sitä pidetään outona elämäntapana. Juontaja J. sanoi, että Korhonen nosti esiin ihmisoikeuskysymyksen, painokkaasti ja asiallisesti. Korhonen on saanut aikaan tuuletusta ympäri maata. Toimitussihteri V. sanoo, että vaikenemalla maailma ei muutu.

4 kommenttia

" Suomessa homous on edelleen tabu ja sitä pidetään outona elämäntapana. "

Tämä on aika paljon sanottu, kun miettii kuka on sanojana.

Ammattiliittojen tulisi ajaa seks.vähemmistöjen tasa-arvoasiaa ja ehkäistä kiusaamista työpaikoilla.
Napalmia kirjoitti: "Ammattiliittojen tulisi ajaa seks.vähemmistöjen tasa-arvoasiaa ja ehkäistä kiusaamista työpaikoilla."

Voi KYLLÄ! Mutta kuinka moni ammattiliitto pistää tikkua ristiin asian suhteen? Kun Seta muutama vuosi sitten haki Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työelämässä projektiin ammattiliittoja mukaan, yhtään ei löytynyt. Omani johto on hyvin tuttuja ihmisiä ja voin heidän kanssaan keskustella suoraan asioista, mutta se ei ole lisännyt vastakaikua asialle. Liittomme lehti on julkaissut viimeisen vuoden aikana kolme erillistä artikkelia yhdenvertaisuussuunnittelusta, mutta yhdessäkään ei ole lakiviitettä enempää mainittu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Yhdenvertaisuussuunnittelua on käsitelty yksin omaan typerän ja vanhanaikaisen tasa-arvolain jatkeena. En tunne kovin montaa liittoa hyvin, mutta yhdenkään en tiedä tehneen yhtään mitään hlbt-asian hyväksi. Pystyykö joku oikaisemaan käsitystäni?