Ruotsi ja Kanada Spartacus-matkaoppaan maavertailun kärjessä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Homomiehille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.

Spartacus on julkaissut vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta lähinnä matkailevan homomiehen näkökulmasta. Maaliskuun alussa julkaistun The Spartacus International Gay Travel Index 2018 -vertailun kärkipaikalla on yhä Ruotsi, mutta sen kanssa kärkipaikan jakanut Iso-Britannia on vaihtunut Kanadaan.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen sekä nykyään myös sukupuoliseen moninaisuuteen. Pisteytettäviä asioita on 14. Vuoden 2018 luettelossa on ensimmäistä kertaa otettu huomioon transsukupuolisten asema. Pisteytystä on muutenkin muutettu siten, että maiden aste-erot etenkin luettelon loppupäässä vaikuttavat voimakkaammin lopputulokseen.

Vertailussa on mukana itsenäisiä valtioita ja erilaisia itsehallintoalueita: kohteita on kaikkiaan 197.

Kärkipaikalla kymmenellä pisteellä ovat Kanada ja Ruotsi.

Yhdeksän pisteen maita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Iso-Britannia, Norja, Ranska, Reunion, Saksa, Suomi, Tanska ja Uusi-Seelanti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kahdeksan pisteen maita ovat Gibraltar, Grönlanti, Irlanti, Itävalta, Luxemburg ja Uruguay.

Seitsemän pistettä saivat Israel, Kolumbia, Malta, Ranskan Polynesia, Uusi Kaledonia ja Sveitsi.

Kuuden pisteen maita ovat Andorra, Australia, Etelä-Afrikka, Guadeloupe, Martinique, Portugal ja Slovenia.

Viiden pisteen maita Argentiina, Guam, Puerto Rico, Tsekki ja Viro.

USA sai neljä pistettä.

Luettelon viimeisinä ovat Iran, Saudi Arabia, Somalia ja Tsetsenia.

Sijoitusta listalla parantavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Aiempina vuosina pisteytyskriteerinä ollut sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja vähemmistöön liittyvät markkinat on korvattu transsukupuolisten oikeuksilla.

Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä syrjivästi kohtelevat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Suomen pudottaa kärkipaikalta yhdellä pisteellä nykyinen translaki. Translakiin liittyvien pisteiden osalta ainakin Viron kohdalla on epäselvyys: sille on annettu Suomea vähemmän pisteitä, vaikka Virossa juridinen sukupuoli on mahdollista vahvistaa ja nimi muuttaa, eikä edellytyksenä ole kirurgiset hoidot, steriliteetti tai ero aviopuolisosta. Esimerkiksi ILGA Europe nostaa Viron maavertailussaan Suomen edelle.

Homomiehille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.

Spartacus Gay Travel Index (pdf)

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • indexit sucks
  • 7.3.2018, 12.48
Eihän tämä nykyluokittelu kuvasta enää mitenkään maita "lähinnä matkailevan homomiehen näkökulmasta." Kyllähän tämä selvästi kuvastaa vain maiden lainsäädännön vähemmistömyönteisyyttä. Matkailijaa toki kiinnostaa lain antama suoja, mutta yleinen asenne homoja kohtaan ja homoille suunnatut palvelut ovat kyllä tärkeämpiä matkapäätöksen tekokriteerejä kuin adoptio-oikeus! Tällainen luokittelu on ihan tärkeää sinänsä, mutta Spartcukselta olisi olettanut todellakin homomatkailijalle tärkeiden asioiden painotusta.

Esimerkiksi Gibraltar on saanut 2 kertaa niin paljon pisteitä kuin USA. Gibraltarilla, ainakin kun siellä viimeksi yövyin, oli vain 1 vähän-homo baari jossa olin ainut asiakas. Nykki tai San Francisco ovat sen sijaan suoranaisia homomekkoja, eikä muuallakaan USA:ssa ihan tylsää ja pelottavaa ole.
Ihmisillä (joihin homomiehetkin, kuten vaikkapa minä, kuuluvat) on erilaisia perusteita matkakohteidensa valinnoille, ja eri ihmiset kokevat tylsyyden eri asioista johtuvaksi. Käsittääkseni Spartacus luettelee ne homobaarit erikseen jossain muualla, ja tämä on indeksi kunkin maan yleisistä olosuhteista ja ilmapiiriin vaikuttavista tekijöistä, joita voidaan vertailla objektiivisesti keskenään. Vaikkapa minulle eivät erikseen "homoille suunnatut" palvelut ole mitenkään tärkeitä, sillä nautin suurin piirtein samoista asioista kuin kuka tahansa muukin. Sen sijaan maan virallinen suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kertoo varsin paljon siitä, millainen yleinen ilmapiiri siellä vallitsee.

Hieman tuossa luettelossa ihmetytti Ison-Britannian kärjestä pudottanut "Locals hostile" -miinuspiste - ainoana esimerkiksi keskisen Länsi-Euroopan maista. Useimmissa maissa esiintyy homovihamielisiä tyyppejä, jotka saattavat käyttäytyä uhkaavasti tai jopa väkivaltaisesti, joten en olisi ihan varma siitä, onko tämä niin silmiinpistävää juuri Britanniassa. Latvia, Liettua, Puola ja Slovakia kuuluvat samaan kastiin, mutta esimerkiksi Unkari ja Tsekki taas eivät.

Lienevät osin arvioitsijan hyvin subjektiivisia tuntemuksia parin yksittäistapauksen perusteella?