Torstaina käynnistyvässä TransHelsinki-tapahtumassa esiin erityisesti itsemääräämisoikeus nimeen ja translain uudistamisen kiireellisyys. TransHelsinki järjestetään 16.-23.11.2017.
TransHelsinki on sukupuolivähemmistöjen valtakunnallinen vuosittain järjestettävä tapahtumakokonaisuus, jossa on sukupuolivähemmistöille ja heidän lähipiirilleen suunnattua ohjelmaa, seminaareja ja työpajoja. TransHelsingin tapahtumat ovat suunnattuja kaikille, joita sukupuolen moninaisuus tavalla tai toisella omassa elämässä koskettaa.
- TransHelsingin ohjelmaan kuuluu perinteisesti myös mahdollisuuksia yhdessäoloon, transyhteisön keskinäiseen keskusteluun ja vertaistukeen sekä ohjelmaa perheille, kerrotaan tiistaina julkaistussa tapahtuman tiedotteessa.
Torstaina 16.11. Oikeus omaan nimeen -seminaarissa Helsingin yliopiston päärakennuksessa klo 17.30 kuullaan järjestöjen puheenvuoroja nimilain uudistamisesta. Esitys nimilaiksi on ollut lakivaliokunnan käsittelyssä ja sen laatima versio tulee täysistuntokäsittelyyn marraskuun aikana. Tilaisuudessa on järjestöjen lisäksi paikalla myös eduskuntaryhmien edustajia ja edustaja Tasa-arvovaltuutetun toimistosta. Tilaisuus on kaikille avoin.
Maanantaina 20.11. eduskuntatalon portailla klo 18 vietetään kansainvälistä muistotilaisuutta (TDOR) viharikosten uhreina kuolleille transihmisille. Transgender Europe -järjestön mukaan vuoden aikana on murhattu 325 transihmistä. Suomessa transihmisiin kohdistuva suora ja rakenteellinen syrjintä aiheuttavat merkittävän itsemurhariskin. Tilaisuudessa kuullaan transyhteisön edustajien puheenvuoroja. Kansanedustajia on pyydetty kunnioittamaan menehtyneiden muistoa tuomalla oman kynttilänsä tilaisuuteen. Muistotilaisuudet järjestetään myös Lahdessa, Turussa ja Mikkelissä. Tilaisuus on tunnukseton ja kaikille avoin.
Tapahtuman taustajärjestöihin kuuluvat muun muassa Trasek, Dreamwear Club, Seta ja sen Transtukipiste, Amnestyn Suomen osasto sekä Sateenkaariperheet ry.