Spartacus on julkaissut vuosittaisen katsauksensa eri maiden paremmuudesta lähinnä matkailevan homomiehen näkökulmasta. Maaliskuun alussa julkaistun The Spartacus International Gay Travel Index 2018 -vertailun kärkipaikalla on yhä Ruotsi, mutta sen kanssa kärkipaikan jakanut Iso-Britannia on vaihtunut Kanadaan.
Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen sekä nykyään myös sukupuoliseen moninaisuuteen. Pisteytettäviä asioita on 14. Vuoden 2018 luettelossa on ensimmäistä kertaa otettu huomioon transsukupuolisten asema. Pisteytystä on muutenkin muutettu siten, että maiden aste-erot etenkin luettelon loppupäässä vaikuttavat voimakkaammin lopputulokseen.
Vertailussa on mukana itsenäisiä valtioita ja erilaisia itsehallintoalueita: kohteita on kaikkiaan 197.
Kärkipaikalla kymmenellä pisteellä ovat Kanada ja Ruotsi.
Yhdeksän pisteen maita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Iso-Britannia, Norja, Ranska, Reunion, Saksa, Suomi, Tanska ja Uusi-Seelanti.
Kahdeksan pisteen maita ovat Gibraltar, Grönlanti, Irlanti, Itävalta, Luxemburg ja Uruguay.
Seitsemän pistettä saivat Israel, Kolumbia, Malta, Ranskan Polynesia, Uusi Kaledonia ja Sveitsi.
Kuuden pisteen maita ovat Andorra, Australia, Etelä-Afrikka, Guadeloupe, Martinique, Portugal ja Slovenia.
Viiden pisteen maita Argentiina, Guam, Puerto Rico, Tsekki ja Viro.
USA sai neljä pistettä.
Luettelon viimeisinä ovat Iran, Saudi Arabia, Somalia ja Tsetsenia.
Sijoitusta listalla parantavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Aiempina vuosina pisteytyskriteerinä ollut sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja vähemmistöön liittyvät markkinat on korvattu transsukupuolisten oikeuksilla.
Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä syrjivästi kohtelevat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.
Suomen pudottaa kärkipaikalta yhdellä pisteellä nykyinen translaki. Translakiin liittyvien pisteiden osalta ainakin Viron kohdalla on epäselvyys: sille on annettu Suomea vähemmän pisteitä, vaikka Virossa juridinen sukupuoli on mahdollista vahvistaa ja nimi muuttaa, eikä edellytyksenä ole kirurgiset hoidot, steriliteetti tai ero aviopuolisosta. Esimerkiksi ILGA Europe nostaa Viron maavertailussaan Suomen edelle.
Homomiehille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.