Tallinnan pride lauantaina 8.7. osana Baltic Pride -tapahtumaa

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1
Tallinn Pride -kulkue valmistautumassa lähtöön hetkeä ennen kahta lauantaina 8.7.2017.

Tallinnassa järjestettiin lauantai-iltapäivänä 8. heinäkuuta ensimmäinen pride-kulkue vuosikymmeneen. Teemana oli "koos" (yhdessä). Tallinn Pride -kulkue oli osa 6.-9. heinäkuuta Tallinnassa järjestettävää Baltic Pride -tapahtumaa. Vanhassakaupungissa järjestettyyn kulkueeseen osallistui järjestäjän ilmoituksen mukaan 1 800 ihmistä, sään ollessa mitä parhain: heikkoa tuulta, aurinkoista, +20 astetta.

Jo puoliltapäivin Vanhassakaupungissa ja muualla keskustassa näkyi jonkin verran sateenkaarilippuja ja ihmisiä, joiden selvästi näki aikovan iltapäivän pride-kulkueeseen. Varsinainen kulkueeseen järjestäytyminen alkoi yhden jälkeen iltapäivällä Virun portin juurella, josta kulkue starttasi kello 14 ja lähti etenemään Tallinnan Vanhankaupungin uumeniin Viru-katua pitkin, esimerksi tapahtuman teeman mukaisen "koos, koos, ühes koos" -iskulauseen saattelemina.

Kulkueessa Suomea olivat edustamassa ryhmänä Seta sekä diplomaattikuntaa ja mukana oli myös yksittäisiä suomalaisia. Varsinkin lähtöpaikalla oli kadun varrella runsaasti yleisöä, mutta muuallakin kulkueen reitillä oli katsojia odottamassa kulkueen ohimarssia. Reitti kulki Viru-kadun, Vanhantorin, Kuninkaankadun, Harjukadun, Vapaudenaukion ja Suur-Karja -kadun kautta Sõprus-elokuvateatterin edustan aukiolle, jossa kulkueen jälkeen kello 15 käynnistyi ulkoilmatapahtuma - useamman eri artistin konsertti sekä tapahtumaa edustavien järjestöjen lyhyet puheet.

Ulkoilmatapahtumassa Liettuan hlbti-järjestön edustaja viittasi esimerkiksi Liettuassa sekä Venäjällä voimassa oleviin ns. homopropagandalakeihin - ja muistutti, että "Olemme ihmisiä, emme propagandaa". Latvian hlbti-järjestön edustaja puolestaan kertoi, että kesän 2018 Baltic Pride järjestetään Latvian Riiassa.

Tallinnassa Pride ei ole juuri näkynyt varsinaisten pride-tapahtumien ulkopuolella katukuvassa. Tallinnaan ei vielä ollut rantautunut Helsingissä yleistynyt tapa liehutaa sateenkaarilippuja eri puolilla kaupunkia, joskin kulkuereitillä oli muutama sateenkaarilippukin salossa, ja myös Vanhassakaupungissa sijaitsevan Suomen suurlähetystön katolla liehui jo aamusta sateenkaarilippu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Puoluepoliittisista ryhmittymistä kulkueessa oli edustus vihreistä sekä sosialidemokraattien ja reformipuolueen nuorisojärjestöiltä.

Yksittäisiä vastustajiakin liikkeellä

Vastamielenosoittajia oli kaupungissa liikkeellä jo puolen päivän aikaan muutama ja pride-kulkueen reitillä joitakin, pääasiassa uskonnollisin perustein prideä ja homoseksuaalisuutta vastustavia. Kulkuetta oli turvaamassa kymmeniä poliiseja. Lisäksi kulkueessa oli omia järjestyksestä vastaavia henkilöitä. Poliisi otti ulkoilmatapahtuman lähistöltä tapahtuman alkaessa talteen yhden kulkueen kimppuun pyrkineen mieshenkilön.

Yleisesti ottaen lauantain tapahtumat sujuivat rauhallisesti.

Edellinen pride-kulkue Tallinnassa kesällä 2007

Tallinnassa järjestettiin vuodesta 2004 vuoteen 2007 pride-tapahtumia, jolloin pääosassa on ollut perinteinen paraati. Tallinnan paraati joutui jokaisena vuonnaan jonkinlaisen väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Nytkin kulkueen järjestäjät varoittavat, ettei ole viisasta liikkua pride-rekvisiitan kanssa kulkueen ulkopuolella ainakaan yksin.

Vuonna 2009 alkoi Baltian maiden - Viron, Latvian ja Liettuan - pääkaupungeissa vuorovuosin kiertävän Baltic Priden aika. Ensimmäinen Baltic Pride järjestettiin Riiassa.

Alkuaan Tallinnassa oli määrä järjestää 6.-9. heinäkuuta Baltic Pride -tapahtuma, ilman pride-kulkuetta. Alkukeväästä kuitenkin kerrottiin, että Baltic Pride -organisaatiosta riippumaton ryhmä suunnittelee elokuulle Tallinn Pride -nimistä pride-kulkuetta. Huhtikuussa Baltic Pride ja Tallinn Pride kertoivat lopulta sopineensa, että Tallinn Pride järjestetäänkin Baltic Pride -tapahtuman yhteydessä.

Asenteet hlbti-vähemmistöjä kohtaan muuttuneet hitaasti myönteisemmiksi

Virossa samaa sukupuolta olevien välinen seksuaalinen kanssakäyminen tuli lailliseksi neuvostovallan väistymisen jälkeen, vuonna 1992. Suojaikärajat yhtenäistettiin vuonna 2001. Syrjintäsuojalainsäädäntö syntyi vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen aikana, ja se on nykyisin EU-standardit täyttävä.

