Olympiakisat - missä ihmisoikeudet

  • Uutinen
  • Urheilu
  • vaeltaja2006
  • 7

Saksalaisessa bulevardilehdessä Bild am Sonntag miekkailija Imke Duplitzer kertoo avoimesti. Hän voitti Ateenassa hopeaa, nyt hän haluaa kultaa. Ja hän rakastaa naisia. Hän on neljä vuotta ollut avoimesti lesbo. Onko tällaisessa suurtapahtumassa kuten olympiakisoissa sen asian kanssa ongelmia?

"No, kun joku nainen on seurassani, heti kysytään, että onko se sen kanssa! Ja ne muut lesbot, jotka eivät ole tulleet kaapista, käyttäytyvät kummallisesti."

Olympiakylää kutsutaan maailman syntisimmäksi kyläksi?

Sen ymmärtää. kaikilla on raskas harjoittelukausi takana ja seksielämä on pirstaleina. Sitten kilpailun jälkeen täällä kruisailee ihmisiä hormoniensa ohjaamina. Imke sanoo tuntevansa monia pareja, jotka ovat löytäneet toisensa olympiakylässä.

Oliko sinulla olympiakylässä myös yhden yön ystäviä?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Imke sanoo, ettei hän ole sitä tyyppiä Ja jos joskus oli, hän haluaa sen unohtaa. Yhden yön ystävä on kuin alkoholiton olut. Se näyttää oluelta, mutta se ei maistu oluelta. Hänellä pitää olla tunteet mukana ihmissuhteessa. Muuten tulee katastrofi.

Imke kertoo myös, että hänellä ei ole tarkkoja määritelmiä siitä, millainen naisen on oltava. Mutta hän on esteetikko. Ystävättären ei tarvitse olla malli-tyyppiä, mutta hänen täytyy hoitaa kroppaansa. Ja hänen kanssaan on voitava käydä kiinnostavia keskusteluja. Hän ei koskaan sano, että "oho, se on niin kuuma tyyppi" vaan hän pitää naisia kiinnostavina. Kiinnostava oli esim. Sydneyssä Sharon Stone. Hän tuli jopa samaan pöytään, mutta Imke oli niin syventyneenä kirjaansa, että havaitsi Sharonin kiinnostavuuden vasta, kun tämä lähti.

Viettelevätkö naiset usein Imkeä?

Hän sanoo olevansa niin hölmö näissä suhteissa, ettei edes huomaa. Hän ei edes huomannut kun vuosia sitten fysioterapeutti yritti. Imkellä on ollut suhde, mutta nyt hän on soolo.

Onko lesboissa eri tyyppejä?

Hän tunnistaa seuraavat:
1. Rekkakuskit, lihavia, rohkeita
2. Taistelulesbo - soitlasvaattitya, tatuointeja
3. Spoprttinen lesbo - farkut, Tommy Hilfoger poolo
4. Lipstick-lesbo - kuin nukke
5. designer-lesbo - blackberry pöydällä, aina parasta päällä
6. Trendilesbo - oikeastaan on miesten kanssa, mutta lähtee naisen kanssakin kun se on niin chic.

Itseään hän ei kuitenknaan saa mahtumaan näihin luokkiin. Hän sanoo olevansa vapaa radikaali.
Vasemmassa käsivarressa on tatuoituna skorpioni. Ihastuttava olio, nopea. Ja hätätilanteessa se voi jopa tappaa itsensä. Itse hän ei pohdiskele itsemurha-asioita, ei myöskään eutanasia-asiaa. Mutta eutanasia olisi varmasti paikallaan, jos lääkäri ilmoittaisi, että kuolet pian. Eutanasialla säästettäisiin omaiset pitkältä kärsimykseltä.

Avajaiset?

Mitä Imke aikoo tehdä olympialaisten avajaisten aikaan? Hän aikoo istua hyvän kirjan seurassa olympiakylässä, tv pois päältä. Ihmisoikeustilanteen vuoksi hän ei ota osaa avajaisiin. Se on hänen protestinsa ja hän kehottaa muitakin tekemään samoin. Jos näkyisin tv-kuvassa, tukisin nykytilannetta. Tanssikoot siellä yksinään. Teen myös niin, että lennän takaisin kotiin heti omien ottelulujeni jälkeen 15. elokuuta. En halua rasittaa tämän maan vieraanvaraisuutta sekuntiakaan enempää.

Imke on ankarasti arvostellut IOC:tä. Siellä kovasti puhutaan arvoista, mutta todellisuudessa kyse on rahasta. Sekin voidaan joskus nähdä, että IOC aloittaa yhteistyön urheiluvaatevalmistajan kanssa ja alkaa 10 eurolla myydä olympiakylässä nauhaa ihmisoikeuksien puolesta. Tietenkin copyrightilla.
http://www.bild.de/BILD/sport/olympia2008/2008/08/03/fechterin-imke-duplitzer/sie-liebt-gold-und-liebt-frauen.html
(vapaasti referoituna)

7 kommenttia

Kiinaan saapuvien mielenosoittajien on ilmoitettava aikeistaan henkilökohtaisella hakemuksella 5 päivää ennen aiottua mielenosoitusta. Kolme puistoa on varattu mielenosoituksiin. Kuitenkaan Kiinan kansallisia etuja vastaan ei saa osoittaa mieltä ja yksi eduista on kansallinen yhtenäisyys.

