Kulttuuria kaikille -palvelu kertoi tiistaina tiedotteessaan, että sen symbolipankissa on ladattavissa uusi unisex-symboli. Suunnittelijaksi kerrotaan Pekka Piippo Hahmo Design Oy:stä.
Tiedotteen pohjalta on julkaistu uutinen monissa tiedotusvälineissä, myös ranneliike.netissä.
Ranneliike.netissä julkaistun uutisen lukijakommenteissa on kuitenkin huomattu, että samanlaisia kuvioita on ollut esillä verkossa jo pitkään, viittaamassa biseksuaalisuuteen, sukupuolineutraalisuuteen ja joissain yhteyksissä myös polyamoriaan.
Esimeriksi Care2-sivustolla ruotsin sukupuolineutraalista "hen"-pronominista kertovan, 17. huhtikuuta 2012 julkaistun kirjoituksen kuvituksena on hyvin paljon nyt julkaistua symbolia muistuttava symboli.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Kuvio löytyy myös Googlesta "bisexual symbol" -kuvahaulla.
Tai oikeampi kysymys kuuluu lähinnä onko sillä mitään väliä..
Tälläsiin symboleihin voi olla aika vaikea omistaa mitään tekijänoikeuksia, tärkeämpää on sopia jokin symboli joka on maailman laajuisesti ymmärretty merkitykseltään olkoot se sitten tämä tai jokin muu
Pitkälti samaa mieltä aapin kanssa. Itse asiassa vielä tärkeämpää on käytännössä sallia tuon kaksijakoisen erottelun välimaastossa/ulkopuolella olevien henkilöiden käyttää sitä vessaa mikä tuntuu omalta ilman, että syntymätodistuksen sukupuolta pitää levitellä, olettaen ettei tuollaista unisex-vessaa ole käytössä.
Mutta toisaalta on tietty väärin ottaa kunniaa jostain mitä ei ole tehnyt. Mediassa olevasta uutisoinnista on helposti saanut käsityksen, että Piippo on tuon symbolin 'keksinyt'. Kyse on enempi vanhan pohjalta 'suunnittelusta ja muotoilusta' kuten esim. uusien kirjoitusfonttien suunnittelusta, sillä todistettavasti tuo symboli on ollut jo vuosia sitten olemassa. Jos uusi muoto selvästi poikkeaa edellisestä, voi hän ehkä tekijänoikeuden siihen saada. Jos ei eroa, hän periaatteessa mahdollisesti rikkoo jonkun toisen immateriaalioikeuksia. Ja jos hän on Taiteen edistämiskeskukselta laskuttanut 'keksimisestä', on kyseessä periaatteessa petos; vanhan modifiointia voi tietty laskuttaa, jos asiakas on työn luonteesta tietoinen. Jos hän on kaiken tehnyt pro bono, siitten vain kaunis kiitos, sillä ainakin hänen symboliin liittämä sertifikaatti on ihan asiallinen, olettaen tietty ettei hän jo itse riko jonkun toisen oikeuksia.