Kirkolliskokous on kaatanut perjantaina aloitteen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta myös samaa sukupuolta oleviin pareihin äänin 59-46. Sen sijaan kirkolliskokous päätti pyytää piispainkokousta edistämään kunnioittavaa keskustelua avioliitosta sekä selvittämään vaihtoehtoja avioliittokäsityksestä johtuvien erimielisyyksien ratkaisemiseksi. Asian käsittelyn odotetaan siirtyvän seuraavaan kirkolliskokoukseen, marraskuulle.
Kevään 2018 Turussa järjestettävän kirkolliskokouksen aikaa vievin keskusteluaihe on ollut juuri kysymys samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä. Asiassa käytettiin lukuisia puheenvuoroja.
Kirkolliskokouksen perustevaliokunta sai viime viikolla valmiiksi mietinnön samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Valiokunta esittää pitäytymistä nykyisessä avioliittokäsityksessä. Valiokunnan kanta ei kuitenkaan ollut yksimielinen.
Torstaina kirkolliskokouksen täysistunnossa päätettiin, ettei Suomen evankelis-luterilainen kirkko luovu vihkioikeudestaan. Vihkioikeudesta luopumisen olisi irrottanut kirkon avioliittolaista, kun se ainoastaan vahvistaisi maallisin menoin solmitut avioliitot.
Päätösten syntymistä ei pidetty todennäköisenä, sillä aloite samaa sukupuolta olevien vihkimisestä vaatii taakseen kirkolliskokousedustajien antamien äänten kolmen neljäsosan enemmistön.
Kirkon piispainkokous ilmaisi elokuussa 2016 kantanaan, että papit eivät saa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliitton tai siunata näiden avioliittoa. Kirkon ylin päättävä elin kirkolliskokous ei kuitenkaan ole tehnyt päätöstä, että kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä käytäntö samaa sukupuolta olevien parien kohdalla olisi jokin muu kuin Suomen avioliittolainsäädännössä.