Mielenosoittajilla on kolme pääkohdetta: Tiibet, yhteydet Sudaniin ja tiukat sensuuritoimenpiteet kisojen aikana.
(Dagens Nyheter)
Pitkämäki ja Wirkkala


Olympiakisojen epäpoliittisuus oksettaa. Pitkämäki selitteli eilen, miten tuli laitettua nimi johonkin listaan, mutta vasta nyt selvisi, että se lista oli ihmisoikeuksien puolesta. Ja siinä listassa Pitkämäki ei halua olla, vaikka Suomen kansallinen olympiakomitea sanookin, että jokainen voi vapaa-ajallaan olla mitä mieltä haluaa. Vain kisatapahtumissa on pidättäydyttävä mielenilmauksista.

Mainos-tv:n urheilu-uutisissa koko tapahtuma selviteltiin eri tavalla: Pitkämäen nimi on "väärennetty" ihmisoikeuslistaan. Ruokajonossa joku pyysi nimiä, jne… Vielä nyt aamulla Mtv3 kertoo, että Pitkämäen nimi "huijattiin" ihmisoikeuslistaan.

Helsingin Sanomat kertoo listasta uuden version. Ilmoitustaululla oli nimilista, ja sinne Pitkämäki ja Wirkkala kirjoittivat nimensä, koska siellä oli tuttujen urheilijoiden nimiä, mm. kiekonheittäjä Virgilijus Alekna ja ruotsalainen sprintteri Johan Wissmann. Pojat tekivät itsestään täydellisiä tomppeleita: nimi aina listaan, jos siellä on muitakin.

HS kysyy:
Mitä mieltä olet Kiinan ja Tiibetin tilanteesta? "En osaa sanoa juuta tai jaata", Wirkkala vastasi matkavalmistelujen keskellä. Miksi panit nimesi listalle? "En ajatellut sitä", Wirkkala sanoi.

Vanhanen on jo matkustanut pitämään huolta siitä, että kisat pysyvät erossa politiikasta.

*****

Vaikka kisat eivät ole vielä edes alkaneet, olympiakylässä on ollut jo poliittisia mielenilmauksia. Ensimmäisenä oli amerikkalainen olympiavoittaja, uimari Amanda Beard. Hän on mukana eläinsuojelujärjestöjen kampanjassa. Pikaluistelija Joey Cheek on Darfur-aktivisti, ja hänelle ei ole myönnetty viisumia Kiinaan. Kiina on kimpassa Darfurin hallinnon kanssa. Kansnamurha on tehty kiinalaisilla aseilla.

Viime viikolla yhdeksän saksalaista urheilijaa protestoi Süddeutsche Zeitungin kuvassa. Jokaisella oli edessään yhden vangitun kiinalaisen ihmisoikeusaktivistin kuva.

Olympiakisat ovat jo kauan olleet poliittisen toiminnan areenana. Vuonna 1968 amerikkalaiset urheilijat protestoivat rasismia vastaan. 1972 palestiinalaiset toimivat Münchenissä, 1976 afrikkalaiset maat boikotoivat kisoja, 1980 monet läntiset maat boikotoivat Moskovan kisoja, 1984 itäblokki boikotoi.

Olympiakisojen määräyksissä artiklassa 51 on kielto poliittisista mielenosoituksista. Mitä tehdään urheilijoille, jotka osoittavat mieltä ihmisoikeuksien puolesta. Myös kansalliset olympiakomiteat ovat varpaillaan.
(mopo)

*****

Wan Yanhai (43) on yksi tunnetuimmista aids- ja ihmisoikeusaktivisteista. Hän on kritisoinut viranomaisia aids-asioissa, ja se on johtanut kolmeen vankeusrangaistukseeen 12 vuoden aikana. Wan johtaa hallituksesta riippumatonta Aizhixing-instituuttia. Aizhixing on johdettu kiinalaisesta aids-sanasta. Wan peursti instituutin 1990-luvulla Hu Jia Mitte -nimisen aids-aktivistin kanssa. Wan työskenteli aikaisemmin valtion terveysviranomaisena. Hän joutui silmätikuksi, kun hän perusti HIV-tartunnan saaneille puhelinpalvelun. Virallisten tietojen mukaan Kiinassa on 700 000 HIV-positiivista. AIDSiin sairastuneita on 75 000. YK:n tietojen mukaan virus leviää nopeasti rannikkoalueilla, missä väkeä on paljon.
(taz)