Helsinki Pride 2018 -viikko käynnistyi

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 4
Priden käynnistyminen näkyy Helsingin katukuvassa esimerkiksi sateenkaarilippuina.

Helsinki Pride 2018 -viikkoa vietetään 25.6. - 1.7.. Viikko huipentuu lauantaina 30. kesäkuuta järjestettävään pride-kulkueeseen ja puistokonserttiin. Teemana on ääni, jonka kautta on tarkoitus nostaa esille yhteiskunnassa vaiennetut äänet.

Helsinki Pride -viikon järjestää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointia ja oikeuksia edistävä järjestö HeSeta ry.

Kaikkiaan yli 80 tapahtumaan 50 eri paikassa odotetaan yhteensä 70 000 ihmistä. Viime vuosina Helsinki Priden kulkueese ja puistotapahtuma ovat keränneet yli 30 000 osallistujaa.

Pride-viikon ohjelma oli käynnistynyt jo aiemmin päivällä, mutta tapahtumaviikon infopisteen, keskustelujen ja muun ohjelman paikkana toimivan Pride Housen ja samalla koko pride-viikon virallinen avajaistilaisuus alkoi kello 18. Pride House sijaitsee osoitteessa Keskuskatu 1.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ensimmäisenä puhujana oli Helsinki Pride -tapahtuman suojelija Jani Toivola. Hän muistutti, että pride-tapahtumat ovat tärkeitä nimenomaan yhteentulemisen kannalta, ja muistutti myös liittolaisuuden merkityksestä. Äänestä, pride-teemasta hän muistutti, että yhteiskunnalla on oltava myös kykyä ja halua kuunnella ehdoitta, ikään kuin siirtää sivuun omat arvot, ajatukset tai mielipiteet - ja aidosti ottaa vastaan se, että kuka sinä olet tai miltä sinusta tuntuu elää täältä tai mitä tarpeita sinulla ehkä olisi.

Helsinki Pride 2018 -tapahtuman suojelija Jani Toivola.
Kaupungin naiset -lesbokuoro esitti muutaman kappaleen.
Lesbokuoro Kaupungin naiset esiintyi.
HeSetan - pride-tapahtuman järjestävän yhdistyksen - puheenjohtaja Hassen Hnini piti puheen. Hän kertoi pride-tapahtumien merkityksestä esimerkiksi yhdenvertaisuuden edistämisessä ja moninaisuuden esiintuomisessa. Pride-tapahtuman teeman - äänen - hän totesi muistuttavan siitä, että yhteiskunnassa ja hlbti-vähemmistöissä on paljon marginaalissa olevia ryhmiä, joiden ääni pitäisi kuulla. Esimerkkeinä hän nosti transsukupuoliset, joiden perusoikeudet pitäisi taata. Transsukupuolisia on myös esimerkiksi turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Pride-viikon ohjelma on hänen mukaansa pyritty rakentamaan mahdollisimman laajasti moninaisuuden huomioon ottavaksi.
HeSeta ry:n puheenjohtaja Hassen Hnini
Puheiden jälkeen nähtiin vielä kaksi musiikkiesitystä.
.
Helsinki Pride-viikon alkaminen on näkynyt kaupungilla liehuvina sateenkaarilippuina, sateenkaarilogoina ja mainoksina, jotka ovat saaneet sateenkaaren värit.
Sateenkaari-postilaatikoita kaupungilla

Helsinki Pride kasvanut jättitapahtumaksi

Joidenkin satojen osallistujien Helsinki Pride -tapahtuma alkoi kasvaa vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä, samalla kun Helsingin pride-tapahtumasta oli päätetty tehdä vuosittainen. Kymmenen vuotta tuota myöhemmin kulkueeseen on osallistunut säännöllisesit yli 30 000 yhdenvertaisuuden kannattajaa.

Helsinki Pride 2018 -tapahtuma järjestetään 25.6.-1.7.. Kulkue lähtee liikkeelle lauantaina 30. kesäkuuta Senaatintorilta kello 13 ja suuntaa matkansa Kaivopuistoon, jossa järjestetään kulkueen jälkeen puistokonsertti. 

Sateenkaariliputus kaupungintalolla

4 kommenttia

Viikon ohjelma näyttää monipuoliselta. Muutama huomio sallittaneen, kumminkin.

Ohjelman selaaminen ja tutkiminen verkkosivustolla toimii samoin kuin viime vuosina - surkeasti. Sivutuksen vuoksi yksittäisen päivän ohjelmasivulla lataa lisää -nappia joutuu vähäohjelmaisinakin päivinä tökkimään useaan kertaan. Lisäksi ohjelmat ovat jotenkin satunnaiselta tuntuvassa järjestyksessä. Mitään kokonaiskuvaa ei ole päivän tarjonnasta mahdollista saada.

Onneksi ladattavissa on pdf-muotoinen Pride-lehti, jossa on myös ohjelma. Se helpottaa jonkin verran. Ja toki lehden voi noutaa itselleen valmiiksi painettunakin.

