Sexpo: Uskonnollisten koulujen "kriittisyys" sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta kohtaan syrjivää

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Uskonnollisten koulujen "kriittisyys" sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta kohtaan on tosiasiassa syrjintää vähemmistöihin kuuluvia oppilaita kohtaan, toteaa seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntjajärjestö Sexpo. 

Keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa Sexpo ottaa esiin Lahdessa toimivan kristillisen koulun, jossa Yle kertoi nostettavan uskonnollisia oppeja esiin esimerkiksi terveystiedon opetuksessa. Koulun rehtori on lisäksi kritisoinut avoimesti Opetushallituksen linjauksia sukupuolen moninaisuuden huomioimisesta. 

Sexpo toteaa, että suomalaisen perusopetuksen tulee Opetushallituksen mukaan sitoutua ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen, eikä yksittäinen koulu voi arvopohjansa perusteella jättää näitä sitoumuksia huomiotta.

Sexpo nostaa esiin Maailman seksuaaliterveysjärjestön Seksuaalioikeuksien julistuksen, jossa määritellään, että jokaisella on oikeus seksuaalisuutta koskevaan tietoon, seksuaalikasvatukseen ja vapauteen valita itse, miten haluaa ihmissuhteitaan toteuttaa. Järjestön mukaan kokonaisvaltainen ja inklusiivinen seksuaalikasvatus on todistetusti toimiva keino parantaa seksuaalista hyvinvointia, vähentää seksitauteja ja ehkäistä nuorten abortteja.

Järjestö toteaa seksuaalioikeuksiin kuuluvan myös yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteet, joiden mukaan jokaista on kohdeltava yhdenvertaisesti ja kaikkia oikeuksia kunnioittaen riippumatta sukupuoli- tai seksuaali-identiteetistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lain mukaan kouluissa tulee olla yhdenvertaisuussuunnitelma, joka sisältää syrjimättömyysperiaatteen.

Järjestö katsoo, että uskonnollisten koulujen "kriittisyys" sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta kohtaan on tosiasiassa syrjintää vähemmistöihin kuuluvia oppilaita kohtaan, ja heikentää suoraan heidän hyvinvointiaan. Syrjintää koskeva tutkimus on osoittanut, että juuri syrjintä, stigmatisointi, vähättely ja näkymättömäksi pakottaminen ovat suurimpia uhkatekijöitä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten terveydelle ja hyvinvoinnille. 

Sexpo muistuttaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kohtaavat keskimääräistä enemmän kiusaamista. Järjestö pitää vastuuttomana ja vahingollisena oppilaiden terveyden ja hyvinvoinnin riskeeraamista ihmis- ja seksuaalioikeuksien vastaisella puheella, opetuksella tai käytännöillä.

Sexpo on vuonna 1969 perustettu seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö. Koulutamme seksuaalineuvojia, -terapeutteja ja -kasvattajia sekä ylläpidämme seksuaalineuvontaa, johon tulee tuhansia yhteydenottoja vuosittain. Pyrimme siihen, että jokainen voisi toteuttaa seksuaalisuuttaan tyydyttävästi ja tasapainoisesti. Edistämme seksuaalisen vapauden, tasa-arvon ja seksuaalioikeuksien toteutumista sekä rakennamme avointa ja myönteistä seksuaalikulttuuria. Kannatamme moniarvoista yhteiskuntaa, jossa seksuaalisuuden, sukupuolen ja ihmissuhteiden moninaisuus saa kukoistaa.

2 kommenttia

Nyt pärskähti kyllä kahvit rinnuksille pahemman kerran, onko Suomessa _uskonnollisia kouluja_? ⚆ _ ⚆
Toivottavasti tällaisille ei ainakaan myönnetä valtiolta tai kunnilta senttiäkään vai aletaanko kohta antaa rahaa muslimien madrasoillekin eli islamilaisille kouluille. Ei helvetti.

Taidan perustaa homokoulun ja vaatia samat rahat valtiolta ja syrjiä avoimesti uskiksia :-D
Fundikset haluavat uskonnollisiin syihin perustuen asettaa seksuaalivähemmistöt
ahtaalle ja näkymättömiin omissa yhteisöissään,kritisoiden koulujen sukupuoliope-
tusta.Tällaiseenko pitäisi valistuneen yhteiskunnan suostua vasten parempaa tietoa?
Tuottavat itse ongelmaisia ihmisiä, jos itsellä on ongelmainen asenne hlbtq ihmisiä
kohtaan,levittää silloin ongelma-asennetta muillekkin.