Itävallassa perustuslakituomioistuin päätti avata avioliiton myös samaa sukupuolta oleville pareille (juttukommentit)

 • 1 / 11
 • Jorma Hentilä
 • 5.12.2017 15:59
Parhaillaan hallitusneuvotteluja käyvät oikeistolainen OVP ja populistinen ja äärioikeistolainen FPÖ joutuivat selkä seinää vasten. Niiden on nyt valmisteltava avioliittolain muutos.

FPÖ on se puolue, jonka Jörg Haider valtasi 80-luvulla ja jonka hän hajotti kymmenisen vuotta sitten jäätyään alakynteen valtataistelussa puolueen äärisiiven kanssa. Haiderin ja kumppanien perustama uusi puolue BZÖ kuihtui pois Haiderin ajettua kuolonkolarin juopoteltuaan homobaarissa. FPÖ:n puolelta hallitusneuvotteluja vetää Haiderin taannoinen vastapooli Hans-Christian Strache.
 • 2 / 11
 • Havainnoija
 • 6.12.2017 0:14
Perustuslakituomioistuimen ( https://www.vfgh.gv.at/genticsimagestore/6832ffbe8c56664d098fed15fc0de3e1-gruppenfoto_vfgh_06.2015.jpg ) päätös tuli oikeaan aikaan

Itävallan parlamentin kansalliskokouksessa on 183 edustajaa. Lokakuussa pidettyjen parlamenttivaalien tuloksena edustajista reilusti yli puolet eli 113 on homovastaisen ja osittain populistisen oikeistopuolue ÖVP:n ja äärioikeistolaisen, natsihenkisen ja homovihamielisen FPÖ:n edustajia. Tarkoittaa sitä, että tasa-arvoinen avioliittolaki olisi siirtynyt hamaan tulevaisuuteen ilman oikeuden päätöstä.
Vuonna 1991 perustettu oikeuskomitea Lambda (Rechtskomitee Lambda) käynnisti prosessin ja edusti sateenkaaripareja oikeuskäsittelyssä.

Mitä seuraavaksi?
Uutisten mukaan parlamentin on hyväksyttävä oikeuden päätös. Parlamentti pystyy kumoamaan oikeuden päätöksen, jos 3/4 eli 138 edustajaa vastustaa. Asiantuntijoiden mukaan vastustajia ei tule olemaan niin paljon, sillä homovastainen oikeistopuolue ÖVP ilmoitti neljä tuntia oikeuden päätöksen jälkeen, että ”korkeimman oikeuden päätökset tulee hyväksyä”. Natsimielinen FPÖ haukkui ÖVP:n kaksilla rattailla ajamisesta.
-----
Perustuslakituomioistuimen päätös lakikielellä:
https://www.vfgh.gv.at/downloads/VfGH_Entscheidung_G_258-2017_ua_Ehe_gleichgeschlechtl_Paare.pdf

Tavallisella saksalla selitettynä ynnä vastauksia yleisiin kysymyksiin:
https://www.vfgh.gv.at/medien/Ehe_fuer_gleichgeschlechtliche_Paare.de.php
-----
Itävallan lainsäädäntöä
Tässä on lyhyt selvitys sateenkaarikansalaisten perusoikeuksien toteutumisesta Itävallassa. Kuten huomaatte, oikeistopuolue ÖVP on vastustanut useimpia yhdenvertaisuutta edistäviä lakeja, mutta onneksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Itävallan perustuslakituomioistuin ovat tietyissä tapauksessa pakottaneet muuttamaan lainsäädäntöä. ÖVP:n ja FPÖ:n vastustuksesta johtuen Itävallassa ei vieläkään koko maan kattavaa kunnollista syrjintäsuojalainsäädäntöä, joskin osavaltiot ovat saaneet paikattua puutteellista valtion lainsäädäntöä, koska niillä on tietyt oikeudet säätää omia lakeja.
http://www.rklambda.at/index.php/de/344-wahlfakten-das-machten-die-parteien-wirklich
-----
Lopuksi huumoria
Wienin kardinaali Christoph Schönborn oikeuden päätöksestä:
https://www.kathpress.at/goto/meldung/1574204/schoenborn-vfgh-entscheidung-zur-ehe-verneint-wirklichkeit
Itävallassa kirkkokunnilla ei ole vihkimisoikeutta eikä kirkoilla ole muutenkaan mitään tekemistä avioliiton kanssa, joten turhaan huuliaan heiluttaa.

