Järjestyksessään 23. talviolympialaiset järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa 9.-25. helmikuuta. Kisoihin osallistuu ennätysmäärä seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan avoimesti kertonutta seksuaalivähemmistöön kuuluvaa urheilijaa.
Vuoden 2018 talviolympialaisissa avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvia ovat taitoluistelijat Adam Rippon (USA) ja Eric Radford (Kanada) sekä alankomaalaiset pikaluistelija Ireen Wüst ja lumilautailija Cheryl Maas, pikaluistelija Brittany Bowe (USA) sekä mäkihyppääjä Daniela Iraschko-Stolz (Itävalta), lumilautailijat Belle Brockhoff (Australia) ja Šárka Pan?ochová (Tšekki), freestylehiihtäjä Gus Kenworthy, murtomaahiihtäjä Barbara Jezeršek (Australia), jääkiekkoilija Emilia Andersson Ramboldt (Ruotsi), taitoluistelija Jorik Hendrickx (Belgia), lumilautailija Simona Meiler (Sveitsi), kelkkailija Sophie Vercruyssen (Belgia).
Etelä-Korean konservatiivinen asenneilmapiiri sulaa vähitellen
Etelä-Koreassa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet eivät ole koskaan olleet laissa kiellettyjä ja ikärajat ovat yhtäläiset osapuolten sukupuoleen katsomatta. Asenteet ovat kuitenkin konservatiiviset, joskin viime vuosina asenneilmapiiri on muuttunut sallivammaksi.
Alle puolet eteläkorealaisista katsoo, että homoseksuaalisuus olisi hyväksyttävä yhteiskunnassa. Ikäryhmien välinen ero on kuitenkin suuri: nuoret ovat merkittävästi vanhoja ikäryhmiä sallivampia.
Kattavaa syrjinnältä suojaavaa lainsäädäntöä ei ole, eikä samaa sukupuolta olevien parisuhteita tunnusteta. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parisuhteiden tunnustamisesta on viime vuosina virinnyt keskustelua.
Poliittisesti hlbti-aihepiiri on vaikea, sillä kristillis-konservatiiviset ryhmittymät vastustavat äänekkäästi hlbti-vähemmistöjen aseman parantamista.
Kesällä 2017 huomiota herättivät tapahtumat Etelä-Korean armeijassa, jossa oli pidätetty joukko homoiksi oletettuja sotilaita, ja heitä kuulusteltiin ja mahdollisesti kiristettiin mahdollisten paljastusten toivossa. Maassa asevelvollisuus on pakollista, mutta avoin homoseksuaalisuus on kiellettyä.
Vielä vuosituhannen vaihteen jälkeen homouteen liittyvää materiaalia suodatettiin verkossa, mutta käytännöstä on sittemmin luovuttu.
Verenluovutuksessa noudatetaan samoja seksuaalisuhteisiin liittyviä karensseja riippumatta siitä, mitä sukupuolta kumppani on ollut.
Transsukupuolisen on ollut vuodesta 2006 mahdollista vahvistaa juridinen sukupuolensa, mutta edellytyksensä ovat olleet lääketieteelliset operaatiot. Oikeuden päätöksellä tästä on kuitenkin poikettu.
Päivitys: Täydennetty sateenkaariurheilijoiden listaa Outsports-julkaisun keräämillä tiedoilla - ja muutettu jutun otsikkoa.
Etelä-Korea: Seksuaalivähemmistöjen hyväksyntä kasvussa
Etelä-Korean armeijassa käynnissä homojahti
Outsports: 2018 Olympics will have a record 14 out LGBTQ athletes