Kirkolliskokous pui samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkimistä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 8
Turun tuomiokirkko

Kirkolliskokous on kaatanut perjantaina aloitteen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta myös samaa sukupuolta oleviin pareihin äänin 59-46. Sen sijaan kirkolliskokous päätti pyytää piispainkokousta edistämään kunnioittavaa keskustelua avioliitosta sekä selvittämään vaihtoehtoja avioliittokäsityksestä johtuvien erimielisyyksien ratkaisemiseksi. Asian käsittelyn odotetaan siirtyvän seuraavaan kirkolliskokoukseen, marraskuulle.

Kevään 2018 Turussa järjestettävän kirkolliskokouksen aikaa vievin keskusteluaihe on ollut juuri kysymys samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä. Asiassa käytettiin lukuisia puheenvuoroja.

Kirkolliskokouksen perustevaliokunta sai viime viikolla valmiiksi mietinnön samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Valiokunta esittää pitäytymistä nykyisessä avioliittokäsityksessä. Valiokunnan kanta ei kuitenkaan ollut yksimielinen.

Torstaina kirkolliskokouksen täysistunnossa päätettiin, ettei Suomen evankelis-luterilainen kirkko luovu vihkioikeudestaan. Vihkioikeudesta luopumisen olisi irrottanut kirkon avioliittolaista, kun se ainoastaan vahvistaisi maallisin menoin solmitut avioliitot.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Päätösten syntymistä ei pidetty todennäköisenä, sillä aloite samaa sukupuolta olevien vihkimisestä vaatii taakseen kirkolliskokousedustajien antamien äänten kolmen neljäsosan enemmistön.

Kirkon piispainkokous ilmaisi elokuussa 2016 kantanaan, että papit eivät saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliitton tai siunata näiden avioliittoa. Kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous ei kuitenkaan ole tehnyt päätöstä, että kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä käytäntö samaa sukupuolta olevien parien kohdalla olisi jokin muu kuin Suomen avioliittolainsäädännössä.

8 kommenttia

Heikki Hiilamo on ottanut terävästi kantaa luterilaisen kirkon vanhoillisten kantaa vastaan. Hän vertaa nykyistä tilannetta esimerkiksi Etelä-Afrikan apartheid-politiikkaan, joka purettiin 1994 mennessä. Siinä kirkko oli "ansiokkaasti" mukana. Perusteet rotusorrolle löytyivät tietenkin Raamattua tarkoitukseen sopivasti tulkiten. Samankaltaista tulkintaa tekevät nyt Suomen luterilaisen kirkon äkkijyrkät. Nykyaikaan sopimattomat kohdat käytetään Raamatusta sujuvasti vastustettaessa samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihikimistä.

Heikki Hiilamon kolumni:
Kirkko kipuilee homoliitoista ja kipuilee vielä vuosikaudet

Homoliittojen estäminen voi johtaa siihen, että kirkosta tulee entistäkin selvemmin konservatiivisten arvojen puolustaja. Tästä syystä kirkon sisäisessä kiistasta homoparien vihkimisestä on kysymys koko kirkon suunnasta, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

https://yle.fi/uutiset/3-10203725

Voit valita saman audiona

Heikki Hiilamo: Suvaitsemattomuuden teologia on vaikea muuttaa
https://areena.yle.fi/1-4436024 (5 min 9 s)
  • 2 / 8
  • xxx
  • 18.5.2018, 22.41
Kyllä sitä aika "terävä" jollain tasolla pitää olla, jos osaa rinnastaa evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsityksen laajentamisen rotusortoon!?jösses nyt