Ohjelmalehdessä taas pistää silmään se, että suomea ja englantia on hyvin, mutta toinen virallinen kielemme on jätetty aivan lapsipuolen asemaan. Ruotsia näkyy ohjelmatiedoissa jotenkin hyvin satunneisesti. HeSetan toiminta-alueen asujaimistosta kuitenkin sellainen pyöreät viisi prosenttia puhuu äidinkielenään ruotsia. Ruotsinkielisten suomalaisten ääni ei nyt oikein hlbti-yhteyksissä kuulu.

Pride-lehdessä järjestäjän (HeSeta ry:n puheenjohtajan) puheenvuoro on englanniksi. Miksi sitä ei ole käännetty suomeksi ja ruotsiksi? Vaiva ei olisi ollut iso. Olisi kenties tarvittu vähän lisää palstatilaa, mutta tuon tekstin julkaisu paikallisilla kielillä olisi ollut perusteltua.

HeSetan hallinnon kokousten kieli on ilmeisesti edelleenkin englanti, joka jo itsessään vieraannuttaa yhdistystä nimenomaan sitä osaa "kenttää", jonka elämänlaatuun Seta-organisaatio voisi eniten vaikuttaa.
Kerrankin smo:n mielipide-äänen kanssa voi olla samaa mieltä.

HkiPride vaikuttaa käyttävän ilmeisesti samaa, taannoin käytettävyydeltään osin huonosti suunniteltua portaalialustaa, jossa tapahtumakalenterin esitystapa ja selaaminen on tosiaan toteutettu huonosti. Palautetta siitä on tullut varmasti aiempinakin vuosina, mutta ne Äänet ovat kaikuneet kuuroille korville (ei kait vain sponsorit Accenture ja Tieto ole olleet tuossa tapahtumaportaalissa osallisina? ;)

Sitä ei sitten tiedä, onko ruotsinkielisen vähemmistön oma "kuppikunta" https://www.regnbagsankan.fi/ lokeroitunut, poteroitunut erilleen HeSeta:sta, eli itsemäärittely-osansa 5% ruotsin ongelmaan Pride-esitteissä voi olla sielläkin taholla. Heidän kannattaisi kantaa korttaan kekoon aktiivisemmin, eikä jäädä passiivisten rooliin. Sillä kaikkihan tiedämme että Hki Pride -talkootapahtuman teossa on hommaa vaikka kuinka. Eli kun jos haluu saada, on syytä hyvin myös antaa.

Tämän vuoden Hki Pride -teemalle Ääni ampui rajat auki -anarkistiporukka "laukauksensa" heti alkuunsa jo toukokuulla, kun vaativat kieltämään viranomaisia, Poliisia, Migriä osallistumasta Hki Prideen, eli anarkistit vaativat Ääntä vain itselleen ja halusivat vaientaa muut Äänet. Pahan ristiriitaista heiltä.

Hki Pride -sivuston tapahtumissa on myös tietopuutteita, eli esim. tämän tapahtuman paikkaa ei (ainakaan nyt vielä tällä hetkellä) kerrota - laitoin heille tuosta palautetta jo aiemmin. Ehkä on Pride House:ssa?
https://helsinkipride.fi/event/meera-band-music-performance/

En tiedä yhtään, osallistuvatko Mann's Street & Hercules tänäkään vuonna Hki Pride -kulkueeseen, mutta ainakin trans-teemaa näyttävät mukaelevan Pride-viikon ohjelmatarjonnassaan, nais/"nais" -esiintyjien valta-osuudella:
http://hercules.fi/portaali/events

HeSetan pj Hassen Hnini (joka sinällään on varsin mukava henkilö) voisi tosiaan panostaa suomenkielen haltuunottoon hieman enemmän jo itsekin, sillä varsin monet Lähi-idän turvapaikka-hlbtiq-ihmiset osaavat jo niin hyvin suomea että suosivat sitä kanssakäymisessä. Ja heitä kannattaa todellakin siinä ystävinä avittaa.
HeSetan Together-hlbtiq-pakolaistoiminnassa (en tiedä, kuka/ketkä siitä vastaavat nykyään) on kait edelleenkin jopa 5 eri pakolaiskielten ryhmää ja suomen/ruotsin-kieliseton kait edelleenkin torpattu yhteistyöstä sieltä ulkopuolelle, vaikka järjestötoiminnassa kotoutumisen avittaminen kielellisestikin ei varmasti olisi haitaksi (Hassen Hnini keväällä ainakin myös valitteli että tekemistä siellä on paljon ... kommentoin siihen että auttavia hesetalaisia varmasti voisi löytyä, jos vain kelpaavat?).

smo:n juttuloppuun sen veran että Seta ja HeSeta ovat toki kaksi erillistä organisaatiota ja liki kaikki suomalaiset osaavat toki englantia myös ja HeSeta:ssa on mukana myös muitakin maahanmuuttaja-taustaisia, kuin pakolaiset.
Mutta totta, sillä HeSetan edellisessä vuosikokouksessakin oli jopa hieman koomista se, että muutamille hlbtiq-maahanmuuttajille piti tulkata englanniksi pidettyjä puheita, eli ei se englantikaan ihan niin ongelmitta silti toimi.

Ja nuo kieliasiat ovat kimurantteja, sillä Suomessa useissakin yrityksissä ja mm. Suomen Kansallisoopperassa toimitaan työkieliasioissa ihan aika suometta/ruotsitta.