Itävallassa perustuslakituomioistuin totesi, että avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen väliset erot rikkovat syrjintäsuojaa. Tänä aamuna 5.12.2017 tiedotettiin, että parien erilainen kohtelu lopetetaan 31.12.2018.
Tammikuun 1. päivästä 2019 alkaen voidaan solmia samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Samalla rekisteröity parisuhde avautuu myös heteropareille, ellei parlamentti toisin päätä.
Perustuslakituomioistuin joutui tekemään päätöksen, kun kaksi rekisteröidyssä parisuhteessa elävää naista haki avioliitto-oikeutta. Wienin maistraatti ja alueen hallinto-oikeus kieltäytyivät myöntämästä avioliittolupaa.
Asiaa lähti ajamaan tunnettu itävaltalainen ihmisoikeusasianajaja Helmut Graupner. Hän totesi tänään, että päivä on historiallinen. Voitto oikeudessa oli täydellinen. Itävallan perustuslakituomioistuin on ensimmäinen eurooppalainen oikeusistuin, joka tekee tällaisen päätöksen. Mainittakoon, että Itävallan perustuslakituomioistuin on ensimmäinen ja vanhin tämäntyyppinen oikeusistuin maailmassa. Päätös merkitsee myös, että nyt oikeuden mukaan ensi kertaa avioliiton tasa-arvo tunnustetaan ihmisoikeutena. Muissa maissa päätös on ollut poliittinen.
Itävallassa otettiin käyttöön vuonna 2010 rekisteröity parisuhde homo- ja lesbopareja varten. Siihen kuitenkin sisällytettiin tarkoituksellisesti samaa sukupuolta olevien parien syrjintää. Traditioon vedoten ei hyväksytty avioliittoa samaa sukupuolta oleville pareille. Myöhemmion lakia kuitenkin korjailtiin, jotta syrjintä olisi lievempää. Hyväksyttiin mm. lapsen adoptointi.
Kun avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen erot alkoivat hävitä, oli järjestöntä pitää yllä kahta eri avioliittoinstituuiota. Perustuslakituomioistuimen mukaan se oli syrjintää.
Viimeksi kesäkuussa epäonnistui yritys avata avioliitto homo- ja lesbopareille. Vastustajia olivat FPÖ (populistinen vapauspuolue) ja perinteinen oikeistopuolue ÖVP (kansanpuolue).
Avioliiton yhdenvertaisuus on perustuslakituomioistuimelle ihmisoikeus
Ensi kertaa päätös merkitsee, että avioliitto on samaa sukupuolta oleville pareille ihmisoikeus. Oikeus päättelee, että siviilisäädyn takia (avioliitossa vai rekisteröidyssä parisuhteessa) rekisteröidyssä parisuhteessa elävät ihmiset joutuvat tilanteisisin, joissa seksuaallisen suuntatumisen ei pitäisi merkitä yhtään mitään mutta kuitenkin asia käy ilmi siviilisäädystä ja voi johtaa syrjintään.
Jako avioliittoon ja rekisteröityyn parisuhteeseen törmää laissa olevaan syjintäkieltoon. Syrjintä on kiellettyä mm. seksuaalisen suuntatumisen perusteella.