Vahva uskonnollisuus haasteena kouluopetuksessa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8

Paitsi seksuaalikasvatus myös kulttuuriopetus kouluopetuksessa joutuu toisinaan törmäyskurssille vahvan uskonnollisuuden kanssa.

Viidesluokkalaisen translapsen äiti on pettynyt lapsensa saamaan sukupuoli- ja seksuaalikasvatukseen, kertoo MTV verkkosivuillaan.

Äiti on kertonut blogissaan, että Porvoon Hinthaaran koulun terveydenhoitajan pitämä oppitunti tuntui hänen lapsestaan hyvin ahdistavalta. MTV:n jutun mukaan terveydenhoitaja oli todennut vain naisen ja miehen voivan perustaa perheen ja harrastaa seksiä. Sanojen "homo" ja "lesbo" sanominen olivat naurattaneet terveydenhoitajaa niin, ettei hän voinut sanoa niitä. Translapset hän oli maininnut, mutta ei selittänyt asiaa. Opetuksessa oli käytetty lisäksi lähes 20 vuotta vanhoja oppimateriaaleja.

Terveydenhoitajan äiti kertoo perustelleen valistuksen sisältöä koulussa opiskelevien vanhoillislestadiolaisten suurella määrällä. Koululaisen äiti Riikka Aapalahti ei kuitenkaan tyydy selitykseen, eivätkä hänen käsittääkseen lestadiolaiset ole opetusta kritisoineet. Lisäksi vanhoillislestadiolaisten lapset ovat äidin mukaan nimenomaan olleet puolustamassa hänen lastaan kiusaamistapauksessa.

Blogissaan Aapalahti myös kertoo kiittäneensä koulun esimerkillistä toimintaa yhdenvertaisuuden hyväksi. Hän mainitsee sukupuolineutraalin vessan ja sen, ettei koulussa ole erillisä tyttöjen ja poikien jonoja. Opettajat myös opettelevat pois sukupuolittavista sanoista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aapalahti muistuttaa, että opettajat eivät sovita lapsia ahtaisiin muotteihin, ei ota keneltäkään mitään pois.

- Tytöt saavat olla tyttöjä ja pojat saavat olla poikia. Missään nimessä sukupuolta ei saa keneltäkään kieltää, mutta täytyy ymmärtää, että tyttö voi aikuisena olla vahva pörssiyhtiön johtaja ja poika pullaa leipova koti-isä ja se saa näkyä jo näissä lapsissa ilman, että aikuiset yrittävät estää sitä näkymästä ja antavat näin esimerkkiä oppilaille stereotypioista, kirjoittaa Aapalahti.

Hän myös muistuttaa, että samalla kun sukupuolen ilmaisulle tilaa antava sukupuolisensitiivinen kasvatus antaa kaikille lapsille mahdollisuuden kasvaa parhaiksi mahdollisiksi versioiksi itsestään, se myös suojaa sukupuolensa osalta kaikkein haavoittuvaisimpia lapsia äärimmäisen vaikeilta tilanteilta.

Aapalahti muistuttaa tutkittuun tietoon vedoten, että jos lasta ei tueta oikealla tavalla, hänen tulevaisuutensa voi olla oikeasti vaakalaudalla. Sen sijaan ne lapset, jotka ovat löytäneet sukupuoli-identiteettinsä usein asiallisen tiedon avulla ja saavat olla omia itsejään, ovat yhtä onnellisia kuin muutkin lapset.

MTV kertoo, ettei Hinthaaran koululta kommentoida tapausta. Porvoon kaupungilta taas todetaan, että Porvoossa noudatetaan perusopetussuunnitelmaa. Kaupungin lapsi- ja perhepalveluista todetaan, että tyytymättömyys toimintaan pyritään selvittämään vanhempien kanssa.

Uskonnollisen vakaumuksen ja taidekasvatuksen yhteensovittaminen on vaikeaa syvästi uskonnollisilla alueilla, kertoo puolestaan Yle. Monet koululaiset eivät ole Pohjois-Pohjanmaalla sosallistuneet esimerkiksi Taidetestaajat-hankkeen esityksiin. Esimerkkinä on eräs tanssiteos, jota vanhemmat ovat pitäneet esitystä sopimattomana ja evännyt lapsiltaan pääsyn siihen.

Taidetestaajat -hankkeen aluekoordinaattori Anne Pelttari kertoo Ylelle, että Pohjois-Pohjanmaalla on totuttu siihen, että taidekasvatus ja vahva uskonnollinen vakaumus ovat välillä vaikeasti yhteen sovitettavia. Pelttarin mukaan uskonto voi sulkea pois esimerkiksi osallistumisen populaarimusiikkiesityksiin, teatteriin ja elokuviin.

Myös vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksestä (SRK) kerrotaan Ylelle, että osa Taidetestaajien ohjelmasta on koettu hämmentäväksi.

MTV: 5-luokkalaisen äiti tyrmistyi koulun seksuaalikasvatuksesta – ´Terveydenhoitaja toisti kaikki kiusaajien fraasit – jopa sanat homo ja lesbo naurattivat´
Riikka Aapalahti / poliittinen blogi: Kun terveydenhoitaja miltei musersi lapseni
Yle: Valtakunnallinen taidekasvatushanke oli liikaa pohjoisessa - ooppera ja sukupuolten kyseenalaistaminen eivät käy vakaumukseen

8 kommenttia

  • 1 / 8
  • Anonyymi
  • 30.4.2018, 13.20
Tsiisus mitä tekopyhyyttä! Lapset eivät saa osallistua teatteriiin ja elokuviin ja kotona ei saa olla telkkaria, mutta leffoja saa katsoa läppäriltä, koska sitä ei ole jumalankirjassa kielletty. Uskokaa tai älkää, mutta tää on todella faktaa: yle arenaa yms. saa katsoa, koska sitä ei ole kielletty. Muutenkin näissä monissa vanhoillislestadiolaisten jutuissa korostuu se, mitä naapurit näkevät. Jos kukaan ei näe, esim. kortsuja voi käydä ostamassa kauempaa. Tärkeintä on näyttää muille, että hartaita ja sääntöjä noudattavia ollaan. Ollaan niin uskovaista, niin uskovaista, mutta todellisuudessa neljän seinän sisällä tehdään sitten ihan mitä vaan.
  • 2 / 8
  • kikkelin palvoja
  • 30.4.2018, 15.47
Lapset ja nuoret pitää suojella uskonnolta.