Itävallassa perustuslakituomioistuin päätti avata avioliiton myös samaa sukupuolta oleville pareille (juttukommentit)

 • 1 / 7
 • Jorma Hentilä
 • 5.12.2017 15:59
Parhaillaan hallitusneuvotteluja käyvät oikeistolainen OVP ja populistinen ja äärioikeistolainen FPÖ joutuivat selkä seinää vasten. Niiden on nyt valmisteltava avioliittolain muutos.

FPÖ on se puolue, jonka Jörg Haider valtasi 80-luvulla ja jonka hän hajotti kymmenisen vuotta sitten jäätyään alakynteen valtataistelussa puolueen äärisiiven kanssa. Haiderin ja kumppanien perustama uusi puolue BZÖ kuihtui pois Haiderin ajettua kuolonkolarin juopoteltuaan homobaarissa. FPÖ:n puolelta hallitusneuvotteluja vetää Haiderin taannoinen vastapooli Hans-Christian Strache.
 • 2 / 7
 • Havainnoija
 • 6.12.2017 0:14
Perustuslakituomioistuimen ( https://www.vfgh.gv.at/genticsimagestore/6832ffbe8c56664d098fed15fc0de3e1-gruppenfoto_vfgh_06.2015.jpg ) päätös tuli oikeaan aikaan

Itävallan parlamentin kansalliskokouksessa on 183 edustajaa. Lokakuussa pidettyjen parlamenttivaalien tuloksena edustajista reilusti yli puolet eli 113 on homovastaisen ja osittain populistisen oikeistopuolue ÖVP:n ja äärioikeistolaisen, natsihenkisen ja homovihamielisen FPÖ:n edustajia. Tarkoittaa sitä, että tasa-arvoinen avioliittolaki olisi siirtynyt hamaan tulevaisuuteen ilman oikeuden päätöstä.
Vuonna 1991 perustettu oikeuskomitea Lambda (Rechtskomitee Lambda) käynnisti prosessin ja edusti sateenkaaripareja oikeuskäsittelyssä.

Mitä seuraavaksi?
Uutisten mukaan parlamentin on hyväksyttävä oikeuden päätös. Parlamentti pystyy kumoamaan oikeuden päätöksen, jos 3/4 eli 138 edustajaa vastustaa. Asiantuntijoiden mukaan vastustajia ei tule olemaan niin paljon, sillä homovastainen oikeistopuolue ÖVP ilmoitti neljä tuntia oikeuden päätöksen jälkeen, että ”korkeimman oikeuden päätökset tulee hyväksyä”. Natsimielinen FPÖ haukkui ÖVP:n kaksilla rattailla ajamisesta.
-----
Perustuslakituomioistuimen päätös lakikielellä:
https://www.vfgh.gv.at/downloads/VfGH_Entscheidung_G_258-2017_ua_Ehe_gleichgeschlechtl_Paare.pdf

Tavallisella saksalla selitettynä ynnä vastauksia yleisiin kysymyksiin:
https://www.vfgh.gv.at/medien/Ehe_fuer_gleichgeschlechtliche_Paare.de.php
-----
Itävallan lainsäädäntöä
Tässä on lyhyt selvitys sateenkaarikansalaisten perusoikeuksien toteutumisesta Itävallassa. Kuten huomaatte, oikeistopuolue ÖVP on vastustanut useimpia yhdenvertaisuutta edistäviä lakeja, mutta onneksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Itävallan perustuslakituomioistuin ovat tietyissä tapauksessa pakottaneet muuttamaan lainsäädäntöä. ÖVP:n ja FPÖ:n vastustuksesta johtuen Itävallassa ei vieläkään koko maan kattavaa kunnollista syrjintäsuojalainsäädäntöä, joskin osavaltiot ovat saaneet paikattua puutteellista valtion lainsäädäntöä, koska niillä on tietyt oikeudet säätää omia lakeja.
http://www.rklambda.at/index.php/de/344-wahlfakten-das-machten-die-parteien-wirklich
-----
Lopuksi huumoria
Wienin kardinaali Christoph Schönborn oikeuden päätöksestä:
https://www.kathpress.at/goto/meldung/1574204/schoenborn-vfgh-entscheidung-zur-ehe-verneint-wirklichkeit
Itävallassa kirkkokunnilla ei ole vihkimisoikeutta eikä kirkoilla ole muutenkaan mitään tekemistä avioliiton kanssa, joten turhaan huuliaan heiluttaa.

Kommenttia muokattu: 06.12.2017 klo 01:21
 • 3 / 7
 • human
 • 7.12.2017 12:21
Mukavaahan se olisi, jos liki homovihamielisten ääri-kristillisten natsien syntysijoilla päästäisiin vihdoinkin myös yhdenvertaiseen pariavioliittojen arvostukseen. Toivottavasti Itävalta, natsismihiilloksen heränneestä kuumotuksesta huolimatta, kykenee siihen.
FPÖ:ssakin kun on ollut seksuaalivähemmistöjä, kuten tuo biseksuaali Jörg Haider (joka oli avioliitossa vaimonsa kanssa 32 vuotta, mutta oli silti nuortenmiesten perään), joten FPÖ ei voi mitenpään vain karula heteroudella perustella itseäänkään.