Asenneilmapiiri hlbti-vähemmistöjen suhteen on Virossa selvästi kielteisempi kuin Pohjoismaissa ja läntisen Euroopan maissa. Sekä asenteet että lainsäädäntö ovat kuitenkin hlbti-myönteisemmät kuin baltian kolmikkoon kuuluvissa Latviassa ja Liettuassa - itänaapuri-Venäjästä puhumattakaan. Latviassa ja Liettuassa esimerkiksi avioliitto on perustuslaissa määritelty miehen ja naisen väliseksi, eikä samaa sukupuolta olevien parisuhteita virallisesti tunnusteta. Vahvan katolisessa Liettuassa on lisäksi voimassa "homopropagandan" kielto ja Latviassakin on sellaista yritetty edistää.

Virossa samaa sukupuolta olevat voivat vuoden 2016 voimaan astuneen parisuhdelain mukaisesti solmia parisuhdesopimuksen yhtäläisesti eri sukupuolta olevien parien kanssa. Periaatteessa oikeusvaikutukset ovat ulkoista adoptiota lukuun ottamatta avioliiton veroiset, mutta parisuhdelakiin liittyvä lainsäädäntö on yhä vaillinainen. Avioliiton voivat Virossa solmia vain eri sukupuolta olevat, mutta oikeuden alkuvuodesta 2017 tekemän päätöksen mukaan ulkomailla solmitut samaa sukupuolta olevien väliset avioliitot ovat päteviä myös Virossa.

Suomen suurlähetystö liputtaa sateenkaarilipulla Tallinnan priden kunniaksi. Myös ainakin Ruotsin ja Alankomaiden suurlähetystöt liputtivat sateenkaarilipuilla.
Pridea vastustavaa henkilöä haastateltiin ennen kulkueen alkua televisioon, "Kakkanokat kaappiin!".
Kulkue järjestäytyy
Viron hlbti-järjestö Eesti LGBT ühing.
Diplomaatteja (kuva: HB)
Latvian hlbti-järjestö Mozaika
Liettuan hlbti-järjestö LGL - ja sen takana Suomen Seta.
Kulkue liikkeellä (kuva: HB)
Nuoria sosialidemokraatteja (kuva: HB)
Mukana on myös suomalaisväriä (kuva: HB)
Myös reformipuolueen nuoria oli mukana (kuva: HB)
Pride-kulkueessa ei ollut mukana ajoneuvoja - tätä lukuun ottamatta (kuva: HB)
(kuva: HB)
Tšetšenian tilanne oli esillä. Meneillään olevan homojen joukkotuhoamisen lopettamista vaaditaan.
(kuva: HB)
Panseksuaalisuus oli varsin näkyvästi esillä kulkueessa (kuva: HB)
(kuva: HB)
(kuva: HB)
Homofobia ei ole perhearvo.
(kuva: HB)
(kuva: HB)
(kuva: HB)
Tallinn Pride -kulkueen kärki Vapaudenaukiolla.
Kulkuneuvo se on tämäkin (kuva: HB)
Suomen Seta mukana Tallinn Pride -kulkueessa.
Make Estonia queer again!
Rakkaus on rakkautta - #loveislove
Kaikkia ei pride-tapahtuma miellyttänyt. Puolenkymmentä vähemmän iloista oli vastaanottamassa pride-kulkuetta ulkoilmatapahtumaan. Paikalla sattui myös ilmeisesti ainoa väkivaltainen tilanne, kun pridea vastustanut henkilö yritti hyökätä kulkueen kimppuun. Poliisi oli valppaana ja otti mieshenkilön hoiviinsa.
Ulkoilmatapahtuma Sõprus -elokuvateatterin edustalla alkamassa.
(kuva: HB)
(kuva: HB)
(kuva: HB)
(kuva: HB)
(kuva: HB)
(kuva: HB)

Kuvagalleria: Tallinn Pride 2017

1 kommenttia

Kulkueen järjestäytymistä ja sen etenemistä Vanhankaupungin läpi seuratessani oli kurkussa jokin ylimääräinen pala - onneksi silkan ilon tähden. Jo pitkään minusta on tuntunut, että Virossa on jotenkin passivoiduttu hlbti-kysymysten eteenpäinviemisessä. Ehkä olikin, mutta nyt näyttää paljon paremmalta. Näin pienessä, kovia aikoja kokeneessa maassa lähes 2 000 ihmistä vaatimassa yhdenvertaisuutta antaa toivoa paremmasta myös hlbti-ihmisille.

Odotin joitain satoja, ehkä parhaassa tapauksessa tuhatta osallistujaa - mutta tuplat tuli siitä parhaastakin tapauksesta. Lisäksi pelkäsin fyysisesti aggressiivisten vastamielenosoittajien ilmaantumista; jos niitä oli, niin poliisi hoiti hommansa kiitettävästi. Kadunvarsien yleisö suhtautui kulkueeseen yleisesti ottaen myönteisesti.

Katujen varsilla oli paljon suomalaisia, mutta paikallisiakin oli saapunut koko perheen voimalla katsomaan värikästä kulkuetta - ja heidän asenteessaan ei näyttänyt olevan mitään kielteistä. Kyllä tuo muutos näyttää täälläkin olevan tapahtumassa.

Ne muutamat priden vastustajat näyttivät lähinnä innostavan pride-väkeä - ja huvittavan muuta yleisöä. Yksikin pridea vastustanut naishenkilö puhalsi sellaiseen tuomarin pilliin naama ihan oikeasti tulipunaisena, samalla heilutellen plakaattiaan - ihan maailmanlopun tunnelmissa.