Kommenttia muokattu: 06.12.2017 klo 01:21
Mukavaahan se olisi, jos liki homovihamielisten ääri-kristillisten natsien syntysijoilla päästäisiin vihdoinkin myös yhdenvertaiseen pariavioliittojen arvostukseen. Toivottavasti Itävalta, natsismihiilloksen heränneestä kuumotuksesta huolimatta, kykenee siihen.
FPÖ:ssakin kun on ollut seksuaalivähemmistöjä, kuten tuo biseksuaali Jörg Haider (joka oli avioliitossa vaimonsa kanssa 32 vuotta, mutta oli silti nuortenmiesten perään), joten FPÖ ei voi mitenpään vain karula heteroudella perustella itseäänkään.

Kommenttia muokattu: 07.12.2017 klo 12:25
Jörg Haider, biseksuaali vai kaappihomo, siinä ikiaikainen dilemma, johon monet kaapissa eläneet homot ovat elämässään joutuneet. Ja tätä dilemmaa käytetään aseena biseksuaaleja vastaan vieläkin.
 • 5 / 11
 • Havainnoija
 • 9.12.2017 0:03
Uutisten mukaan Itävallan parlamentti ei äänestä perustuslakituomioistuimen päätöksen hyväksymisestä eli oikeuden päätös toteutetaan. Sosialidemokraatit ja Neos-puolue vaativat sen vuoksi tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä ja voimaansaattamista mahdollisimman nopeasti. Fundisedustajat yrittävät melko varmasti saada erityisoikeuksia sateenkaarikansalaisten syrjimiseksi. Itävalta on vanhoillisempi kuin Australia, joten saas nähdä...
Breaking News

Itävalta: Ensimmäinen samaa sukupuolta oleva pariskunta vihittiin avioliittoon Wienissä

Hieman taustaa
Itävallan perustuslakituomioistuin antoi 3.12.2017 päätöksen, että avioliitto on avattava myös samaa sukupuolta oleville pareille 1.1.2019 alkaen. Itävallan hallituksessa istuvat oikeistopuolue ÖVP ja äärioikeistopuolue FPÖ, jotka ovat erittäin homovastaisia ja homovihamielisiä, ovat nyt 10 kuukautta miettineet keinoja estää perustuslakituomioistuimen päätöksen toteutuminen.
Eilen (11.10.) hallituspuolueet ilmoittivat joutuvansa antamaan periksi, koska eivät keksineet keinoja tuomioistuimen päätöksen kumoamiseksi. Hallituspuolueet yrittivät lopuksi saada taakseen ⅔ parlamenttiedustajista, jolla määrällä perustuslakituomioistuimen päätös olisi pystytty kumoamaan. Sosialidemokraatit ja NEOS-puolue vastasivat, ettei missään tapauksessa onnistu.
Kuten oikeistohallituksen ilmoituksesta ilmenee, periksi antaminen avioliittoasiassa oli sille kova paikka:
https://www.queer.de/detail.php?article_id=32119

Hallitus: ”Avioliitto kaikille -laki ei tuo mitään iloa”
Hallituspuolueiden parlamenttiryhmien johtajat ilmoittivat yhdessä, että ”ÖVP ja FPÖ kannattavat edelleen ainoastaan naisen ja miehen välistä avioliittoa ilman että syrjisimme homoja” jne. Varakansleri Strache, joka on aiemmin sanonut homoutta sairaudeksi, valitteli tv-haastattelussa, että hallitus ei onnistunut saamaan taakseen ⅔ parlamenttiedustajista ”jotta tuomioistuimen päätös olisi voitu korjata”. Strache lisäsi, että ”asiaintila on otettava huomioon, vaikka se ei mitään iloa tuotakaan (hallituspuolueille)”.