Kommenttia muokattu: 07.12.2017 klo 12:25
Jörg Haider, biseksuaali vai kaappihomo, siinä ikiaikainen dilemma, johon monet kaapissa eläneet homot ovat elämässään joutuneet. Ja tätä dilemmaa käytetään aseena biseksuaaleja vastaan vieläkin.
 • 5 / 7
 • Havainnoija
 • 9.12.2017 0:03
Uutisten mukaan Itävallan parlamentti ei äänestä perustuslakituomioistuimen päätöksen hyväksymisestä eli oikeuden päätös toteutetaan. Sosialidemokraatit ja Neos-puolue vaativat sen vuoksi tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä ja voimaansaattamista mahdollisimman nopeasti. Fundisedustajat yrittävät melko varmasti saada erityisoikeuksia sateenkaarikansalaisten syrjimiseksi. Itävalta on vanhoillisempi kuin Australia, joten saas nähdä...
Breaking News

Itävalta: Ensimmäinen samaa sukupuolta oleva pariskunta vihittiin avioliittoon Wienissä

Hieman taustaa
Itävallan perustuslakituomioistuin antoi 3.12.2017 päätöksen, että avioliitto on avattava myös samaa sukupuolta oleville pareille 1.1.2019 alkaen. Itävallan hallituksessa istuvat oikeistopuolue ÖVP ja äärioikeistopuolue FPÖ, jotka ovat erittäin homovastaisia ja homovihamielisiä, ovat nyt 10 kuukautta miettineet keinoja estää perustuslakituomioistuimen päätöksen toteutuminen.
Eilen (11.10.) hallituspuolueet ilmoittivat joutuvansa antamaan periksi, koska eivät keksineet keinoja tuomioistuimen päätöksen kumoamiseksi. Hallituspuolueet yrittivät lopuksi saada taakseen ⅔ parlamenttiedustajista, jolla määrällä perustuslakituomioistuimen päätös olisi pystytty kumoamaan. Sosialidemokraatit ja NEOS-puolue vastasivat, ettei missään tapauksessa onnistu.
Kuten oikeistohallituksen ilmoituksesta ilmenee, periksi antaminen avioliittoasiassa oli sille kova paikka:
https://www.queer.de/detail.php?article_id=32119

Hallitus: ”Avioliitto kaikille -laki ei tuo mitään iloa”
Hallituspuolueiden parlamenttiryhmien johtajat ilmoittivat yhdessä, että ”ÖVP ja FPÖ kannattavat edelleen ainoastaan naisen ja miehen välistä avioliittoa ilman että syrjisimme homoja” jne. Varakansleri Strache, joka on aiemmin sanonut homoutta sairaudeksi, valitteli tv-haastattelussa, että hallitus ei onnistunut saamaan taakseen ⅔ parlamenttiedustajista ”jotta tuomioistuimen päätös olisi voitu korjata”. Strache lisäsi, että ”asiaintila on otettava huomioon, vaikka se ei mitään iloa tuotakaan (hallituspuolueille)”.

Sosialidemokraatit (SPÖ) ja Neos-puolue
iloitsevat oikeistohallituksen jarruttelun ja keplottelun epäonnistumisesta:
https://derstandard.at/2000089162016/Ehe-und-Partnerschaft-fuer-alle-fix-Regierung-verzichtet-auf-Regelung

60 vuotta vastustusta
Itävallan nykyisen hallituksen pääpuolue, oikeistopuolue ÖVP, on noin 60 vuoden ajan vastustanut lähes kaikkia homojen oikeudellisen aseman parantamisyrityksiä. Esimerkiksi homoseksisuhteiden laillistaminen onnistui vasta 1970-luvulla, kun sosialidemokraatit pääsivät valtaan. Sen jälkeen ÖVP on jatkanut samalla linjalla. Onneksi sosialidemokraattien ja vihreiden kannatus on ollut vuosien varrella sen verran korkealla, että niiden äänimäärällä on saatu uudistuksia aikaan. 2000-luvulla, kun edistyksellisten puolueiden edustajien määrä on alentunut, sateenkaari-itävaltalaisten perusoikeuksien edistäjänä on toiminut perustuslakituomioistuin.
Hallituksen toinen puolue on äärioikeistolainen FPÖ. Siitä voisi kertoa enemmänkin, mutta riittänee, kun toteaa, että se on natsityyppis-homovihamielinen.
-------

Ensimmäinen samaa sukupuolta oleva pariskunta vihittiin tänään 12.10. avioliittoon Wienissä

Avioliiton saavat solmia tämän vuoden puolella ne viisi pariskuntaa, jotka aikoinaan tekivät perustuslakituomioistuimelle kantelun epätasa-arvoisesta kohtelusta, koska heillä ei ollut oikeutta mennä naimisiin. Kantelun tuomioistuimelle laati Rechtskomitee Lambda -järjestö (Oikeuskomitea Lambda) ja sen puheenjohtajana toimiva lakimies Helmut Graupner.

Tänään 12.10. aamupäivällä vihittiin ensimmäinen pariskunta (naispari).
Yleisradioyhtiön (ORF) uutinen:
https://wien.orf.at/news/stories/2941231/
Wienin kaupungin onnittelut:
https://www.wien.gv.at/presse/2018/10/12/die-erste-gleichgeschlechtliche-eheschliessung-oesterreichs-erfolgte-soeben-in-wien
Die Presse
https://diepresse.com/home/innenpolitik/5511964/Erste-Ehe-eines-gleichgeschlechtlichen-Paares-in-Oesterreich
---
Oikeuskomitea Lambdan tiedote
saksaksi
http://www.rklambda.at/index.php/de/368-heute-heiratet-das-erste-gleichgeschlechtliche-paar

englanniksi
http://www.rklambda.at/index.php/en/news-en/369-austria-first-same-sex-wedding-performed-today

(Pahoittelen mahdollisia epätarkkuuksia, suomensin pikaisesti.)
 • 7 / 7
 • Havainnoija
 • 13.10.2018 15:39
Lisäys

Parisuhdelaki ja avioliittolaki koskemaan kaikkia
Itävallan hallitus ilmoitti, että 1.1.2019 alkaen sekä hetero- että homoparit voivat valita joko rekisteröidyn parisuhteen tai avioliiton.