Itävallassa perustuslakituomioistuin päätti avata avioliiton myös samaa sukupuolta oleville pareille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 11

Itävallassa perustuslakituomioistuin totesi, että avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen väliset erot rikkovat syrjintäsuojaa. Tänä aamuna 5.12.2017 tiedotettiin, että parien erilainen kohtelu lopetetaan 31.12.2018.

Tammikuun 1. päivästä 2019 alkaen voidaan solmia samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Samalla rekisteröity parisuhde avautuu myös heteropareille, ellei parlamentti toisin päätä.

Perustuslakituomioistuin joutui tekemään päätöksen, kun kaksi rekisteröidyssä parisuhteessa elävää naista haki avioliitto-oikeutta. Wienin maistraatti ja alueen hallinto-oikeus kieltäytyivät myöntämästä avioliittolupaa.

Asiaa lähti ajamaan tunnettu itävaltalainen ihmisoikeusasianajaja Helmut Graupner. Hän totesi tänään, että päivä on historiallinen. Voitto oikeudessa oli täydellinen. Itävallan perustuslakituomioistuin on ensimmäinen eurooppalainen oikeusistuin, joka tekee tällaisen päätöksen. Mainittakoon, että Itävallan perustuslakituomioistuin on ensimmäinen ja vanhin tämäntyyppinen oikeusistuin maailmassa. Päätös merkitsee myös, että nyt oikeuden mukaan ensi kertaa avioliiton tasa-arvo tunnustetaan ihmisoikeutena. Muissa maissa päätös on ollut poliittinen.

Itävallassa otettiin käyttöön vuonna 2010 rekisteröity parisuhde homo- ja lesbopareja varten. Siihen kuitenkin sisällytettiin tarkoituksellisesti samaa sukupuolta olevien parien syrjintää. Traditioon vedoten ei hyväksytty avioliittoa samaa sukupuolta oleville pareille. Myöhemmion lakia kuitenkin korjailtiin, jotta syrjintä olisi lievempää. Hyväksyttiin mm. lapsen adoptointi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kun avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen erot alkoivat hävitä, oli järjestöntä pitää yllä kahta eri avioliittoinstituuiota. Perustuslakituomioistuimen mukaan se oli syrjintää.

Viimeksi kesäkuussa epäonnistui yritys avata avioliitto homo- ja lesbopareille. Vastustajia olivat FPÖ (populistinen vapauspuolue) ja perinteinen oikeistopuolue ÖVP (kansanpuolue).


Avioliiton yhdenvertaisuus on perustuslakituomioistuimelle ihmisoikeus

Ensi kertaa päätös merkitsee, että avioliitto on samaa sukupuolta oleville pareille ihmisoikeus. Oikeus päättelee, että siviilisäädyn takia (avioliitossa vai rekisteröidyssä parisuhteessa) rekisteröidyssä parisuhteessa elävät ihmiset joutuvat tilanteisisin, joissa seksuaallisen suuntatumisen ei pitäisi merkitä yhtään mitään mutta kuitenkin asia käy ilmi siviilisäädystä ja voi johtaa syrjintään.

Jako avioliittoon ja rekisteröityyn parisuhteeseen törmää laissa olevaan syjintäkieltoon. Syrjintä on kiellettyä mm. seksuaalisen suuntatumisen perusteella.

11 kommenttia

  • 1 / 11
  • Jorma Hentilä
  • 5.12.2017, 15.59
Parhaillaan hallitusneuvotteluja käyvät oikeistolainen OVP ja populistinen ja äärioikeistolainen FPÖ joutuivat selkä seinää vasten. Niiden on nyt valmisteltava avioliittolain muutos.

FPÖ on se puolue, jonka Jörg Haider valtasi 80-luvulla ja jonka hän hajotti kymmenisen vuotta sitten jäätyään alakynteen valtataistelussa puolueen äärisiiven kanssa. Haiderin ja kumppanien perustama uusi puolue BZÖ kuihtui pois Haiderin ajettua kuolonkolarin juopoteltuaan homobaarissa. FPÖ:n puolelta hallitusneuvotteluja vetää Haiderin taannoinen vastapooli Hans-Christian Strache.
Perustuslakituomioistuimen ( https://www.vfgh.gv.at/genticsimagestore/6832ffbe8c56664d098fed15fc0de3e1-gruppenfoto_vfgh_06.2015.jpg ) päätös tuli oikeaan aikaan

Itävallan parlamentin kansalliskokouksessa on 183 edustajaa. Lokakuussa pidettyjen parlamenttivaalien tuloksena edustajista reilusti yli puolet eli 113 on homovastaisen ja osittain populistisen oikeistopuolue ÖVP:n ja äärioikeistolaisen, natsihenkisen ja homovihamielisen FPÖ:n edustajia. Tarkoittaa sitä, että tasa-arvoinen avioliittolaki olisi siirtynyt hamaan tulevaisuuteen ilman oikeuden päätöstä.
Vuonna 1991 perustettu oikeuskomitea Lambda (Rechtskomitee Lambda) käynnisti prosessin ja edusti sateenkaaripareja oikeuskäsittelyssä.

Mitä seuraavaksi?
Uutisten mukaan parlamentin on hyväksyttävä oikeuden päätös. Parlamentti pystyy kumoamaan oikeuden päätöksen, jos 3/4 eli 138 edustajaa vastustaa. Asiantuntijoiden mukaan vastustajia ei tule olemaan niin paljon, sillä homovastainen oikeistopuolue ÖVP ilmoitti neljä tuntia oikeuden päätöksen jälkeen, että ”korkeimman oikeuden päätökset tulee hyväksyä”. Natsimielinen FPÖ haukkui ÖVP:n kaksilla rattailla ajamisesta.
-----
Perustuslakituomioistuimen päätös lakikielellä:
https://www.vfgh.gv.at/downloads/VfGH_Entscheidung_G_258-2017_ua_Ehe_gleichgeschlechtl_Paare.pdf

Tavallisella saksalla selitettynä ynnä vastauksia yleisiin kysymyksiin:
https://www.vfgh.gv.at/medien/Ehe_fuer_gleichgeschlechtliche_Paare.de.php
-----
Itävallan lainsäädäntöä
Tässä on lyhyt selvitys sateenkaarikansalaisten perusoikeuksien toteutumisesta Itävallassa. Kuten huomaatte, oikeistopuolue ÖVP on vastustanut useimpia yhdenvertaisuutta edistäviä lakeja, mutta onneksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Itävallan perustuslakituomioistuin ovat tietyissä tapauksessa pakottaneet muuttamaan lainsäädäntöä. ÖVP:n ja FPÖ:n vastustuksesta johtuen Itävallassa ei vieläkään koko maan kattavaa kunnollista syrjintäsuojalainsäädäntöä, joskin osavaltiot ovat saaneet paikattua puutteellista valtion lainsäädäntöä, koska niillä on tietyt oikeudet säätää omia lakeja.
http://www.rklambda.at/index.php/de/344-wahlfakten-das-machten-die-parteien-wirklich
-----
Lopuksi huumoria
Wienin kardinaali Christoph Schönborn oikeuden päätöksestä:
https://www.kathpress.at/goto/meldung/1574204/schoenborn-vfgh-entscheidung-zur-ehe-verneint-wirklichkeit
Itävallassa kirkkokunnilla ei ole vihkimisoikeutta eikä kirkoilla ole muutenkaan mitään tekemistä avioliiton kanssa, joten turhaan huuliaan heiluttaa.

Kommenttia muokattu: 06.12.2017 klo 01:21