Sosialidemokraatit (SPÖ) ja Neos-puolue
iloitsevat oikeistohallituksen jarruttelun ja keplottelun epäonnistumisesta:
https://derstandard.at/2000089162016/Ehe-und-Partnerschaft-fuer-alle-fix-Regierung-verzichtet-auf-Regelung

60 vuotta vastustusta
Itävallan nykyisen hallituksen pääpuolue, oikeistopuolue ÖVP, on noin 60 vuoden ajan vastustanut lähes kaikkia homojen oikeudellisen aseman parantamisyrityksiä. Esimerkiksi homoseksisuhteiden laillistaminen onnistui vasta 1970-luvulla, kun sosialidemokraatit pääsivät valtaan. Sen jälkeen ÖVP on jatkanut samalla linjalla. Onneksi sosialidemokraattien ja vihreiden kannatus on ollut vuosien varrella sen verran korkealla, että niiden äänimäärällä on saatu uudistuksia aikaan. 2000-luvulla, kun edistyksellisten puolueiden edustajien määrä on alentunut, sateenkaari-itävaltalaisten perusoikeuksien edistäjänä on toiminut perustuslakituomioistuin.
Hallituksen toinen puolue on äärioikeistolainen FPÖ. Siitä voisi kertoa enemmänkin, mutta riittänee, kun toteaa, että se on natsityyppis-homovihamielinen.
-------

Ensimmäinen samaa sukupuolta oleva pariskunta vihittiin tänään 12.10. avioliittoon Wienissä

Avioliiton saavat solmia tämän vuoden puolella ne viisi pariskuntaa, jotka aikoinaan tekivät perustuslakituomioistuimelle kantelun epätasa-arvoisesta kohtelusta, koska heillä ei ollut oikeutta mennä naimisiin. Kantelun tuomioistuimelle laati Rechtskomitee Lambda -järjestö (Oikeuskomitea Lambda) ja sen puheenjohtajana toimiva lakimies Helmut Graupner.

Tänään 12.10. aamupäivällä vihittiin ensimmäinen pariskunta (naispari).
Yleisradioyhtiön (ORF) uutinen:
https://wien.orf.at/news/stories/2941231/
Wienin kaupungin onnittelut:
https://www.wien.gv.at/presse/2018/10/12/die-erste-gleichgeschlechtliche-eheschliessung-oesterreichs-erfolgte-soeben-in-wien
Die Presse
https://diepresse.com/home/innenpolitik/5511964/Erste-Ehe-eines-gleichgeschlechtlichen-Paares-in-Oesterreich
---
Oikeuskomitea Lambdan tiedote
saksaksi
http://www.rklambda.at/index.php/de/368-heute-heiratet-das-erste-gleichgeschlechtliche-paar

englanniksi
http://www.rklambda.at/index.php/en/news-en/369-austria-first-same-sex-wedding-performed-today

(Pahoittelen mahdollisia epätarkkuuksia, suomensin pikaisesti.)
 • 7 / 11
 • Havainnoija
 • 13.10.2018 15:39
Lisäys

Parisuhdelaki ja avioliittolaki koskemaan kaikkia
Itävallan hallitus ilmoitti, että 1.1.2019 alkaen sekä hetero- että homoparit voivat valita joko rekisteröidyn parisuhteen tai avioliiton.
Epäselvä tilanne

Samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton ensi viikon tiistaista (1.1.) alkaen. Koska Itävallan nihkeä hallinto ei ole julkaissut mitään toimintaohjeita, Wienin kaupunginvaltuusto hyväksyi sateenkaarijärjestö Rechtskomitee Lambdan (Oikeuskomitea Lambda) lakimiehen Helmut Graupnerin laatimat toimintaohjeet maistraateille (Itävallassa kirkolla ei ole vihkimisoikeutta) koskien mm. parisuhteen muuttamista avioliitoksi, ulkomaisten homoparien avioitumisoikeutta jne.
https://www.rklambda.at/index.php/de/372-ehe-fuer-alle-wien-wieder-vorbild-fuer-ganz-oesterreich
Itävallan yleisradion uutinen
https://wien.orf.at/news/stories/2954555/

Tässä Wienin hyväksymät toimintaohjeet maistraateille:
https://www.rklambda.at/images/20181220_EheF%C3%BCrAlleInWien_Pressepapier_final_2.pdf
------
Kultainen ansiomerkki
Viime vuonna (2017) silloinen Itävallan presidentti Heinz Fischer myönsi Oikeuskomitea Lambdan toiminnanjohtaja Helmut Graupnerille kultaisen ansiomerkin tasavallan hyväksi tehdystä työstä. Se oli ensimmäinen kerta, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäjälle myönnettiin korkein kunniamerkki.
https://www.rklambda.at/index.php/de/339-historischer-akt-bundespraesident-fischer-verlieh-rkl-praesident-graupner-goldenes-ehrenzeichen-fuer-verdienste-um-die-republik
Itävallan hallituksen painajainen toteutui: Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan 1.1.

Itävallan nykyiset hallituspuolueet, oikeistopuolue ÖVP ja äärioikeistopuolue FPÖ, eivät pystyneet estämään lain voimaantuloa. Itävallan yleisradio uutisoi, että se oli hallituksen pahin takaisku tähän mennessä. Sitä se todella olikin, sillä oikeistopuolueet ilmoittivat ennen viime parlamenttivaaleja tekevänsä kaikkensa (kuten tekivätkin) Avioliitto kaikille -lain estämiseksi.
https://orf.at/stories/3104836/
Hallituksen ministeriöt eivät ole vieläkään saaneet ohjeistettua maistraatteja (Standesamt), joten maistraatit ovat itse joutuneet soveltamaan säädöksiä, muokkaamaan vihkikaavaa jne. Kaikki on kuitenkin sujunut hyvin ja ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit on vihitty avioliittoon.
Tuoreimman uutisen mukaan hallituksen ministeriöt ovat lähettäneet maistraateille perusohjeet, tarkemmat ohjeet ovat kuulemma tulossa.

Nicole ja Daniela ehtivät ensimmäisiksi
Viisi minuuttia vuodenvaihteen jälkeen Nicole Kopaunik ja Daniela Paier saapuivat Veldenin kasinon vihkikappeliin wienervalssin (Tonava kaunoinen?) soidessa. Hääjärjestelyistä vastasi Pink Wedding Austria yhdessä Veldenin kunnan ja kasinon kanssa. Nicole ja Daniela valitsivat tarkoituksella Veldenin, koska se sijaitsee Wörthersee-järven rannalla, joka on sateenkaari-itävaltalaisten suosikkikohteita ja jossa on kymmenen vuoden ajan järjestetty Pink Lake Festival.
Yleisradioyhtiön uutinen
https://kaernten.orf.at/news/stories/2956312/

Veldenin pormestari: suuri kunnia
Vihkimisen ja häätilaisuuden järjestely vaati muutoksia ja sovittelemista, koska kunnon ohjeet puuttuivat, mutta vaikeudet voitettiin ja pormestari Ferdinand Vouk sanoi, että Veldenille oli suuri ilo ja kunnia, että Nicole ja Daniela vihittiin heidän kunnassaan.

Sacherkakku-flashmob
Itävallan sosialidemokraattisen puolueen SPÖ:n sateenkaarijärjestö SoHo järjesti kakkutarjoilun liittokanslerinviraston edessä tasa-arvoisen avioliittolain voimaanastumisen kunniaksi. Flashmob järjestettiin liittokanslerinviraston edessä, koska liittokansleri Sebastian Kurz ja hänen puolueensa ÖVP vastusti tasa-arvoista avioliittolakia ja yritti estää sen kaikin mahdollisin keinoin.

Tapahtuman pääpuhujana oli SoHo:n puheenjohtajana toimiva kansanedustaja Mario Lindner. Hän sanoi, että vuosi 2019 alkaa historiallisella askeleella aidon yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi Itävallassa. Vuosia kestäneiden keskustelujen jälkeen ja huolimatta itävaltalaisten laajasta kannatuksesta tasa-arvoiselle avioliittolaille, päätös avioliittolaista ei ollut poliitikkojen ansiota, vaan toteutui tuomioistuimen päätöksellä. SoHo julisti tämän vuoden sateenkaarivuodeksi. Lindner ilmoitti lisäksi, että vuoden aikana on tarkoitus toimia Itävallassa edelleen voimassa olevien sateenkaarikansalaisia syrjivien asetusten poistamiseksi.
https://www.queer.de/bild-des-tages.php?einzel=2499
------
Muuta

Itävallan tasa-arvoisesta avioliittolaista voisi mainita myös ranneliike.netin kalenterissa,
https://ranneliike.net/lukunurkka/tapahtuitanaan/1-1

samoin Sveitsin parisuhdelaista, joka astui voimaan 1.1.2007, tässä italiaksi, joka on Sveitsin kolmas virallinen kieli neljästä
https://www.admin.ch/opc/it/classified-compilation/20022194/index.html

sekä New Hampshiren osavaltion tasa-arvoisesta avioliittolaista, joka astui voimaan 1.1.2010
http://www.newser.com/story/77312/first-gay-couples-marry-in-nh.html
Itävallan oikeistohallinto kiusaa homopareja edelleen, lainvastaista toimintaa

Avioitumiskieltoja
Äärioikeistopuolue FPÖ:n johtama sisäministeriö on vihdoin toimittanut ohjeistusta maistraateille/neuvonut maistraatteja, tosin vieläkin pelkästään puhelimitse, että samaa sukupuolta olevat ulkomaan kansalaiset eivät voi avioitua Itävallassa siinä tapauksessa, että heidän kotimaassaan ei ole tasa-arvoista avioliittolakia. Tarkoittaa sitä, että esimerkiksi sveitsiläisellä tai italialaisella homoparilla ei ole oikeutta solmia avioliittoa Itävallassa.

Samanlainen avioitumiskielto koskee myös samaa sukupuolta olevia pariskuntia, joista toinen on Itävallan ja toinen esimerkiksi Sveitsin tai Italian kansalainen.

Hankaluuksia myös homopareille, joista molemmat Itävallan kansalaisia
Sisäministeriö ilmoitti lisäksi, että Itävallan kansalaisuuden omaavien homoparien ulkomailla aiemmin solmittuja avioliittoja (esimerkiksi Saksassa tai Suomessa) ei tule hyväksyä Itävallassa, vaan heidät pitää merkitä rekisteröidyssä parisuhteessa oleviksi. Tarkoittaa sitä, että joutuvat solmimaan uudelleen avioliiton Itävallassa, jotta olisivat taas aviopareja.

Lakiasiantuntijat: lainvastaista toimintaa
Sisäministeriön toimet ovat vastoin perusoikeuslakeja, sanovat lakiasiantuntijat. Itävallan perusoikeuslaissa (§ 6 IPRG) säädetään muun muassa, että ulkomaan lain määräyksiä, jotka ovat ristiriidassa Itävallan lainsäädännön kanssa, ei tule soveltaa eli myös ulkomaan kansalaisilla on oikeus solmia avioliitto Itävallassa. Samoin Itävallan kansalaisten ulkomailla solmitut avioliitot on tunnustettava Itävallassa.

Sisäministeriön ohjeet, jotka kaiken lisäksi annettiin pelkästään puhelimitse, ovat aiheuttaneet suuttumusta yhdenvertaisuutta kannattavissa poliitikoissa (”byrokraattista pahanilkisyyttä”), sateenkaarikansalaisten oikeuksia ajavissa järjestöissä (Oikeuskomitea Lambda, Homosexuelle Initiative HOSI jne.) ja erityisesti niissä samaa sukupuolta olevissa pariskunnissa, joilta maistraatit ovat evänneet avioliiton. Myös Wienin kaupunkia arvostellaan siitä, että se on muuttanut aiempia maistraateilleen annettuja ohjeita homoparien vahingoksi.
Yksi uutinen
https://orf.at/stories/3108924/

------
Muuta

Euroopan unionin tuomioistuin: Valtion korvattava erotetun poliisin saamatta jäänyt eläke sekä maksettava korvausta syrjinnästä

Ansioitunut poliisitarkastaja erotettiin vuonna 1976 virastaan homoseksisuhteen vuoksi. Erottamista perusteltiin ”poikkeavalla taipumuksella” ja ”turvallisuuden vaarantamisella”. Jos olisi ollut heterosuhde, mitään ei olisi tapahtunut. Tuomion seurauksena häntä ei enää koskaan palkattu poliisivoimiin ja hänen muutenkin pieni virkaeläkkeensä on ollut tuomion perusteella 25 % pienempi kuin muilla.

10 vuoden oikeusjuttu
Tällä hetkellä 77-vuotias mies on käynyt oikeutta kymmenen vuotta. Vielä pari vuotta sitten (2016) perusteli Itävallan liittovaltio-oikeuden tuomari, että syrjintä on oikeutettua, koska mies oli seksuaalisen suuntautumisensa takia syyllistynyt ”mitä vakavimpiin velvollisuudenloukkauksiin”. Itävallan perustuslakituomioistuin lähetti miehen oikeusjutun Euroopan unionin tuomioistuimen käsiteltäväksi. Se määräsi Itävallan valtion maksamaan takautuvasti oikeansuuruisen eläkkeen sekä maksamaan korvausta syrjinnästä.
Erotetun poliisin asianajajana toimi Oikeuskomitea Lambdan lakimies Helmut Graupner.

(Suomensin pikaisesti, joten pahoittelen mahdollisia epätarkkuuksia.)